روغن نباتی کمیاب شد برخیها میگویند چون تحریم هستیم نمیتوان مواد اولیه آورد و برخی میگویند ارز ۴۲۰۰ تومانی نمیدهند و دیگری معتقد است مواد اولیه این روغن تراریخته بود دولت جلوی وارداتش را گرفت.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، خبر کوتاه است؛ عرضه روغن جامد دربازار کاهش یافته است. برای پیگیری موضوع به چند مغازه سطح شهر سری میزنیم تا بتوانیم سراغی از حلبهای روغن نباتی بگیریم روغنی که مواد اولیه آن وارداتی است.
به چند مغازه و فروشگاه بزرگ میرویم، اما خبری از روغن جامد نیست که نیست یکی از مغازه داران به شوخی میگوید تخمش را ملخ خورده یکی دو ماه است که روغن نباتی یا همان روغن جامد در مغازهها پیدا نمیشود یا اگر هم وجود داشته باشد قیمتش چندین برابر شده است.
همین چند وقت پیش بود که صفر فرهمند رئیس اتحادیه خواربارفروشان احتمال افزایش قیمت روغن جامد خبرداد و گفته بود: حدود دو هفته است که موجودی این کالا در بازار کاهش یافته و البته توزیع کم شده و به نوعی انجام نمیشود و الا اگر موجود باشد، فروشندگان میفروشند.
وی با اشاره به اینکه مدتی است تقاضا افزایش یافته، ولی عرضه کم شده است تصریح کرد: دلیل کمبود روغن جامد در بازار ممکن است تغییر قیمت و یا کمبود مواد اولیه باشد که البته به احتمال زیاد دلیل آن تغییر قیمت است و باید منتظر بود و دید که چه تغییری خواهد کرد.
اگر این افزایش قیمت که فرهمند میگوید رخ دهد، این کالا در طول همین شش ماه گذشته برای دومین بار است که گران میشود، زیرا براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار در ۱۴ تیر ماه سال جاری مقرر شده بود روغنهای مایع ۱۲ درصد و روغنهای جامد و نیمه جامد ۱۴ درصد افزایش قیمت پیدا کنند.
*تحریم علت گرانی روغن جامد!
در پیگیری علت افزایش قیمت روغن جامد به دو موضوع برخورد کردیم که اولین موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات مواد اولیه و دیگری موضوع تحریم بود به طوریکه امیر هوشنگ بی رشک دبیر انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان اینکه ۵۰ تا ۵۵ درصد مواد اولیه روغنهای جامد، وارداتی و ۴۰ تا ۴۵ درصد نیز از دانههای روغنی تولید داخل استحصال میشود، اظهار کرد: به دلیل تحریمهای ظالمانه با مشکلاتی در تامین مواد اولیه روغنهای نیمه جامد مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه نمودار واردات روغن در ۶ ماهه اخیر کاهشی بوده است تصریح کرد: ماده اولیه کارخانجات روغن نباتی که روغن خام است با کاهش حدود ۵۰ درصدی نسبت به پارسال مواجه شده است و وقتی مواد اولیه دچار کاهش میشود به تبع آن محصول نیز در بازار کمتر عرضه خواهد شد.
*قطع ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات مواد اولیه روغن جامد
درادامه بررسی موضوع با جعفر علیان یکی از تولیدکنندگان روغن جامد و کره نباتی گفتوگوکردیم تا مشخص شود علت اصلی نبود روغن نباتی در بازار چیست.
وی گفت: دولت به یکباره دست از حمایت تولیدکنندگان روغن و کره نباتی کشید و تصمیم گرفت ارز دولتی به این بخش ندهد از این جهت تولید کننده که باید مواد اولیه محصول خود را از خارج وارد میکرد با مشکل مواجه شد، زیرا عملا برای بسیاری از تولیدکنندگان مقدور نبود تا مواد اولیه خود را با ارز آزاد یا ارز نیمایی وارد کنند به همین دلیل آنها تصمیمن گرفتند به یکباره دست از تولید بکشند. علیان ادامه داد: این مسئله موجب شد تا با کمبود روغن نباتی و کره نباتی در بازار مواجه شویم.
