دانشجویان دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در حرکتی جهادی و آتش به اختیار و با استفاده از امکانات دانشکده خود، محلول ضدعفونی کننده برای شستشوی دست تولید میکنند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ قصهای جدید در سرزمینمان رقم خورده است؛ ویروسی جهش یافته سر از ازمایشگاههای ووهان چین برآورد و گریبان آدمها را گرفت. روز به روز بیشتر شد و از چین به همه دنیا سرایت کرد. به ایران هم رسید. اولین آمارهای آن را از قم دادند، اما کمی بعد همه گیر شد و حالا جایی در کشورمان نیست که کرونا خانهای را تحت تأثیر قرار نداده باشد.
امروز که این گزارش را مینویسم آمار مبتلایان به کرونا در ایران نسبت به کشورهای جهان در رده چهارم قرار دارد. نمودارهای شیوع این بیمار به صورت جهشی بالا میروند و باعث نگرانی مردم شده اند.
کرونا هرچند به گفته محققان ویروس ضعیفی است، اما میتواند خطرناک باشد. با اینکه آمار مرگ و میرش از ویروسهای سارس یا انفولانزا یا حتی ابولا کمتر است، اما همین شیوع جهش وار آن باعث نگرانی مردم شده است. با این حال راههای مهار این ویروس به نظر میرسد آنقدرها هم پیچیده نیست؛ ضدعفونی کردن و شستن مداوم دستها و محیط. اینجاست که مواد ضدعفونی کننده و شویندههای دست و بدن به سرعت نایاب میشوند. اما برخی حاضرند از وقت و انرژی و مال خود بگذرند تا بخشی از نیاز به این مواد را تأمین کنند، مانند دانشجویان دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل.
چند روزی است که دانشجویان این دانشکده به فکر افتاده اند تا با آموختههای خود و ابزاری که در اختیار دارند، محلولهای ضدعفونی کننده دست، بسازند و در اختیار مراکز درمانی و بیمارستانها و واحدهای مختلف دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بگذارند.
نیما رزاقی، رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل که اکنون مسئولیت این گروه از دانشجویان را هم به عهده دارد، در گفتگو با خبرنگار ما میگوید: این کار دانشجویان به صورت کاملا خودجوش انجام شده و البته از سوی دانشگاه و نهادهای نظارتی هم حمایت شده است.
رزاقی میگوید: به دست آوردن این محلول در همه دانشکدههای داروسازی کشور امکان پذیر است و با یک فرمول واحد میتوان ان را تولید کرد. چند ماده اصلی دارد که با هم مخلوط میشود و صرفا برای ضدعفونی کردن دست به کار میرود.
رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ادامه میدهد: شستشوی دست این روزها از اهمیت بسیاری برخوردار است، اما اینکه مدام پای شیر آب برویم و دست هایمان را بشوییم، وقت گیر باشد. اگر هر کسی یک بطری از این محلول روی میز کار یا همراهش داشته باشد، ضدعفونی کردن دستها به سادگی انجام میگیرد. حتی اگر آب و صابون در اختیار نباشد.
در این حرکت جهادی دانشجویی، حدود ۳۰ نفر از دانشجویان وقت و انرژی خود را پای تولید این محلول گذاشته اند. بسیج دانشجویی و اساتید و همینطور رئیس دانشگاه علوم پزشکی اردبیل هم از این حرکت دانشجویان حمایت کرده اند.
رزاقی توضیح میدهد: این محلول در حال حاضر معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، مجوز توزیع این محلول را در سطح واحدهای دانشگاه علوم پزشکی صادر کرده است. این سطح نیز خود از جامعه بالایی از کادر درمانی و مراجعه کنندگان را شامل میشود و احتمال نشر آلودگی در مراکز درمانی بالا است. اما گر حمایت مسئولان باشد، میتوانیم این محلول را به صورت گستردهتر نیز توزیع کنیم.
در حال حاضر روزانه حدود ۴۰ تا ۵۰ لیتر از این محلول ضدعفونی کننده در دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تولید میشود، اما اگر مواد اولیه بیشتری تأمین شود، دانشجویان میتوانند به تولید بیشتری هم برسند.
دانشجویان این دانشکده برای تحقق شعار کرونا را شکست میدهیم پای کار آمده اند و حالا آتش به اختیار به مبارزه به کرونا رفته اند.