گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- سید احسان حسینی؛ پس از بازگشت تحریمهای نفتی از ۱۳ آبان سال گذشته، میزان صادرات نفت خام ایران از ۲.۵ میلیون بشکه در روز به زیر ۳۰۰ هزار بشکه رسیده است. این موضوع با توجه به وابستگی بودجه دولت به درآمدهای حاصل از خامفروشی نفت تبعات منفی برای اقتصاد کشور در پی دارد. طبق قانون بودجه ۹۸ دولت باید روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت خام را به قیمت ۵۴ دلار بفروشد تا مبلغ ۱۵۰ هزار میلیارد تومان تامین بودجه کند.
پس از آغاز فاز دوم تحریمهای نفتی و صفر شدن معافیتهای ایران، صادرات نفت کشور بسیار کاهش پیدا کرده به طوری سازمان برنامه و بودجه اعلام کرده که کشور در سال جاری ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت. در این راستا برای بیاثر کردن تحریمهای نفتی سه دسته راهکار کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت پیشنهاد میشود که پیگیری همزمان آنها میتواند از فشارهای دشمن کاسته و عصای دست دولت در برهه زمانی فعلی و آینده باشد.
1- راهکار کوتاه مدت؛ جلوگیری از فرار مالیاتی:
2- راهکار میان مدت؛ راهاندازی بورس نفت: در زمان تحریمها این ظرفیت وجود دارد که در کنار فروش نفت توسط شرکت ملی نفت بتوان از ظرفیت بخشهای خصوصی نیز برای افزایش فروش نفت استفاده کرد. در این راستا سازوکار فروش نفت به بخش خصوصی در بستر بورس انرژی ایران در نظر گرفته شده است. بورس انرژی به دلیل فضای ضابطهمند و رقابتی احتمال هر گونه فساد را به صفر رسانده و به قیمت حداکثر نفت کشور را به فروش میرساند.
شرکتهای خصوصی داخلی و خارجی توانمندی و انعطافپذیری بیشتری نسبت به شرکت ملی نفت برای فروش نفت ایران در بازارهای جهانی دارند. اجرای این راهکار و فروش نفت از این روش نیازمند زمان 3 الی 4 ساله است تا زیرساختهای لازم ایجاد شده و تجارت نفت شکل بگیرد.
3- راهکار بلند مدت؛ ساخت پتروپالایشگاه و صادرات فرآورده: