آیتالله رئیسی با تأکید بر لزوم پیگیری جدی پرونده ترور شهید سلیمانی متناسب با جایگاه و شخصیت سیدالشهدای مقاومت، خاطرنشان کرد: اسناد و مدارک و درخواست کیفر برای آمران و عاملان این جنایت بزرگ به میزان مُکفی وجود دارد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، درست یک سال پیش، رژیم آمریکا در اقدامی جنایتکارانه و بزدلانه، حاج قاسم سلیمانی، فرمانده سلحشور نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مرد شماره یک مبارزه با تروریستها را به همراه جمعی از یارانش از جمله ابومهدی المهندس فرمانده ارشد بسیج مردمی عراق (حشدالعشبی)، به شهادت رساند.
انتقام سخت
پس از ترور ناجوانمردانه شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی توسط آمریکای جنایتکار، مقامات کشورمان و طلایهداران محور مقاومت، از «انتقام سخت» سخن گفتند. دقیقاً به فاصله ۵ روز پس از شهادت حاج قاسم، ایران اسلامی با موشکهای سپاه، پایگاه مجهز تروریستهای آمریکایی در عینالاسد عراق را با خاک یکسان کرد؛ پس از آن «ترامپ» رئیس رژیم تروریستی آمریکا در جریان یک نشست خبری تلویحاً دستان خود را به نشانه تسلیم بالا برد و در حالی که صدایش میلرزید، خواستار پایان تنش با ایران شد.
اما با خاک یکسان کردن عینالاسد، آن انتقام سخت مدنظر نبود؛ انتقام سخت، ایجاد گفتمان عمومی در سطح منطقه میان همه کنشگران برای اخراج تروریستهای آمریکایی اشغالگر از منطقه است که به برکت خون مطهر حاج قاسم و همراهانش، این مهم در حال عملی شدن است.
انتقام در هر زمانی که ممکن باشد قطعی است
البته مقام معظم رهبری در دیدار اخیرشان با دست اندرکاران مراسم بزرگداشت سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی نیز در باب انتقام از عاملان و آمران ترور سپهبد سلیمانی فرمودند: «انتقام در هر زمانی که ممکن باشد قطعی است».
اما فارغ از موضوع انتقام عملیاتی از عاملان و آمران ترور حاج قاسم سلیمانی و همراهان شهیدش، که در مقوله نظامی و امنیتی و سیاسی میگنجد، موضوع ابعاد حقوقی پیگرد این تروریستهای دخیل در شهادت حاج قاسم نیز مطرح است. چرا که ترور فرماندهان نظامی و مقامات رسمی یک کشور مستقل عضو ملل متحد توسط رژیم آمریکا، مصداق بارز تروریسم دولتی علیه ایران و نقض آشکار موازین حقوق بینالملل است.
دستگاه قضایی به عنوان رکن اصلی امور حقوقی حاکمیتی در کشور، از همان ابتدا برای پیگیری پرونده ترور حاج قاسم و همراهانش اهتمام جدی داشته و تاکنون در این راستا اقدامات لازم و مقتضی را انجام داده است و این روند پیگیریهای مجدانه همچنان ادامه دارد.
تشکیل هیئتهای قضایی و مستشاری
در بادی امر، در رابطه با پیگیری پرونده حقوقی ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی، یک هیئت قضایی و یک هیئت مستشاری با عضویت دستگاههای مختلف از جمله وزارت امور خارجه با محوریت قوه قضاییه تشکیل شد.
محسن بهاروند، معاون حقوقی وزارت امور خارجه در مصاحبهای که تیرماه سال جاری با خبرگزاری میزان داشت، تاکید کرد: در پرونده رسیدگی حقوقی به ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی، محوریت اصلی با قوه قضاییه است؛ در این رابطه شخص آیتالله رییسی اهتمام داشتند و جلساتی را با حضور خودشان و مشارکت نمایندگان سایر دستگاهها برگزار کردند. همچنین نقشه راه پیگیری حقوقی پرونده ترور سردار سلیمانی توسط آیتالله رییسی ترسیم شد و بر مبنای پیشنهاد ایشان امور مربوطه به صورت منسجم و منظم در قالب دو بخش قضایی و مستشاری در دست پیگیری است. در بخش قضایی امور مربوطه با محوریت دادستانی، شعبه بینالملل دادگاه، معاون دادستان و بازپرس ویژه پیگیری میشود و در بخش مستشاری اقداماتی در راستای جمعآوری اطلاعات، مستندات، شواهد و ادله جنایت فوقالذکر انجام میگیرد. مستنداتی که توسط این هیئت مستشاری جمعآوری و تنظیم میشود برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم به هیئت قضایی ارجاع میشود.
