بیش از ۴۰ دفتر تشکل دانشجویی دانشگاههای کشور با صدور بیانیه ای لایحه جامع تامین امنیت زنان را ناهمخوان با مبانی اسلامی اعلام کردند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بیش از ۴۰ دفتر تشکل دانشجویی در واکنش به لایحه جامع تأمین امنیت زنان در مجلس شورای اسلامی، بیانیهای صادر و تأکید کردند که با اندکی کنکاش در محتوای این لایحه میتوان به تناقض میان مفاد آن و منویات رهبر انقلاب رسید.
متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
زنان نیمی از جمعیت بشر را تشکیل میدهند. نقش این نیم، حساسترین، ظریفترین، ماندگارترین و موثرترین نقشها در حرکت تاریخ انسان و در مسیر بشریت به سوی کمال است. (بیانات رهبری در سالروز ولادت حضرت زهرا ۵/۵/۸۴ (سالها از عصر جاهلیت اعراب میگذرد. اگر چه دیگر خبری از زنده به گور کردن جسم زن نیست؛ اما همچنان زن در حصار جاهلیت مدرن محبوس است. جاهلیتی که به جای جسم او، روح و روانش را زنده به گور میکند و با شعار پیشرفت زنان، آنان را به استثمار میکشاند.
به سادگی میتوان ردپای چنین جاهلیتی را در طرحها و قوانین مبتنی بر ارزشهای غرب یافت. از جمله میتوان به لایحه تدوین شده توسط معاونت امور زنان ریاست جمهوری، با عنوان «لایحه جامع تامین امنیت زنان» اشاره نمود. این لایحه ۵۱ ماده دارد و خشونت علیه زنان را در ۵ بعد جسمانی، روانی-عاطفی، جنسی، اقتصادی و اجتماعی تعریف کرده است.
اگر چه طراحان آن هدف و دغدغه خود را تاکید رهبری بر حفظ امنیت زنان جامعه میدانند؛ اما با اندکی کنکاش در محتوای این لایحه میتوان به تناقض میان مواد لایحه و منویات رهبر انقلاب رسید؛ چرا که تاکید اسلام و رهبری بر حفظ بنیان خانواده با تاکید برنقش سرپرستی مرد و مادری زن است، اما برای حق مدیریت مرد حدود مشخص شده و قانون اساسی نیز در صورت ظلم مرد برای او مجازات تعیین کرده است.
همچنین طبق ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی درصورتی که رفتار مرد سبب عسر و حرج شود، زن حق طلاق دارد و یا اگر خشونت موجب ضرب و جرح شود برای مجرم دیه و قصاص در نظر گرفته شده است. اما این لایحه با سلب سرپرستی چارچوبمند از مرد و بخشیدن آن به هیئات کارشناسی و سمن ها، ثبات خانواده را مورد تهدید قرار میدهد.
هیئات و شوراهایی که از اختیارات وسیعی در زمینه بازرسی و تشکیل پرونده برخوردار هستند و قاضی برای صدور حکم ملزم به جلب نظر آنان است که این امر سبب سلب استقلال قاضی و بی نظمی در صدور آراء مراجع میشود.
از دیگر موارد نقصان لایحه مذکور میتوان به بهرهگیری از اصطلاحات مبهم، چندپهلو و پردامنه از قبیل؛ (خشونت، حق آزادی، اغفال و...) اشاره کرد؛ این در حالی است که استفاده از کلمات و اصطلاحات صریح با حدود روشن و آشکار از ضرورتهای حقوق جزا و جرم انگاری است.
همچنین رخداد جرم انگاری وسیع در این لایحه، مخالف اسناد بالادستی نظام و سیاستهای کلی قضایی ابلاغ شده توسط رهبری است. در بند ۲ سیاستهای کلی به کاهش مجازات زندان و حبس اشاره شده است و به عدالت ترمیمی تاکید دارد. اما لایحه جامع تامین امنیت زنان در مقابل هرگونه جرم، اشد مجازات از قبیل: حبس و جریمه مالی را برای مجرم درنظر گرفته است. آن هم بدون توجه به مصلحت زیاندیده و تبعات جرمانگاری بیدلیل، که سبب ورود زود هنگام حقوق کیفری به کانون خانواده و فروپاشی آن میشود که خود میتواند مشکلات روحی، اجتماعی و اقتصادی فراوانی برای زن به همراه داشته باشد.
