مهمترین رکن هر اجتماعی قانونگذاری آن است، جایی که اصول یک اجتماع پیریزی میشود و اگر این اصول اشتباه و لغزان باشند، هرگز امیدی به بهبود وضع آن جامعه نمیتوان داشت.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- علی پارسا؛ * طرح شفافیت آراء نمایندگان فارغ از چون و چراهای سیاسی آن، طرحی است که مسئولیت پذیری، تعهد و پاسخگویی را پیامد ضروری رأی نمایندگان میسازد و نظرات کارشناسی را جایگزین مخالفت و موافقتهای یک سویه جناحی و سیاسی میکند و البته نقد و نظر کارشناسانه را بر سطحینگری سیاسی اولویت میدهد.
مجلس در رأس امور است؛ جملهای که بارها و بارها شنیدهایم و قطعا تصدیق میکنید، مهمترین رکن هر اجتماعی قانونگذاری آن است، جایی که اصول یک اجتماع پیریزی میشود و اگر این اصول اشتباه و لغزان باشند، هرگز امیدی به بهبود وضع آن جامعه نمیتوان داشت.
وقتی مشروح مذاکرات مجلس و کمیسیونها شفاف نباشد و مردم نتوانند از اعمال و مواضع نماینده خود مطلع باشند جایی برای نظارت مردم بر رفتار نماینده باقی نمیماند و نتیجه این میشود که نمایندهها وابسته به کانونهای ثروت و قدرت میشوند و درد مردم دیگر درد آنها نیست.
طبق اصل ۶۹ قانون اساسی، این حق مسلم مردم است که از مذاکرات مجلس شورای اسلامی گزارش کامل و دقیق داشته باشند. مردم باید بتوانند بر نماینده خود نظارت و مطالبهگری داشته باشند و این مطالبهگری زمانی ممکن میشود که اطلاعات و اشراف نسبت به عملکرد نماینده وجود داشته باشند.
این مورد به ظاهر به صحن علنی مجلس محدود میشود، ولی با استناد به نظرات بعضی از فقها و استادان حقوق این مورد را میتوان به کمیسیونهای مجلس هم تعمیم داد؛ چرا که اهمیت کمیسیونها بسیار بالاست. این طرحها و نظرات کمیسیونهاست که به صحن علنی مجلس راه پیدا میکند و در نهایت به صورت قانون در میآید.
وقتی در مجلس و کمیسیونهای آن شفافیت وجود نداشته باشد نمایندگان در قبال رأی که در مجلس میدهند، هیچ مسئولیتی نخواهند داشت؛ چنانچه در سالیان گذشته قوانینی را به تصویب رسانیده که به واسطه آن خسارتهای زیادی به کشور وارد شده، اما امروز هیچ مسئولیتی متوجه نمایندگانی که در آن مقطع به آن طرح و لایحه رأی مثبت دادند نیست. حتی مسئولیت مدنی هم در قبال آن ندارند و اگر رأی آنها باعث خسارت به جامعه شود، نه تنها توسط هیچ نهادی مؤاخذه نمیشوند، بلکه مردم و موکلان آنها نیز از آرای نمایندگان خود باخبر نمیشوند و این حق ماست که مواضع و اعمال نماینده و وکیل خود باخبر باشیم.
*علی پارسا- عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه شهید چمران اهواز
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.