مسئول واحد تشکیلات تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: ما پس از حذف صفر، شاهد این خواهیم بود که قیمت بسیاری از کالاها به طور متناسب کاهش نمییابد و زمینه تورم بیشتر را فراهم میکند.
محمد جواد رحمدار، مسئول واحد تشکیلات تشکل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: در گذشته سیستم به غلط، هر ساله یک صفر به اسکناسها اضافه کرده، به تبع آن قیمتها افزایش ده برابری پبدا میکرد، این خروجی سیستم نقدینگی میباشد. در وضعیت فعلی به جای پرداختن به حل مسئله، صورت مسئله را به اسم حفظ حیثیت ملی پاک میکنند؛ یعنی آن صفری که خودشان با این سیستم ایجاد کرده اند را حذف کرده واین تنها اعتبار و اعتماد به سیستم را از بین میبرد.
رحمدار افزود: گذشته از مشکلات مربوط به امحا و چاپ مجدد اسکناس و هزینههای قابل ملاحظه آن، اقتصاد ایران در اجرای برنامه حذف صفرهای پول ملی با چند مشکل روبرو است. نخست اینکه بخش قابل ملاحظهای از پول ما منفعل است؛ از جمله آن مجاری انفعال پولی، بدهیهای معوقه بدهکاران به نظام بانکی و کسری بودجههای دولت میباشد.
این فعال دانشجویی یادآور شد: دوم اینکه در اقتصاد ایران قدرت قیمت گذاری عوامل اقتصادی بالا و قابل ملاحظه است؛ دلیل آن هم این است که بازارهای رقابتی عمیق و کارآمد اقتصادی نداریم یا کم داریم؛ بنابراین درجایی که ساختار انحصاری و رقابت ناقص است و قیمتها به صورت صلاحدیدی و شخصی تعیین میشوند چنین امری تحقق نمییابد و میتوان گفت که چنین مقوله ای، مانع اصلی اثر بخشی سیاست حذف صفرهای پول ملی است.
وی در ادمه گفت: همچنین عوامل زیادی در خرید و فروش محصول، قدرت قیمت گذاری دارند. در نتیجه هر تغییر پولی و اسمی، عوامل اقتصادی را به طور نامتناسب تحت تاثیر قرار میدهد. زمانی که تعدادی صفر از پول ملی حذف میشوند بسیاری از این قیمتها مضربی از این تعداد صفرها نیستند. به عنوان مثال به هنگام حذف چهار صفر از پول ملی عمده قیمتها مضربی از هزار نیستند و به همین جهت کالا های۵۰۰۰ ریال و ۳۷۵۰۰ ریال که به صورت 0/5 تومان و 3/75 تومان خوانده میشوند، با مشکل گرد کردن اعداد مواجه میشوند و از آنجا که عوامل اقتصادی هم قدرت قیمت گذاری دارند، بدون شک اعداد را به سمت بالا گرد میکنند.
رحمدار عنوان کرد: به طور معمول قدرت قیمت گذاری در اقتصاد ما آنقدر بالا است که عوامل قیمت گذار با مواجهه هر گونه تغییر در محیط اقتصادی (حتی تغییراتی محدود و نامرتبط) قیمتهای خود را تغییر میدهند؛ بنابراین ما پس از حذف صفر، شاهد این خواهیم بود که قیمت بسیاری از کالاها و خدمات مصرفی و حتی مسکن و زمین به طور متناسب کاهش نمییابد و زمینه تورم بیشتر را فراهم میکند.
دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان بیان کرد: طبق ماده اول قانون پولی و بانکی یک ریال معادل تقریبا یک صدم گرم طلا است در حالی که یک صدم گرم طلا نزدیک ۹۸۰۰۰ ریال میباشد، ولی یک ریال ما این ارزش را ندارد. ارزش پول ملی با حذف چهار صفر بالا نمیرود و یا سفره کارگر زحمتکش کشورمان بزرگتر نمیشود مگر اینکه به فکر چاره اساسی باشیم و این مسئله را ریشهای حل کنیم.