احاله پرونده به دادسرای ویژه امور بینالمللی
از همان ابتدای مفتوح شدن پرونده ترور حاج قاسم، پیگیریهای قضایی پرونده به دادسرای ویژه امور بینالمللی (ناحیه ۲۰) دادستانی تهران محول گشت و تحقیقات مربوطه تحت مدیریت دادستان تهران پیش رفت. همزمان با انجام تحقیقات در دادسرا، هیات مستشاری تشکیل شده نیز به جمعآوری دلایل و مستندات جنایت رخ داده پرداخت.
صدور دستور جلب برای افراد دخیل در ترور حاج قاسم
القاصیمهر، دادستان تهران، نهم تیرماه سال جاری در نشست شورای عالی قوه قضاییه با اشاره به اقدامات انجام شده برای پیگیری پرونده ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی اعلام کرد: ۳۶ نفر از افرادی که در ترور حاج قاسم مباشرت، مبادرت و آمریت داشتند، اعم از مسئولان سیاسی و نظامی آمریکا و دیگر دولتها شناسایی شدند که توسط مقام قضایی برای آنها دستور جلب و اعلام وضعیت قرمز از طریق پلیس بینالملل صادر شده است.
سید اشرفی، بازپرس ویژه رسیدگیکننده به پرونده ترور سردار شهید سلیمانی، اوایل آذرماه جاری در نشست پیگیری و بررسی ابعاد حقوقی این ترور در دادگستری استان تهران اظهار داشت: در جریان روند پیگیری پرونده ترور حاج قاسم، مشخصات ۴۵ نفر از متهمان آمریکایی که در این امر نقش داشتند ارائه شد و نسبت به صدور حکم بازداشت بینالمللی متهمان از طریق سازمان پلیس بینالملل اقدام لازم صورت پذیرفت؛ اما متأسفانه به دلیل فضای سیاسی حاکم از صدور حکم بازداشت بینالمللی متهمان امتناع کردند، ولی با این حال تحقیقات روند خود را طی کرد.
ارسال نیابت قضایی به ۶ کشور
طبق گفته سید اشرفی، در جریان پیگیری پرونده ترور حاج قاسم توسط رژیم آمریکا در خاک عراق، نیابت قضایی به شش کشوری که پایگاههای آمریکاییها در آنجا مستقر هستند، تنظیم و ارسال شد و دولت عراق پاسخ این نیابت را آماده کرده و در مسیر دیپلماتیک در حال ارسال است.
بازپرس ویژه رسیدگیکننده به پرونده ترور سردار شهید سلیمانی در همان نشست پیگیری و بررسی ابعاد حقوقی این ترور در دادگستری استان تهران اذعان کرد: در حال حاضر در صدد تنظیم نیابت قضایی خطاب به دستگاه قضایی آمریکا هستیم و قصد داریم دستگاه قضایی آمریکا را در معرض امتحان قرار دهیم تا ببینیم به رسیدگی به اتهامات متهمان میپردازند یا خیر.
تشکیل کمیته تعقیب و ردیابی متهمان
تشکیل کمیته تعقیب و ردیابی متهمان پرونده ترور حاج قاسم در سطح دادسرای تهران، از دیگر اقدامات قضایی صورت گرفته برای پیشبرد پرونده مزبور است؛ این امر از آن جایی حائز اهمیت است که برخی متهمان این پرونده در کشورهای همسایه ما تردد دارند.
علیایحال، بنا به گفته سید اشرفی، بازپرس ویژه رسیدگیکننده به پرونده ترور سردار شهید سلیمانی، مرحله تحقیقات پرونده رو به پایان است و قرار نهایی و کیفرخواست مربوطه به زودی صادر میشود.
