باوجود کمرنگ بودن نام خراسان شمالی در بین استانهای سیلزده، اما این استان از اولین استانهایی بود که به مقابله سیل رفت و خسارتهایی دید.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ سیلهای فروردین ماه سال جاری به استانهای زیادی خسارت وارد کرد که در این بین برخی استانها مشکلات شدیدتری داشتند. لرستان و استانهای شمالی که خسارت بیشتری بر آنها وارد شده بود توجهها را معطوف به خود کردند و در این بین نام خراسان شمالی گم شد؛ استانی که بسیار زودتر از باقی استانها درگیر سیل شد، اما صدایش بلند نشد.
دیده نشدن خراسان شمالی در سیل و یا عدم فریاد این استان دلیلی بر نبود خسارت نیست. استاندار خراسان شمالی در جلسات مختلفی به این امر اشاره داشته و علت سکوت استان را برنامه ریزیهای قبلی برای کاهش خسارت میداند و معتقد است با این حال خسارتهایی بر استان وارد شده که قابل چشم پوشی نیست.
بارشهایی که از ۲۸ اسفند ۹۷ در خراسان شمالی آغاز شد، حدود ۱۰۰۰ منزل در شهر و روستاهای مختلف را تخریب کرد که ۲ شهرستان راز و جرگلان و مانه و سملقان در راس خسارتها بودند.
در همان ابتدای سال ۹۸ نیز استاندار خراسان شمالی از تخصیص ۵ میلیارد تومان به مناطق سیلزده خراسان شمالی توسط وزارت کشور خبر داد، اما این پایان کار نبود؛ بارشها و خسارتها همچنان ادامه داشت.
اما در مجموع در جریان بارندگیهای اسفند پارسال تا بهار امسال ۲۶۴ روستا و ۱۰ شهر خراسان شمالی آسیب دید که بیشترین خسارت به واحدهای مسکونی فرسوده وارد آمد به این ترتیب طبق آمار بیش از ۱۴۰۰ نفر از سیل خسارت دیدند.
اما حین و پس از سیل، سیل وعدهها به سمت سیل زدگان جاری شد. برخی از این وعدهها به سرعت اجرایی شد و تعدادی نیز همچنان در گیر و دار تامین اعتبار و دیگر مشکلات است.
تحویل ۲ هزار بسته کامل لوازم خانگی به سیل زدگان بنیاد برکت احسان یکی از نقدترین وعدهها را داد. مدیرعامل این بنیاد از اهدای ۲ هزار بسته کامل لوازم خانگی و ۱۰۰۰ راس گوسفند به سیل زدگان خراسان شمالی خبر داد و این وعده پس از چند روز اجرایی شد.
اما علی محمدی، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی درخصوص آخرین وضعیت تامین اعتبارات مناطق سیل زده میگوید: در ابتدا یک هزار و ۴۰۰ سهمیه به استان ابلاغ شد و تاکنون یک هزار و ۳۱۸ نفر به بانکها معرفی شده اند که ۳۰۷ پرونده به انعقاد قرارداد منجر شده است.
محمدی ادامه میدهد: از افرادی که تسهیلات مربوطه را دریافت کردهاند، ۶۰ واحد در مرحله اسکلت بندی و ۱۲۳ واحد در مرحله پی ریزی قرار دارند.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی در خصوص کمکهای بلاعوض بنیاد مسکن خراسان شمالی به آسیب دیدگان سیل، بیان میکند: این نهاد ۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال کمک بلاعوض معیشتی به ۱۰۸ خانوار روستایی، سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال اجاره بها به ۱۱۰ خانوار و ۱۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال کمک برای ساخت و تعمیر مسکن پرداخت کرده است.
ساخت ۱۰۰۰ واحد مسکونی برای سیل زدگان کمیته امداد از دیگر فعالیتهای انجام شده درراستای کمک رسانی به مردم سیل زده خراسان شمالی، اقدامات کمیته امداد خراسان شمالی بود. روابط عمومی این نهاد در ارائه آخرین وضعیت مناطق سیل زده آمار زیر را به ما ارائه داد:
به حدود ۴ هزار خانوار عضو کمیته امداد خراسان شمالی در سیل آسیبهای جزئی و کلی وارد شد. در این راستا به مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان لوازم خانگی، ۲ میلیارد تومان وام کارگشایی و ۳۱۱ میلیون تومان برای بازسازی جایگاه دام و طیور پرداخت شده. ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان نیز کمکهای مردمی جمع آوری و توزیع شده است.
کمیته امداد امام خمینی خراسان شمالی در سال ۹۸ در مجموع ۱۷۵۰ منزل کلنگ زنی کرده که از این تعداد ۷۵۰ مورد برای مددجویان فاقد مسکن و باقی مواردی هستند که در سیل خسارت دیده اند که این تعداد تا پیش از فصل سرما واگذار خواهد شد.
ساخت ۵۰۰ واحد مسکونی توسط سپاه تا پایان سال ابوالقاسم چمن، جانشین فرمانده سپاه حضرت جوادالائمه (ع) خراسان شمالی نیز درخصوص وعدههای سپاه برای ساخت منازل مسکونی سیل زدگان خراسان شمالی به خبرنگار ما میگوید: سپاه استان ساخت ۵۰۰ واحد مسکونی را با کمک کمیته امداد و بنیاد مسکن را برعهده دارد. اکنون ۲۵۰ واحد با بهزیستی و ۲۵۰ باب منزل با کمیته امداد تفاهم شده است.
چمن ادامه میدهد: تا اکنون ۳۰۰ واحد عقد قرارداد شده است، اما این موارد باید در سامانهای ثبت شود که زمان بر است. هفته گذشته عملیات اجرایی احداث و تکمیل را در مانه و سملقان و راز و جرگلان آغاز کرده ایم.
جانشین فرمانده سپاه حضرت جوادالائمه (ع) خراسان شمالی از آماده بودن ۸۰ واحد کمیته امداد برای ورود به فاز اجرایی خبر میدهد و خاطرنشان میکند: با استفاده از ظرفیت گروههای جهادی تلاش میکنیم تا پایان سال تمام ۵۰۰ واحد را تحویل دهیم.
وی در پایان خطاب به مسئولان مربوطه و بانکها میگوید: بانکها در ارائه تسهیلات به مددجویان شتاب دهند تا بتوانیم از ظرفیتهای گروههایی جهادی در تابستان استفاده کنیم تا هزینههای مسکن برای این اقشار کاهش پیدا کند.
بسیج دانشجویی در مناطق سیل زده مسئول بسیج دانشجویی خراسان شمالی نیز در این باره تصریح میکند: دانشجویان خراسان شمالی در طول تابستان بناست ۳ هزار نفر روز اردو را طی کنند که باتوجه به سیل، تمرکز ما خدمات رسانی به مناطق سیل زده است، اما به علت جنس متفاوت گروههای جهادی دانشجویان، علاوه بر این فعالیت عمرانی، اقدامات فرهنگی و اشتغال زایی در دستور کار قرار دارد.