این تولید کننده روغن نباتی خاطرنشان کرد: دولت با این تصمیماتی که امسال اتخاذ کرد رسما کمر به خشکاندن ریشه تولید در داخل کشور گرفت و در سال جهش تولید، تولیدکننده ما به جای انکه تولید محصول خود را چند برابر کند تا بتواند به خارج نیز صادرات داشته باشد دنده معکوس گرفت و اکنون بسیاری از کارخانههای تولیدکننده روغن ترجیح داده اند کار خود را تعطیل کنند.
وی با اشاره به اینکه محصولات این کارخانه تولید کننده روغن جامد به کشور عراق و حاشیه خلیج فارس وحتی به افغانستان صادر میشد خاطرنشان کرد: این تصمیمی که دولت گرفت موجب شد تا نتوانیم نیاز بازار داخل را تامین کنیم چه برسد که محصول خود را نیز صادر کنیم.
علیان با اشاره به موضوع تولید کره و افزایش قیمت این محصول گفت: دولت در تولید کره نیز همین سیاست را دنبال کرد و در نهایت قیمت کره افزایش یافت که این مسئله موجب شد تا مصرف کره در جامعه کاهش پیدا کند و عملا تولید کننده نتواند همانند گذشته کره به بازار عرضه کند، زیرا تقاضا برای ان کاهش یافته است.
وی گفت: در مورد روغن جامد هم همین اتفاق رخ خواهد داد اگرچه صحبتهایی در خصوص افزایش قیمت روغن جامد مطرح است، اما تولید کننده از این اتفاق خوشحال نیست، زیرا قطعا تقاضا برای این محصول نیز کاهش مییابد و تولید کننده با نصف ظرفیت کارخانه باید اقدام به تولید کند که این مسئله نتیجهای جز بیکار کارگر در پی نخواهد داشت.
این تولیدکننده روغن نباتی تصریح کرد: دولت میتوانست ابتدا برنامه ریزی کرده تا مواد اولیه این محصول در داخل تولید شود و در تولید دانههای روغنی به خود کفایی برسیم بعد به یکباره دست از حمایت از این صنعت بکشد.
*مواد اولیه روغن نباتی از محصولات تراریخته است!
در همین رابطه برخی از مسئولان دولت اعلام کرده اند مواد اولیه روغن نباتی مواد تراریخته است به همین دلیل صلاح نبود تا این مواد وارد کشور شود برای همین دولت باید زودتر از اینها جلوی واردات این مواد را میگرفت.
با این حال بی رشک در پاسخ به این ادعا گفته است مواد اولیه مورد استفاده در تولید روغنهای نباتی مورد مصرف کشور به جز بخشی از روغن سویا، تراریخته نیست که آنهم فقط ۲۵ درصد از مواد اولیه روغن نباتی را تشکیل میدهد.
با این حال اگر موضوع استفاده از روغن تراریخته سویا در تولید روغن نباتی صحت داشته باشد میتوانستیم با ایجاد الگوی کشت مناسب از واردات این نوع روغن بی نیازشویم هر چند که هنوز موضوع استفاده از محصولات تراریخته محل سوال است، زیرا برخیها معتقدند محصولات تراریخته ضرری را به سلامت جامعه وارد نمیکنند، به هرحال برای حل این مشکل میتوانستیم اقدام به تولید سویا برای استفاده در صنعت روغن نباتی کنیم.
در همین خصوص عضو کمیسیون کشاورزی با تاکید بر اجرای الگوی کشت گفت: بارها به وزرای جهاد کشاورزی اعلام کرده ایم که اجرای الگوی کشت نیازمند برنامه محوری است و تنها راه برون رفت از وابستگی به واردات در محصولات مختلف کشاورزی اعم از روغن، استفاده حداکثری از ظرفیت داخلی است که این امر مهم تنها با اجرای الگوی کشت محقق میشود.
با سلام ، یکی از اشکالات اساسی ثبت اختراعات نخبگان کشور از سال 1392 تا کنون :
اینجانب نیز در این روند مشکل داوری اختراعات را دارم یعنی زمانی که طرح اینجانب نو و جدید است ولی مراجع و داوران پس از گرفتن هزینه های بالا طرح را تایید نمی کنند و در پاسخ می گویند دوست داریم طرح شما را رد کنیم برو پیش هرکسی که دوست داری بگو این مرجع را قبول ندارم اداره نیز می گوید ما طبق قانون مجبور هستیم طرح شما را رد کنیم . برخی از مراجع نیز می گویند داور متخصص ندارند !