آلمان برای تکمیل و رفع ابهامهای پرونده ترور سردار سلیمانی با ایران همکاری کند
دکتر علی باقری، دبیر ستاد حقوق بشر و معاون بینالملل قوه قضاییه، روز شنبه ۱۵ آذر در دیدار «هانس اودو موتسِل» سفیر آلمان در تهران در بخشی از سخنانش با اشاره به انتشار اخباری درباره استفاده از ظرفیت یکی از پایگاههای آمریکا در آلمان (رامشتاین) در ماجرای جنایت ترور سردار سلیمانی، از طرف آلمانی درخواست کرد تا برای تکمیل پرونده و رفع ابهامها درباره عاملان و معاونان جنایت ترور سردار سلیمانی با دستگاه قضایی ایران همکاری کنند.
شناسایی و تحت تعقیب قرار دادن ۴۸ متهم در ارتباط با پرونده شهید حاج قاسم سلیمانی
علی باقری، دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان، هشتم دی ماه در حاشیه نشست شورای عالی قوه قضاییه اظهار داشت: در ارتباط با پرونده شهید حاج قاسم سلیمانی ۴۸ متهم شناسایی شدند و اقدامات لازم برای تحت تعقیب قراردادن آنها انجام شده است.
وی تصریح کرد: ازکشورهایی که به نوعی دخیل و درگیر در این جنایت ترور بودند، درخواست شده که اطلاعات و مستندات را در اختیار دستگاه قضایی ایران قرار دهند.
دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان گفت: آخرین کشور آلمان بود؛ اخبار و اطلاعاتی به دست ما رسید که پایگاه آمریکاییها (رامشتاین) در آلمان در تبادل اطلاعات میان پهپادهای آمریکایی که در جنایت ترور شهید سلیمانی درگیر بودند دخیل بوده است.
تماس تلفنی آیتالله رئیسی با رئیس شورای عالی قضایی عراق
آیتالله رئیسی صبح روز سهشنبه ۹ دی در تماس تلفنی با «فائق زیدان» رئیس شورای عالی قضایی عراق، ضمن تشکر از مراجع قضایی این کشور برای پیگیری مستمر پرونده ترور شهید سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس و سایر همراهان آنها، امنیت ملی ایران و عراق را در هم تنیده و غیرقابل تفکیک خواند و عنوان کرد: ما امروز شاهد اراده جدی ایران و عراق برای مبارزه مشترک با عوامل تنش زا و امنیت زدا هستیم.
رئیس قوه قضاییه اقدام تروریستی سال گذشته را با هدف متوقف کردن ایران و عراق در مسیر پیشرفت و توسعه دانست و با تاکید بر لزوم مبارزه با تروریسم، اظهار کرد: امروز ما آمریکا را مصداق بارز تروریسم دولتی میدانیم.
اجرای بدون تبعیض و بدون استثناء عدالت، سیاست قطعی ایران در خصوص مجازات آمران، مباشران و قاتلان اقدام تروریستی سال گذشته در بغداد است
آیتالله رئیسی اختلاط خون شهیدان سلیمانی و ابومهدی تضمین کننده پیوند راهبردی و ناگسستنی میان دو کشور ایران و عراق دانست و تصریح کرد: اجرای بدون تبعیض و بدون استثناء عدالت، سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران در خصوص مجازات آمران، مباشران و قاتلان اقدام تروریستی سال گذشته در بغداد است.
رئیس قوه قضاییه آمریکا را دشمن مشترک ملتهای ایران و عراق دانست و با تاکید بر اینکه همکاری ایران و عراق باید به پیگرد قانونی نسبت به کسانی که در جنایت بزرگ تروریستی سال گذشته نقش داشتند بیانجامد، عنوان کرد: اجرای مصوبه پارلمان عراق در خصوص خروج آمریکایی ها، تضمین کننده امنیت کشور عراق خواهد بود.
آیت الله رئیسی با تاکید بر این نکته که کشورهای منطقه توانایی تامین امنیت بدون دخالتهای بیگانگان را دارند، گفت: حضور آمریکا در منطقه جز ناامنی هیچ دستاوردی نداشته و عامل آشفتگی و اخلال در امنیت منطقه بوده است.
همچنین در این تماس تلفنی «فائق زیدان» بر اجرای بدون تبعیض عدالت در پرونده ترور شهیدان سلیمانی، ابومهدی و سایر همراهان آنها تاکید کرد و با بیان اینکه اختلاط خون این شهیدان بر وحدت دو کشور ایران و عراق افزوده است، گفت: ما شاهد برگزاری مراسم سوگواری دو شهید در کشورهای عراق و ایران هستیم و میبینیم که عکسهای دو شهید در این مراسمها در کنار هم قرار داده میشود که این مساله خود نشان دهنده وحدت و سرنوشت مشترک دو کشور است.
