نماینده مجلس یازدهم شورای اسلامی گفت: اخیرا دولت برای محدود کردن سن ازدواج دست به تعیین رنج سنی جهت اعطای وام ازدواج زده است، درحالیکه قانون و شرع اسلام اجازه چنین برخوردی را به دولت نمیدهد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، طرح درخواست وزیر ورزش و جوانان از رئیس جمهور مبنی بر قطع وام ازدواجِ ازدواجهای زیر ۱۸ و بالای ۴۰ سال در هیأت دولت و دستور رئیس جمهور به معاون اول و رئیس سازمان برنامه و بودجه جهت پیگیری آن، با واکنشهای زیادی از سوی کارشناسان خانواده و جمعیت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواجه شده است.
سمیه رفیعی نماینده مجلس یازدهم شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ما در مورد تعیین رنج سنی توسط دولت برای اعطای وام ازدواج گفت: همانطور که قبلا هم در مواضع مختلف عنوان نمودهام مسئله جمعیت برای کشور ما یک مسئله استراتژیک است و هیچ یک از مدیران کلان و حتی میانی کشور و کارگزاران نظام حق ندارند با این موضوع سلیقهای و مقطعی برخورد کنند و لازم است همه همت خود را جهت داشتن یک برنامه منسجم به کار بگیرند. چرا که مسئله تقویت خانواده، رشد و تعالی جمعیت کاملا برای نظام احصاء شده و نیاز غیرقابل انکار کشور در کوتاه مدت و بلند مدت است؛ بنابراین نمیتوان مسئله جمعیت را به بهانههای مختلفی مثل نبود یا کمبود بودجه نادیده گرفت و باید اولویت کشور در هر قوه و ارکانی از مدیریت نظام جمهوری اسلامی ایران به این مسئله اختصاص پیدا کند.
رفیعی افزود: براساس مصاحبههایی که مسئولان دولتی در مسائلی، چون قطع وام ازدواج برای ازدواجهای زیر ۱۸ سال و بالای ۴۰ سال داشتهاند مشخص شده که برای دریافت وام ازدواج رنج سنی تعیین کردهاند و براساس تحلیلی که خودشان داشتهاند چنین تصمیمی گرفتهاند. نکته مهم این است که نمیتوان براساس تحلیل یک عده که لزوما کارشناس هم نیستند با مسائل استراتژیک جمهوری اسلامی ایران برخورد کرد و چنینی حقی برای هیچ کدام از مسئولان کشور وجود ندارد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم شورای اسلامی تصریح کرد: مصاحبههای دوستان دولت گویای این است که اولا چنین تصمیمی بر مبنای آمار دقیق و مستندی صورت نگرفته است و دلیل متقنی وجود ندارد که نشان دهد با افزایش مبلغ وام ازدواج، ازدواجهای زیر ۱۸ یا ۱۵ سال افزایش مییابد. منبع آماری وزارت وزرش و جوانان برای طرح چنین پیشنهادی به دولت چیست؟ به فرض که درخواست دریافت وام ازدواج افزایش یافته، آیا افزایش درخواستها برای دریافت وام ناشی از وضعیت بد اقتصادی نیست؟ آیا افزایش درخواستها فقط مربوط به ازدواجهای زیر ۱۸ سال و بالای ۴۰ سال است؟
وی اظهار داشت: دلیل دیگری که دوستان دولت برای تعیین رنج سنی جهت دریافت وام ازدواج مطرح میکنند ازدیاد ازدواجهای زیر ۱۸ سال و تلاش برای کاهش آنها است، این اظهار نظر مبتنی بر اطلاعات و آمار غلطی است، درحالیکه براساس آمار رسمی تعداد ازدواجهای زیر ۱۸ سال افزایش نداشته چرا که بسیاری از جوانان در این سن از امکانات اولیه برای شروع زندگی مشترک محرومند.
رفیعی در ادامه افزود: در دین اسلام کسی نمیتواند برای ازدواج شرایط و حدود مطلق سنی وضع کند. در شرع مقدس اسلام اینگونه است که فردی که تصمیم به ازدواج دارد و به یک بلوغ ذهنی فارغ از سن و به حد تشخیص درست که مد نظر اسلام است برسد، حکومت مکلف است که شرایط ازدواج را برای او ایجاد کند و اجازه ممانعت از آن را ندارد لذا مطلق کردن سن ازدواج جای تعجب دارد چرا که زیر پا گذاشتن حداقلهای دولت اسلامی است. از سویی قوانین کشور در این زمینه قوانین محکم و کاملا واضحی است. مطابق این قانون ازدواجهای بالای ۱۳ سال بدون منع قانونی و زیر این سن به شرط تایید دادگاه صالحه انجام میشود، لذا طبق قانون اعمال سلایق شخصی یا جناحی محلی از اعراب ندارد.
وی در ادامه گفت: چرا باید تصور شود مبلغ وام ازدواج آنچنان مبلغ بالایی است که جامعه ما را آنقدر به هیجان میآورد که حاضر به ازدواج زودهنگام شوند تا بتوانند به مبلغ وام دست پیدا کنند و خود را در تلاطم دریافت وام ازدواج با شرایط سخت بیندازند؟ اکنون دریافت وام ازدواج برای همه زوجین امکانپذیر نیست، چون شرایطی که برای دریافت وام قرار داده شده از جمله داشتن ضامن کسر از حقوق، در دسترس همه اقشار جامعه نیست.
این نماینده مجلس یازدهم شورای اسلامی در مورد نحوه برخورد مجلس با این تصمیم دولت گفت: مجلس یازدهم اراده جدی برای مقابله با برنامههای ضد خانواده و جمعیت دارد، کمیسیونهای تخصصی مجلس تازه تشکیل شده و در کمیسیون اجتماعی این دست موضوعات که به خانواده و جمعیت آسیب میرساند حتما مور پیگیری و بررسی قرار میگیرد و برنامههای متعددی از نظارت بر عملکرد دولتها تا تخصیص بودجه از جمله راهکارهایی است که دنبال خواهد شد. در مورد موضوع خانواده و جمعیت باید یک بسته بلند مدت و جامع مدیریتی تهیه شود تا مسئولان اجازه برخورد سلیقهای و جناحی با آن نداشته باشند.
رفیعی با اشاره به اینکه امکان عبور از مسئله کاهش ازدواج و کاهش جمعیت با اتخاذ تدابیر صحیحی وجود دارد گفت: معضل بیکاری و تجرد گریبانگیر میلیونها جوان ایرانی است درحالیکه مردم ایران با وجود همه تهاجمات فرهنگی دشمن، مردمی اخلاقمدار، اهل خانواده و فرزند دوست هستند، چرا باید امکان ازدواج و ازدیاد نسل به بهانههای مختلف از انسان ایرانی ستانده شود مردمی که همیت اصیل و غیرت ایرانی دارند و آینده این مرز و بوم برایشان مهم است، این حق هر ایرانی است که بخواهد ژن و نسل خودش را در میهن خودش توسعه بدهد نسلی که در همه جای دنیا محترم است و به غیرت، حلالزادگی، نخبه بودن و شجاعت شناخته میشود و از دل این ملت و این فرهنگ است که شهدای بزرگی تقدیم بشریت شدهاند.