بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ نشان میدهد که اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی معادل ۴۳ درصد از کل درآمدهای مالیاتی کشور است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در لایحه بودجه ۱۴۰۰، اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی با افزایش ۱۰۰ درصدی همراه بوده و مجموع این اعتبارات به رقم تاریخی ۱۰۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. این موضوع در حالی است که بر اساس جداول پیوست بودجه، میزان بیماران بستری در بیمارستانها با کاهش جدی مواجه خواهد شد.
به گفته بسیاری از کارشناسان اقتصادی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ با رویکرد انبساطی نوشته شده است و بخش زیادی از درآمدها و هزینههای لایحه بودجه غیرواقعی هستند. در همین رابطه بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ نشان میهد که به طور کلی میزان هزینهها در این لایحه، با رشد ۴۶ درصدی از ۴۳۶ هزار میلیارد تومان در قانون بودجه ۹۹ به عدد بی سابقه ۶۳۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.
رشد دو برابری اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی
در همین راستا بر اساس لایحه بودجه بخش زیاد از افزایش در هزینهها، مربوط به امور سلامت است. به طوری که میزان اعتبارات حوزه سلامت با رشد ۵۹ درصدی همراه بوده و از رقم حدود ۹۶ هزار میلیارد تومان به رقم ۱۵۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.
از طرف دیگر بخش عمده این اعتبارات در دانشگاههای علوم پزشکی هزینه میشود. در لایحه بودجه، میزان اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی مجموعا ۱۰۵ هزار میلیارد تومان آمده است که حدود ۶۷ هزار میلیارد تومان از محل منابع عمومی، ۳۸ هزار میلیارد تومان از محل درآمدهای اختصاصی و مابقی از محل یارانهها تامین خواهد شد.
این موضوع در حالی است که مجموع اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی در قانون بودجه ۹۹، حدود ۵۳ هزار میلیارد تومان بوده است. در واقع اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی نسبت به قانون سال جاری رشد تقریبا دوبرابری خواهد داشت.
اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی ۱۳ برابر بودجه امور مسکن
مقایسه میزان این اعتبارات با سایر درآمدها و هزینههای دولت در لایحه بودجه از سهم بسیار زیاد دانشگاههای علوم پزشکی خبر میدهد. به طور مثال کل درآمدهای مالیاتی کشور در حدود ۲۴۸ هزار میلیارد تومان است و یا کل هزینههای مربوط به امور ساخت مسکن و عمران شهری و روستایی ۸ هزار میلیارد تومان است که اختلاف حدودا ۱۳ برابری با اعتبارات حوزه سلامت دارد.
از طرف دیگر افزایش دو برابری اعتبارات دانشگاههای علوم پزشکی در حالی اتفاق افتاده که میزان مراجعات به بیمارستانها و همچنین تعداد بیماران بستری با کاهش جدی همراه بوده است؛ که این مسئله علامت سوال بزرگی را ایجاد میکند و نیاز به شفافسازی دارد.