وی با تاکید بر لزوم اجرای عدالت در خصوص پرونده ترور فرماندهان مقاومت بدون هیچگونه تبعیض، ادامه داد: همچون شما معتقدیم مرتکبین، آمرین و افرادی که اطلاعات این جنایت را افشا کرده باشند باید مجازات شوند و این مساله در قانون کشور عراق وجود دارد. در عین حال، هم اکنون دولت عراق به سمت عملی کردن مصوبه پارلمان درباره اخراج نیروهای آمریکایی در حال حرکت است.
رئیس شورای عالی قضایی عراق همچنین با اشاره به ضرورت تامین امنیت منطقه توسط کشورهای حاضر در آن، گفت: نیازی به حضور نیروهای بیگانه برای تامین امنیت احساس نمیشود.
برگزاری جلسه پیگیری حقوقی و قضایی پرونده ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی
روز چهارشنبه دهم دی ماه نیز، جلسه پیگیری حقوقی و قضایی پرونده ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس و همراهانش به ریاست آیتالله رئیسی با حضور نمایندگان نهادها و دستگاههای مسئول پیگیری پرونده، برگزار شد.
آیتالله رئیسی در این جلسه تصریح کرد: شهادت سردار سلیمانی موضوعی است که نه داغ آن و نه مطالبه مردم برای خونخواهی او و مجازات و کیفر آمران و عاملان این جنایت هرگز به سردی نمیگراید.
کیفرخواست ترور شهید سلیمانی، تنها دعوی حقوقی خانواده شهید یا ملت ایران نیست بلکه ادعانامه امت اسلام و آزادگان عالم علیه تروریسم دولتی آمریکاست
رئیس قوه قضاییه، سردار سلیمانی را نماد مبارزه با تروریسم و شخصیتی امنیت ساز برای منطقه معرفی کرد و گفت که کیفرخواست برای مجازات مجرمینی که در ترور وی نقش داشتند، تنها دعوی حقوقی خانواده آن شهید یا ملت ایران نیست بلکه ادعانامه امت اسلام و آزادگان عالم علیه تروریسم دولتی آمریکاست.
اسناد و مدارک برای پیگیری موضوع و درخواست کیفر برای آمران و عاملان این جنایت بزرگ به میزان مُکفی وجود دارد
آیت الله رئیسی با تأکید بر لزوم پیگیری جدی پرونده ترور شهید سلیمانی متناسب با جایگاه و شخصیت سیدالشهدای مقاومت، خاطرنشان کرد: اسناد و مدارک برای پیگیری موضوع و درخواست کیفر برای آمران و عاملان این جنایت بزرگ به میزان مُکفی وجود دارد.
رئیس دستگاه قضا بر همین اساس خاطرنشان کرد که قوه قضاییه این پرونده را به عنوان بخشی از انتقام سختی که از آمریکاییها گرفته خواهد شد، با جدیت پیگیری خواهد کرد.
رئیس قوه قضاییه با تقدیر از اقدامات سپاه قدس و دیگر بخشهای دولتی و غیر دولتی مربوطه برای پیگیری حقوقی و قضایی پرونده ترور شهید سلیمانی در یک سال گذشته، از همکاری رئیس شورای عالی قضایی عراق نیز تقدیر و بر ضرورت تداوم این همکاری در سه حوزه کیفری، حقوقی و بینالمللی تأکید کرد.
سازوکارهای لازم برای پیگیری موضوع در بخشهای حقوقی و کیفری فراهم شده است
آیت الله رئیسی با بیان اینکه سازوکارهای لازم برای پیگیری موضوع در بخشهای حقوقی و کیفری فراهم شده است، بر لزوم نگاه انقلابی در برداشت از کنوانسیون ۱۹۷۳ و دادگاه بینالمللی کیفری تأکید کرد.
