دانشجوى دانشگاه علوم پزشكى اهواز گفت: مسئولان دانشگاه اخيرا اعلام كردند كه قرار است تمام كارورزان پزشكى در بيمارستان ها فعاليت داشته باشند اين در حالى است كه بیمارستان ها در فراهم کردن لوازم و تجهیزات، با فشار روبرو هستند.
مسعود نشاطی، دانشجوى دانشگاه علوم پزشکى اهواز در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزارى دانشجو، گفت: حدود پنج ماه از شیوع کرونا در ایران مى گذرد و وجود این ویروس باعث از دست رفتن جان بسیارى از مردم، فشار و خسارات سنگین اقتصادى و آسیب هاى اجتماعى شده است. در این میان خط اول مقابله با این ویروس، کادر درمان هستند که از همان روزهای ابتدایی شیوع، با اهتمام و از خودگذشتگی و سپر کردن جان خود، به کمک هم میهنان خود شتافتند.
نشاطى افزود: در ابتداى راه، کنترل ویروس و شکست کرونا شعار همه ما بود، اما با گذشت زمان و اتخاذ برخی تصمیمات و عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی توسط افراد باعث عوض شدن نتیجه این چند ماه مقاومت و جهاد کادر درمان شد به صورتی که در این روزها رفته رفته بر آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از این ویروس افزوده شده و همینطور تعداد زیادی از کادر خدوم و زحمتکش سلامت و پزشکان نیز به علت شیفتها و کشیکهای سنگین و مواجهه زیاد با افراد کرونایی، خود نیز به این ویروس مبتلا شدند و متاسفانه روزانه شاهدیم که یکی دیگر از همکارانمان آسمانی میشود و دیگر در بینمان نیست. اشخاصی که سوای از بحث اجتماعی و فردی، سالهای زیادی تلاش کرده اند که مهارتهای خاصی ببینند و درد و التیام مردم را کاهش دهند و به کشور خویش خدمت کنند و مسلما فقدان آن بزرگوارن ضربهای بزرگ بر کشور و نظام سلامت خواهد بود.
این دانشجوى دانشگاه علوم پزشکى اهواز ادامه داد: مسلما، خط اول مباره با کرونا بیمارستانها و به خصوص بیمارستانهای دولتی و آموزشی هستند. در نظام آموزش پزشکی کشور، بیمارستانها توسط کارآموزان، کارورزان (اینترن)، دستیاران متخصص (رزیدنت) و اساتید و با کمک سایر پرسنل مدیریت میشود. بر این اساس، خط اول مواجهه با بیمار، اینترنهای پزشکی بوده که توسط آنها بیمار معاینه و ویزیت میشود و با نظر رزیدنتها و اساتید، دستورات لازم جهت بیمار اتخاذ میشود.
وى اضافه کرد: از اوایل اسفند ٩٨ که کرونا شیوع پیدا کرد، بعضی از بیمارستانها به عنوان بیمارستانهای مرکزی کرونا انتخاب شدند و از آنجا که بسیاری از بخشهای آموزشی مانند حضور کارآموزان و برگزاری کلاسهای حضوری در بیمارستانها ممنوع اعلام شد، به تبع آن فقط بیمارانی که نیاز به مداخله اورژانسی داشتند در بیمارستان بستری میشدند.
نشاطى ابراز کرد: میزان مراجعه کنندگان به بیمارستانها نیز در این ایام به شدت کاهش یافت و به همین دلیل کارورزان پزشکی دیگر هر روز به بیمارستان نمیرفتند و فقط روزهایی که کشیک داشتند در بیمارستان حاضر میشدند. یعنی تقریبا بیمارستانها روزانه با یک سوم از اینترنها فعالیت میکردند. متاسفانه اخیرا برخی از مسئولان دانشگاه جندی شاپور اهواز، تصمیم گرفته اند که حضور همه اینترنها را در بیمارستان اجباری کنند. همه اینها در حالی است که خوزستان، روزانه درصد بسیاری از آمار مبتلایان به کرونا را به خود اختصاص داده و جزو استانهای قرمز محسوب میشود!
وى یادآور شد: متاسفانه برقراری روتیشن و حضور اجباری اینترنها در حالی است که بیمارستانها در فراهم کردن لوازم و تجهیزات فردی که برای حفظ سلامت و جان کادر درمان و همینطور مردم نیاز است، با فشار روبرو است به گونهای که برخی از لوازم حفاظتی به صورت ناقص یا با تاخیر به دست دانشجویان میرسد. البته، همین تعداد اینترن که فقط کشیک حاضر میشوند، پاسخگوی نیاز بیمارستان و بیماران است چرا که از تعداد مراجعات به بیمارستانها کم شده و فقط بیماران کرونایی و اورژانسی مراجعه میکنند.
این دانشجوى دانشگاه علوم پزشکى اهواز خاطرنشان کرد: متاسفانه روزانه تختهای بیشتری را برای بیماران کرونایی در نظر میگیرند به این صورت که مثلا بخش قلب بیمارستان گلستان اهواز تعطیل شد و در آن فقط بیماران کرونایی بستری میشوند. حتی بیمارستانهایی که مرکز کرونا بودند تختها پر شده و بیمارستانهای دیگری را برای این مسئله دخیل کرده اند. همینطور روزانه تعدای از کارورزان نیز پاسخ تست شان مثبت اعلام میشود و دانشگاه محلی برای اقامت این افراد در نظر نگرفته، به طور مثال، در یکی از خوابگاهها در یک فلت، تست قریب به سه نفر مثبت است و این آمار تقریبا در باقی فلتها و طبقه هم مشاهده شده است. این مسئله جان خود این افراد و خانواده هایشان را تهدید میکند. در ضمن کمبود امکانات خوابگاهی و مشکلاتی مانند حضور ساس و حشرات و انتقال دانشجویان به خوابگاههای دیگر هم خود علل دیگری است.
وى ادامه داد: همچنین علیرغم قول و وعدههای مسئولان به جهت اختصاص یافتن پاداش و کارانه آن دسته از پرسنل و کارورزان پزشکی که در بیمارستانهای مرکز کرونا فعالیت میکردند، هنوز این مهم محقق نشده است.
نشاطى گفت: سوال دیگر که پیش آمده این است که، وقتی در یک بخش بیماری وجود ندارد و فقط بیمار بدحال کرونایی بسترى شده، چگونه میتوان راندهای آموزشی برگزار کرد؟ به طور مثال، تخت هاى بخش غدد به بیماران کرونایی اختصاص یافته و دیگر بیمار با مشکل غدد بستری نمیشود و عملا دیگر کیس آموزشی وجود ندارد، پس حضور اینترن بخش غدد در آن قسمت برای آموزش به چه منظور است؟! میتوان با استفاده از ظرفی تهای فضای مجازی همین کلاسها را به نحو احسن برگزار کرد. کما اینکه در این ایام به خوبی این امر انجام شد.
وى اظهار کرد: لازم به ذکر است که در بسیاری از دانشگاهای دیگر که وضعیت شان نسبت به خوزستان بهتر است، حضور همه اینترنها در بیمارستانها را فعلا ممنوع اعلام کرده چرا که حضور بیشتر این افراد باعث ابتلای بیشتری از دانشجویان میشود. متاسفانه هنوز پاییز و زمستان مانده و بعید است که موج کرونا در آن ایام فروکش کند، لذا مسئولان دانشگاه باید تصمیمات دقیق و مهمی را برای حفظ سلامت و جان دانشجویان و کادر درمان اتخاذ کنند.