در این خصوص یکی از متقاضیان به کارشناس اداره اختراعات متن زیر را ارسال کردهاست :
کارشناس محترم با سلام، اینجانب بشخصه اعتقادی به روند مارکسیستی و وارداتی اداره اختراعات که با قانون اساسی کشور در تضاد میباشد ندارم. بر فرض مثال اداره ثبت پرونده متقاضی را در مجموع به حداقل ۵۰ مرجع ارسال کند و پرونده ۳ ماه در هر مرجع طبق قانون توقف کند تا یکی از این مراجع داور متخصص داشته باشند و طرح را درست مورد داوری قرار دهند، این یعنی اتلاف وقت چیزی حدود ۸ سال و پرداخت هزینه چیزی حدود ۳۰ میلیون تومان. در حال حاضر ۱۱ مرجع در پروندههای قبلی اعلام کردهاند داور متخصص ندارند!. اولا بعد از ۸ سال پرونده به چه درد متقاضی میخورد؟، دوم اینکه اگر متقاضیان بخواهند 30 اظهارنامه با این روند ثبت کنند یه چیزی حدود 900 میلیون باید هزینه کنند (بنظر شما امکان ثبت اختراع به صورت غیر مستقیم از اینجانب سلب نشدهاست ؟)، ایا بعد از اینکه سند را دریافت کردم همین دولت (قوه مجریه) این هزینه را میتواند طی فرآیندی به اینجانب برگرداند (به قول دوستمون خود سند اختراع ۵ کیلو روغن نباتی ارزش دارد ؟)، یا قرار است متقاضی در جامعه رها شود ؟. در اداره شما مردم دو دسته هستند برخی با سرمایههای خود اختراع ثبت میکنند برخی با داراییهای خود. اشخاصی که با دارایی خود اختراع ثبت میکنند مثل اعضا هیئت علمی، اشخاصی که به بدنه آزمایشگاه و پژوهشگاهها متصل هستند، این افراد هر هزینه ای بابت اختراع انجام میدهند دولت طی فرآیندی این هزینه را به آنها برگشت میدهد یا از طریق گرنت دانشگاهی یا از طریق پژوهش تولید. یعنی این وسط فقط پول جابجا میشود و کسی ضرر نمیکند. دسته دوم کسانی هستند که با سرمایههای خود اختراع انجام میدهند مثل افراد که مدارک عالیه دانشگاهی دارند مشغول کار هستند اما به بدنه دولت وصل نیستند، این افراد تحت هر شرایطی اگر نتوانند اظهارنامه خود را به ثبت برسانند آنها هم سرمایه خود را از دست دادهاند و هم دارایی خود را که همان اختراع میباشد. چون این افراد مجبور هستند نسبت به افراد اول یک مرحله بیشتر برای فرایند ثبت انرژی صرف کنند، این روند به صورتی طراحی شده که به مرور زمان قشر متوسط جامعه که ابزار تولید را در اختیار دارد منحل خواهد شد و کاپیتالیسم رخ خواهد داد و ...
https://ipm.ssaa.ir/ENQ/List
تا آنجاکه ما میدانیم در سایر کشورها اقتصاد دانش بنیان یعنی مثلا شرکت سونی اریکسون میاد با دوتا دانشگاه صحبت میکنه یا خودش یک دانشگاه و مرکز اموزش تاسیس میکنه بعد بیانه صادر میکنه که هرکسی بتونه فاند یا پذیرش دانشگاه مارو بگیره در همین کمپانی سونی اریکسون مشغول کار میشه این چنین کشوری میتونه ادعا کنه که اقتصاد دانش بنیان داره . نه اینکه در ایران شما با کنکور وارد دانشگاه بشید بعد طی فرایندی یک مدرک بگیرید و دنابل کار بگردید بعد اخرش در یک حیطه دیگه مشغول کار شوید این اسمش اقتصاد دانش بنیان نیست . برای اقتصاد دانش بنیان داشتن نیاز به سیاست گذاری است که مقدمه آن همین وزارت علوم می باشد . صنعت باید دانشگاه ایجاد کنه چون شرکت نیاز به متخصص داره نه اینکه دانشگاه شرکت تاسیس کنه ! دانشگاه که نیازی به تولید نداره . متاسفانه در سال 92 در مبحث ثبت اختراعات که این قوانین تصویب شده یا نمایندگان ان زمان هیئت علمی بودند یا با دانشگاه ها رابطه مستقیم داشتند چون از نظر مبانی اسلام خود اختراع یک دارایی است و نه یک فعالیت علمی !