هیچ عنصری نباید مانع رسیدگی و پاسخگویی مقامات آمریکا در قبال جنایاتی شود که مرتکب میشوند
رئیس قوه قضاییه با اشاره به ادعای برخورداری سران رژیم آمریکا از مصونیت قضایی به دلیل برخورداری از جایگاههای حقوقی گفت: هیچ عنصری نمیتواند مانع رسیدگی و پاسخگویی مقامات آمریکا در قبال جنایتی شود که در ترور شهید سلیمانی مرتکب شده اند.
آیت الله رئیسی افزود: همه باید در برابر قانون نسبت به اعمال خود پاسخگو باشند و این که برخی افراد مدعی هستند مقامات آمریکا از مصونیت حقوقی برخودارند، برداشت سیاسی است که از نظر منطق حقوقی و قوانین بین الملل مورد پذیرش نیست. چرا که از نظر قانون هر شخصی که جرم انجام داد، در هر جایگاه و مقامی باید کیفر شود.
ترامپ اولین جنایتکار پرونده ترور شهید سلیمانی است که در مقابل مردم دنیا به جنایتش اعتراف کرد
آیت الله رئیسی گفت: ترامپ اولین جنایتکار پرونده ترور شهید سلیمانی است که خودش در مقابل همه مردمان عالم به این جنایت اعتراف کرده و نمیتوان او را از مجازات این عمل مصون دانست.
دوره ترامپ که تمام شده، اما جایگاه او نیز موجب مصونیت از کیفر این جنایت نبود
آیت الله رئیسی افزود: خوشبختانه دوره ریاست جمهوری ترامپ تمام شده، اما حتی اگر دوره مسئولیت او تمام نشده بود هم این منطق قابل قبول نیست که کسی به دلیل قرارگرفتن در یک جایگاه اداری و سازمانی مقابل قانون پاسخگو نباشد.
رئیس قوه قضاییه در عین حال خاطر نشان کرد که موضوع مصونیت مقامات آمریکا و موانع حقوقی مشابه، قابل برطرف شدن هستند و وزارت امور خارجه، معاونت بین الملل قوه قضاییه و دادستانی را موظف به پیگیری جدی این موضوع کرد.
آیت الله رئیسی بر این موضوع هم تأکید کرد که برای پیگیری حقوقی و قضایی پرونده شهید سلیمانی متناسب با جایگاه ویژه این فرمانده شهید، باید به گونهای عمل شود که هم از نظر شرع و قانون و هم از نگاه ناظران آگاه قابل قبول باشد.
رئیس قوه قضاییه همچنین خاطر نشان کرد که در پیگیری این پرونده باید افکارعمومی دنیا احساس کند که یک مجرم که مرتکب اقدام تروریستی علیه یک حکومت شده، متناسب با این جنایت به سزای عمل ننگین خودش رسیده و این موضوع هم جنبه بازدارندگی دارد و هم بخشی از انتقام سخت از آمران این جنایت را شکل خواهد داد.
آیت الله رئیسی با تأکید بر همکاری هیأت مستشاری با دستگاه قضایی برای جمع آوری مدارک و اسناد لازم برای پیگیری پرونده شهید سلیمانی بر لزوم هماهنگی بیشتر در پیگیری این پرونده تأکید کرد و متذکر شد گذشت زمان نباید باعث سستی در این کار شود.
آیت الله رئیسی با اشاره به نظر برخی اعضای کمیته پیگیری پرونده شهید سلیمانی برای تسریع در پیگیری موضوع تأکید کرد که این پرونده باید با نگاه انقلابی دنبال شود، اما حتماً لازم است تمام ابعاد و زوایای موضوع به دقت مورد توجه قرار گیرد تا کیفرخواستی جامع و قابل قبول ارائه شود.
اعطای نیابت قضایی به شش کشور برای پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی
در این نشست، علی القاصی مهر دادستان تهران گزارشی از فرایند پیگیری حقوقی و قضایی پرونده شهادت سردار سلیمانی ارائه کرد و گفت که بعد از تشکیل پرونده در دادسرای تهران به دستور رئیس قوه قضاییه، هیأتهای مستشاری و قضایی برای بررسی ابعاد پرونده در سطح داخلی و خارجی تشکیل شد.
وی با اشاره به تعیین یک بازپرس ویژه برای این پرونده در دادسرای ویژه بین الملل تهران به منظور تحقق و جمع آوری دلایل و مستندات، از ۵۰۰ فقره مکاتبه با نهادهای امنیتی و دیپلماتیک به منظور انجام تحقیقات و همچنین نظرخواهی برای صدور قرار نهایی و کیفرخواست بر اساس حقوق بین الملل خبر داد و گفت که برای پیگیری موضوع به ۶ کشور نیابت قضایی اعطا شد.
