به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، علیرضا زاکانی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی صبح امروز چهارشنبه ۱۰ مهرماه در افتتاحیه اولین دوره تخصصی مبارزه با مفاسد اقتصادی در محل سازمان بسیج دانشجویی که به همت قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی به مدت سه روز برگزار می شود، بیان کرد: امروز انقلاب اسلامی ضمن حرکت در سطوح عالی اما از آسیبها و معایب مختلفی رنج میبرد.
زاکانی ادامه داد: برای پیشرفت و تعالی کشور موانعی وجود دارد که وقتی بررسی میکنیم به مافیای پنهان با ۳ ضلع قدرتپرستی، ثروتپرستی و بیگانهپرستی میرسیم که زمانی این ۳ ضلع جمع میشوند، به عنوان مانع بزرگی فراروی جامعه اسلامی قرار میگیرند.
نماینده سابق مجلس با تاکید بر اینکه باید دست کارآفرین و کارگر را که خلق ارزش می کنند بوسید اضافه کرد: ثروتپرستی به منزله تولید ثروت از راههای درست نیست؛ بلکه ما با ثروتهای بادآورده و دست کردن در جیب ملت مشکل داریم.
وی با اشاره به سطوح مختلف فساد، ادامه داد: فساد تکگیر، فساد شبکهای، طغیان فساد در شبکههای مختلف، فساد سیستمی و فساد همهگیر، ۵ سطح از فساد است.
زاکانی افزود: فرار چند وقت پیش «دانیالزاده» از کشور با حدود ۳ هزار میلیارد تومان بدهی، در دسته بندی فساد شبکهای قرار میگیرد.
وی ادامه داد: پیش از انقلاب، فساد تا مرحله چهارم یعنی فساد سیستمی رسیده بود و تا شاه و فرح را در برگرفته بود؛ اما «همهگیر» نشده بود و همین موضوع یکی از عوامل شکلگیری انقلاب بود چرا که در آن زمان مردم از فساد بدشان میآمد.
زاکانی تصریح کرد: در سال های بعد از انقلاب اسلامی، کم کم فساد به از سطح کم به سطح بالا رسید و اکنون که در دهه ۹۰ قرار داریم، اپیدمی فساد صورت گرفته است؛ اما نکته مهم این است که در نظام اسلامی، امکان ندارد «فساد سیستمی» شکل گیرد؛ زیرا اولا نظام بر پایه اسلام است که اسلام حداقل فساد را هم نمیپذیرد و ثانیا راس این نظام «ولی فقیه» است که از اساس، با هر گونه فساد مخالف است و به اذعان دوست و دشمن از پاکترین افراد در کره زمین است ؛ بنابراین قطعا نظام اسلامی به مرحله «همهگیر» شدن فساد نخواهد رسید.
نماینده سابق مجلس ادامه داد: برخی از افراد در جامعه فساد را بد نمیبینند و معتقدند مقداری میل کردن بیتالمال را برای جلوگیری از حیفها و فرصتها میدانند و برخی از تکنوکراتها میگویند اگر 10 درصد هم از منابع میل شد، اما چون جلوی حیفها و فرصتها گرفته میشود ایراد ندارد و عدهای هم میگویند فساد مانند گریس در داخل موتور میماند که چرخهای اقتصادی را به حرکت در میآورد و باید چشم به روی فساد ببندیم و الکی گیر ندهیم، اما در نظام اسلامی کوچکترین فساد هم قابل پذیرش نیست.
وی افزود : عدهای میگفتند فساد به دو بخش کبیر و اکبر تقسیم میشود و حتی یکی از رؤسای قوا در جلسه غیرعلنی مجلس میگفت چرا این قدر دنبال فساد در داخل کشور هستید. فساد این افراد بزرگ است اما بزرگترین فساد این است که اگر با اینها برخورد شود ناراحت میشوند و سرمایههایشان را از کشور بیرون میبرند.
گزارش تصویری اولین دوره تخصصی مبارزه با مفاسد اقتصادی
زاکانی با بیان اینکه برای مبارزه با فساد، کار ایجابی و سلبی باید صورت گیرد، گفت: بالاترین کار ایجابی این است که جامعه را رشد دهیم و سطح عقلانیت را بالا ببریم، در این صورت، جامعه مصون و شایستهسالاری نهادینه میشود.
وی ادامه داد: لایه عمیقتر در حوزه ایجابی این است که شرایط را به سمتی ببریم که زمینههای فساد در جامعه ریشهکن شود؛ این در حالی است که بسیاری از مفاسد در جامعه، ناشی از فقر است.
زاکانی افزود : در مراحل بعدی نیز سیستم نظارتی، ایجاد شفافیت و تقویت رسانهها باید مدنظر قرار گیرد.
نماینده ادوار مجلس افزود: برای کار سلبی نیز باید برخورد با دانهدرشتها و قدرتمندترین در دستور کار قرار گیرد؛ این در حالی است که برخی علاقه دارند برخورد در سطح پایین صورت گیرد و سیستم فلج شود که در این صورت، امکان برخورد از بین میرود.
وی با اشاره به یکی از موارد فساد دانه درشت ها، گفت: اوایل دهه هشتاد یک شرکت لبنی مرتکب جرم شده بود و با شکایت وزارت اطلاعات و پیگیری گمرک، این شرکت در امر قاچاق از سوی دادگاه محکوم شد؛ اما در انتخابات مجلس هفتم، نظر وزارت اطلاعات تغییر کرد و نامه ای مبنی بر اینکه می توان در این پرونده اغماض کرد، نوشت و فرد رهایی یافت.
زاکانی گفت: کل برخوردی که با قاچاق در ۶ ماهه اول سال ۸۴ شده بود یک چهارم واریزی جریمه این فرد بود که باید به بیت المال می داد.
وی همچنین به پرونده برادر رئیسجمهور، اشاره کرد و افزود: بزرگ ترین خدمتی که وی میتواند ارایه دهد این است که بدون تلفن به زندان برود و بیرون نباشد که آسیب بزند؛ زیرا طی دو سال باقی مانده از دولت، این فرد کارهای بسیاری می تواند انجام دهد.
زاکانی در ادامه با بیان اینکه برای مقابله با فساد، باید مقررات زدایی کرد، اظهار داشت: باید قوانین پیچیده را کنار گذاشت و مسائل را ساده کرد چرا که همین پیچیدگی ها محل بسیاری از مفاسد است و امیداوریم مجلس بعدی این کار را انجام دهد.
این نماینده ادوار مجلس تاکید کرد: برای مقابله با فساد باید با قوی ترین افرد برخورد شود. این مساله درسی به جامعه می دهد که دیگر فساد خرد انجام نشود.
وی افزود: برای مقابله با فساد باید موضوع ملی باشد و ضعیف کشی نشود، البته این موضوع به معنای آزاد گذاشتن فساد خرد نیست؛ بلکه تاکید ما بر این است که باید از قدرتمندترین ها شروع کنیم.