بی شک طراحان این لایحه باید درنظر میگرفتند زندگی میدان جنگ نیست که با حقوقی کردن نگاه زوجین، روز به روز بر تنش میان آنان بیافزاییم. باید میدانستند که خانواده با اتکا به گذشت است که کانون آرامش میگردد. حال پس از مطرح نمودن اندکی از دریای تناقضات این لایحه، باید به مسئولین یادآوری نمود خشونت پنداشتن لزوم رعایت حجاب و ازدواج زیر ۱۸ سال -که هر دو ریشه در دین دارد - به منزله کتمان و مقابله با دستورات الهی است.
این لایحه از منظر قانون اساسی نیز ایراداتی دارد؛ چرا که نظارت بر اجرای آن را به شورای هماهنگی واگذار کرده است، در حالی که طبق قوانین نظارت بر عملکرد محاکم و دادسراها، بر عهده قوه قضاییه است، نه هیئت اجرایی به نام شورای هماهنگی!
اگر به دنبال تامین امنیت هستید و با این هدف والدین را از هرگونه دخالت منع میکنید، پس چگونه خود مرزها و خط قرمزها را زیر پا گذاشته و حریم خانواده را میشکنید؟
به راستی معیار و مبنای شما برای بروز آسیب چیست؟ به راستی کجای دنیا والدینی را که برای حفظ امنیت فرزندش او را از رفتار پر خطر منع میکنند، مجرم میشناسند؟
در حالی که رهبری در سومین نشست اندیشههای راهبردی با موضوع زن و خانواده، بر رفع ظلم و ستم علیه زنان تاکید کردهاند؛ اصطلاح خشونت را با مفاهیم خاص از غرب و اسناد بینالمللی وارد فضای گفتمانی کشور کردهاید.
چنین لایحهای خود نوعی خشونت است، زیرا ظلم و ستمهای حقیقی به زن مانند: استفاده ابزاری از زنان در جامعه، ساعت کاری بالای آنان، عدم وجود زمینه مناسب برای فرزندآوری و فعالیت اجتماعی مادران و بالارفتن سن ازدواج دختران، را نادیده گرفته اید! به راستی شما مدافع کدام یک از حقوق زنان هستید؟
در پایان از رئیس قوه قضاییه، حجة الاسلام رئیسی، انتظار داریم با کوتاه کردن دست نفوذ غرب و دستنشاندههای آنان در جهت تکریم زن و حفظ کانون خانواده قدم بردارند.
ما نیز توفیقات روز افزون ایشان را از خداوند منان مسئلت میکنیم.
والسلام
۱. معاونت فرهنگی بسیج دانشجویی دانشکده محیط زیست کرج ۲. بسیج دانشجویی پردیس امیرکبیر دانشگاه فرهنگیان ۳. ناحیه علم و اقتصاد بسیج دانشجویی قرارگاه شهید احمدی روشن البرز ۴. بسیج دانشجویی دانشگاه ارومیه ۵. بسیج دانشجویی دانشکده فنی وحرفهای دختران خراسان شمالی بجنورد (انقلاب اسلامی) حوزه شهید تهرانی مقدم ۶. بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان خراسان شمالی بجنورد ۷. بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور قزوین ۸. بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین ۹. بسیج دانشجویی دانشگاه فنی مهندسی بویین زهرا ۱۰. بسیج دانشجویی دانشگاه فنی بقیةالله قزوین ۱۱. بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان یاسوج ۱۲. بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج ۱۳. بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اراک ۱۴. بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد ارومیه ۱۵. بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان ارومیه ۱۶. بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی نازلو ارومیه ۱۷. بسیج دانشجویی دانشگاه آذرآبادگان ارومیه ۱۸. بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی همدان ۱۹. بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور همدان ۲۰. بسیج دانشجویی پردیس فاطمة الزهرا یزد ۲۱. بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور اصفهان ۲۲. بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان شهید باهنر همدان ۲۳. تشکل یوسف زهرا دانشگاه آزاد فلاورجان ۲۴. بسیج دانشجویی دانشگاه جامع کاشان ۲۵. بسیج دانشجویی دانشگاه گیلان ۲۶. بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی همدان ۲۷. بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان همدان ۲۸. انجمن اسلامی مستقل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ۲۹. بسیج دانشجویی موسسه غیر انتفاعی هدف ۳۰. بسیج دانشجویی دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران ۳۱. بسیج دانشجویی دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران ۳۲. بسیج دانشجویی دانشگاه پیامنور تفت ۳۳. بسیج دانشجویی علوم پزشکی یزد ۳۴. بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ۳۵. بسیج دانشجویی دانشگاه بوعلی سینا همدان ۳۶. بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بجنورد ۳۷. قرارگاه مطالبه گری شهید احمدی روشن قزوین ۳۸. بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ۳۹. آموزشکده فنی حرفهای قدسیه ۴۰. بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان ساری