رزمایش نرم «شناخت چالشها» میتواند لبیکی به ندای «تبدیل تهدید به فرصت» در کلام رهبر انقلاب باشد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدی ناصری؛ * امروز تیترهای بسیاری با عنوان «همه چیز درباره کرونا» در فضای مجازی دست به دست میشود، اما به نظر میرسد «کرونا درباره همه چیز» تیتری است که این روزها باید بیشتر به آن پرداخته شود و رزمایش نرم «شناخت چالش ها» میتواند لبیکی به ندای «تبدیل تهدید به فرصت» در کلام رهبر انقلاب باشد.
تب کرونا در جامعه بالا رفته و در هرجایی که برویم با افرادی مواجه میشویم که ماده ضدعفونی کننده و تب سنج در اختیار دارند و توصیههای بهداشتی از در و دیوار شهرها بالا میروند. گروههای جهادی و کادر بهداشتی جان بر کف، توجه انسان را جلب میکنند و روح ایثار و فداکاری را در اذهان زنده میکنند. رسانهها و شبکههای مجازی مملو از مطالب و محتواهای رنگ به رنگ درباره کرونا شده اند و با تقریب خوبی میتوان شبکه خبر را «شبکه کرونا» هم نامید.
امروز مخالفان و موافقان، درباره چالش رقص صحبت میکنند، اما چالشهای اصلی بر روی زمین مانده است. رهبر معظم انقلاب فرمودند که باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. راهها و امکانهای تبدیل این تهدید به فرصت، بحث جداگانهای را میطلبد و باید در ابعاد گوناگون مورد بررسی ویژه قرار بگیرد. اما یکی از این فرصتها قطعاً میتواند یافتن چالشهای مهم کشور باشد. هر چند، یافتن راه حلها و حل مسأله مهمتر است، اما تا به وجود چالش و مسأله ایمان نداشته باشیم، قطعاً برای حل آن هم اقدامی نخواهیم کرد. به قول معروف «سری که درد نمیکند را دستمال نمیبندند». اما دردهایی هستند که در مواقع خاصی خودشان را نشان میدهند و اتفاقاً دشمن به دنبال آن است تا ذهن ما را از آن غافلها کند و ضربه اش را در جایی که میخواهد و طراحی میکند، وارد کند. به قول معروف با ما کاری کند که «نفهمیم از کجا خورده ایم» و خدای ناکرده اگر هم بفهمیم، وقتی باشد که دیگر فایدهای ندارد و دیگر توان مقابله با آن چالش و یافتن راه حل مسأله را نداشته باشیم.
رهبر انقلاب در درس خارج فقه و اصول خود فرمودند: «بعضیها خیال میکنند که نشاط یعنی رقاصی... معنای نشاط این نیست» و بار دیگر به بحثها خاتمه دادند و توجه همه را از موضوع بی اهمیت به موضوعات اصلی جلب کردند. گرچه نقش سلبریتیها در جامعه امروز ایران خود به یک چالش مهم تبدیل شده است که در موضوع کرونا هم بار دیگر خودش را نشان داد. باید چالش را از «رقص» به موارد مهم دیگر تغییر داد که البته چالش «نقش و تعامل سلبریتیها در جامعه امروز ایران» هم میتواند در ردیف آن چالشها قرار گیرد.
در روزهای اخیر، رهبر معظم انقلاب دو بار بر روی کلمه «رزمایش» تأکید داشتند. یک بار در نطق خود خطاب به همه مردم در روز درختکاری که فرمودند: «تجربیاتی که ما در این زمینه به دست میآوریم و فعالیتی که مردم میکنند، دستگاهها میکنند و در واقع یک رزمایش عمومی در این زمینه انجام میگیرد، این میتواند یک دستاورد باشد. اگر این دستاوردها را داشته باشیم، بلا برای ما تبدیل میشود به نعمت، تهدید تبدیل میشود به فرصت» و بار دیگر در قالب دستور به رییس ستاد کل نیروهای مسلح که بیان داشتند «این اقدام میتواند جنبه رزمایش دفاع بیولوژیک نیز داشته و بر اقتدار و توان ملی بیفزاید». پیمایش معضلات جامعه به خصوص در ابعاد فرهنگی هم میتواند یک رزمایش نرم باشد که رهبر معظم انقلاب در موضوع نشاط در جامعه به یکی از آن موارد اشاره کردند.
چالش خصوصی سازی بی برنامه و دلال بازی پدرسوختهها و محتکران و قاچاقچیان در کمبود لوازم بهداشتی با وجود تولید بالا و حتی واردات آنها در شرایط مشکل قیمت بالای ارز، چالش رسانههای بی در و پیکر و البته مرجعیت رسانهای جامعه در اخبار ضد و نقیض و دروغ و فضاسازی و شانتاژ و دروازه بانی ناصحیح و مغرضانه خبر، چالش «آشفتگی ساختاری ارگانهای دولتی در مواقع بحران»، چالش فرهنگی «احترام به حقوق عامه و حقوق یکدیگر» در ابعاد فردی و حکومتی در عدم رعایت بهداشت فردی و اجتماعی از سوی بسیاری از هم وطنان، چالش مذهبی و اعتقادی در «تردید و تشکیک در تبیین شخصیت حقیقی ائمه معصومین (ع) در جامعه» در ضدعفونی کردن و توصیه به عدم حضور در اجتماعات عتبات عالیات و بقاع متبرکه، و چالش «نزاع طب سنتی و اسلامی با طب شیمیایی و نوین و سردرگمی درمانی در جامعه» تنها نمونههایی مسائل کشور در ذیل مشکلات فرهنگی و سیاسی و اقتصادی هستند که در شیوع کرونا نمود پیدا کردند و برای حل هر کدام از اینها باید قرارگاههایی با مشارکت دستگاههای مختلف و مردم تشکیل شوند.
امروز تیترهای بسیاری با عنوان «همه چیز درباره کرونا» در فضای مجازی دست به دست میشود، اما آنچه باید به آن توجه کنیم این است که کرونا همه چیز را درگیر خود کرده است و درباره همه چیز ما را به مبارزه میطلبد. به نظر میرسد «کرونا درباره همه چیز» تیتری است که این روزها باید بیشتر به آن پرداخته شود. کرونا تهدید است، اما اگر بخواهیم میتواند از الطاف خفیه الهی هم باشد. حتی سیلهای ویرانگر اخیر هم با همه خساراتش منافعی برای کشور داشت. بیاییم تهدید کرونا را به فرصتی برای شناخت بهتر مشکلات کشور و البته حل آنها تبدیل کنیم.
مهدی ناصری، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای شاهین شهر و میمه و فعال رسانه
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است