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
اینجانب نیز در این روند مشکل داوری اختراعات را دارم یعنی زمانی که طرح اینجانب نو و جدید است ولی مراجع و داوران پس از گرفتن هزینه های بالا طرح را تایید نمی کنند و در پاسخ می گویند دوست داریم طرح شما را رد کنیم برو پیش هرکسی که دوست داری بگو این مرجع را قبول ندارم اداره نیز می گوید ما طبق قانون مجبور هستیم طرح شما را رد کنیم . برخی از مراجع نیز می گویند داور متخصص ندارند !
در این خصوص یکی از متقاضیان به کارشناس اداره اختراعات متن زیر را ارسال کردهاست :
کارشناس محترم با سلام، اینجانب بشخصه اعتقادی به روند مارکسیستی و وارداتی اداره اختراعات که با قانون اساسی کشور در تضاد میباشد ندارم. بر فرض مثال اداره ثبت پرونده متقاضی را در مجموع به حداقل ۵۰ مرجع ارسال کند و پرونده ۳ ماه در هر مرجع طبق قانون توقف کند تا یکی از این مراجع داور متخصص داشته باشند و طرح را درست مورد داوری قرار دهند، این یعنی اتلاف وقت چیزی حدود ۸ سال و پرداخت هزینه چیزی حدود ۳۰ میلیون تومان. در حال حاضر ۱۱ مرجع در پروندههای قبلی اعلام کردهاند داور متخصص ندارند!. اولا بعد از ۸ سال پرونده به چه درد متقاضی میخورد؟، دوم اینکه اگر متقاضیان بخواهند 30 اظهارنامه با این روند ثبت کنند یه چیزی حدود 900 میلیون باید هزینه کنند (بنظر شما امکان ثبت اختراع به صورت غیر مستقیم از اینجانب سلب نشدهاست ؟)، ایا بعد از اینکه سند را دریافت کردم همین دولت (قوه مجریه) این هزینه را میتواند طی فرآیندی به اینجانب برگرداند (به قول دوستمون خود سند اختراع ۵ کیلو روغن نباتی ارزش دارد ؟)، یا قرار است متقاضی در جامعه رها شود ؟. در اداره شما مردم دو دسته هستند برخی با سرمایههای خود اختراع ثبت میکنند برخی با داراییهای خود. اشخاصی که با دارایی خود اختراع ثبت میکنند مثل اعضا هیئت علمی، اشخاصی که به بدنه آزمایشگاه و پژوهشگاهها متصل هستند، این افراد هر هزینه ای بابت اختراع انجام میدهند دولت طی فرآیندی این هزینه را به آنها برگشت میدهد یا از طریق گرنت دانشگاهی یا از طریق پژوهش تولید. یعنی این وسط فقط پول جابجا میشود و کسی ضرر نمیکند. دسته دوم کسانی هستند که با سرمایههای خود اختراع انجام میدهند مثل افراد که مدارک عالیه دانشگاهی دارند مشغول کار هستند اما به بدنه دولت وصل نیستند، این افراد تحت هر شرایطی اگر نتوانند اظهارنامه خود را به ثبت برسانند آنها هم سرمایه خود را از دست دادهاند و هم دارایی خود را که همان اختراع میباشد. چون این افراد مجبور هستند نسبت به افراد اول یک مرحله بیشتر برای فرایند ثبت انرژی صرف کنند، این روند به صورتی طراحی شده که به مرور زمان قشر متوسط جامعه که ابزار تولید را در اختیار دارد منحل خواهد شد و کاپیتالیسم رخ خواهد داد و ...
https://ipm.ssaa.ir/ENQ/List