استاد دانشكده محيط زيست دانشگاه گيلان می گوید: با توجه به مواردي که ذکر شده خشک کردن تالاب توسط مردم منطقه هم در این جریان بی تاثیر نيست ما بارها و بارها شاهد این چنین صحنه هایی بوده ایم. و هر وقت نسبت به اين موضوع اعتراض داشتیم مدرکی را رو می کنند که این زمین ها اطراف تالاب متعلق به ما است.
وی می گوید: در کنار تمام این موارد ذکر شده بايد نگاه اکوسیستم به اين محيط زيست داشته باشيم نگاهی علمی براساس دانش اکوسیستمی که متاسفانه وجود ندارد.
نادری می گوید: تالاب اکوسیستی نیازمند با زیستبندان خود است ولی زیست بندان تالاب در فشار هستند گونههای نادری از موجودات در این تالاب زندگی می کنند که نقش کلیدی در بقای تالاب دارد که متاسفانه جمعیت گونه های جانوری تالاب روبه کاهش است.
استاد دانشگاه گيلان می افزاید: سالها در مورد احیای تالاب کار شده است؛ اما طرح های کاربردی ارائه نشده است. شناخت گونه هاي که باید در تالاب محافظت شود نقش کلیدی در احیای تالاب دارد. تالاب انزلی نیازمند مدیریت اکوسیستمی است.
نادري می گوید: از مردم محلی در پروسه حفاظت تالاب بايد استفاده شود و همچنین مشاغلی که در ارتباط با تالاب است با نگاه حفاظتی تعرف شود و همچنين مجموعه ای از راهکارهاي برای حفاظت تالاب باید انجام شود.
وي مي گويد: در شهرهای مهم گیلان فاضلاب های درستی وجود ندارد و این همه اینها به رودخانه ها ریخته می شود و از آنجا به تالاب میتوان این با بودجه مناسب این فاضلاب ها و شیرابه زباله های که در سطح جنگل ها ریخته می شود را مدیریت کرد. جلوگیری از وورد پساب ها و فاضلاب ها به رودخانه ها راهکاری برای بقای تالاب است.
بنابراين گزارش، ۶۰ روستای حاشیه تالاب انزلی در شهرستانهای انزلی، صومعه سرا و رشت به صورت مستقیم و غیرمستقیم در زمینه هایی، چون گردشگری، صید و صیادی، پرورش آبزیان و اردک، تردد و برداشت نی برای تولید صنایع دستی و تامین آب کشاورزی بهره میبرند که با از بین رفتن این تالاب معیشت مردم این ناحيه هم به خطرمی افتد.