دادستان تهران از عراق، سوریه، لبنان، قطر، اردن و کویت به عنوان کشورهایی یاد کرد که برای آنها نیابت قضایی صادر شده و اعلام کرد پس از وصول نتیجه حکم صادره از سوی عراق تشکیل یک تیم فنی مشترک بین دو کشور برای تکمیل تحقیقات در دستور کار قرار گرفته است.
برگزاری ۱۱ جلسه با هیأتهای مستشاری و قضایی و دستگاههای ذیصلاح در دادسرای تهران
القاصی مهر با اشاره به برگزاری ۱۱ جلسه با هیأتهای مستشاری و قضایی و دستگاههای ذیصلاح در دادسرای تهران برای تبادل اطلاعات و هم افزایی این مجموعه ها، از تنظیم نیابت ها، شناسایی و صدور حکم جلب بین المللی ۴۵ متهم آمریکایی که در ترور جنایتبار شهید سلیمانی نقش داشتند، به عنوان برخی نتایج این نشستها یاد کرد.
وی همچنین گفت که پس از بررسی گزارش کمیته تحقیق عراق درباره حادثه تروریستی فرودگاه بغداد که اطلاعات قابل توجهی داشته است، کمیتهای به منظور ردیایی محل تردد و اقامت متهمان آمریکایی ترور در خارج از خاک آمریکا برای دستگیری و استرداد آنها تشکیل شده است.
اتهامات آمران و عاملان ترور شهید سلیمانی
دادستان تهران از مشارکت و معاونت در قتل عمد، اقدام تروریسی مطابق با قانون تأمین منابع مالی تروریسم و اقدام علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به عنوان اتهامات آمران و عاملان ترور شهید سلیمانی یاد کرد که علاوه بر جرایم عمومی آنها در اعلان جلب این افراد به پلیس بین الملل مطرح شده است.
نقش یک شرکت انگلیسی و یک پایگاه آلمانی
القاصی مهر افزود: یکی از موضوعات مهم و قابل توجه در این پرونده، نقش شرکت انگلیسی «جی فور اِس» در ترور فرمانده سپاه قدس است که مسئولیت تأمین امنیت پرواز فرودگاه بغداد را بر عهده داشته و عوامل این شرکت به محض ورود سردار سلیمانی و همرزمانش به فرودگاه، اطلاعات آنها را در اختیار تروریستها قرار داده اند که صدور نیابت لازم برای شناسایی آنها در دستور کار قرار گرفته است.
وی همچنین به نقش کشور آلمان در فرایند این ترور اشاره کرد و توضیح داد: پایگاه هوایی آمریکا مستقر در آلمان گزارشات هدایت پهبادی ترور را بر عهده داشته و اطلاعات و دادههای پرواز پهبادها را در اخیتار نیروهای آمریکایی گذاشته که شناسایی این افراد نیز در دستور کار قرار گرفته و دستگاه قضایی کشورمان برای این کار نیابت قضایی گرفته است.
جمع آوری بیش از ۲ هزار برگ سند بینالمللی برای ارائه به مجامع حقوقی
دادستان تهران با تأکید بر تداوم تحقیقات در این زمینه، اعلام کرد بیش از ۲ هزار برگ سند بینالمللی برای ارائه به مجامع حقوقی و پیگیری پرونده جمع آوری شده که با توجه به آنها در اسرع وقت کیفرخواست عوامل این جنایت به دادگاههای بین المللی ارائه میشود و یکی از مهمترین این اسناد، محکومیت اقدام تروریستی آمریکا از سوی گزارشکر ویژه سازمان ملل است که این جنایت را نقض حقوق بین الملل و نقض منشور ملل متحد دانست و آن را محکوم کرد.
سردار محمد حجازی جانشین فرمانده سپاه قدس نیز در این جلسه با ارائه گزارشی در خصوص اقدامات انجام شده از سوی این مجموعه برای پیگیری پرونده ترور شهید سلیمانی گفت: بعد از جمع آوری اسناد و مدارک، سه تیم تخصصی در عراق و سوریه و لبنان برای تحقیات و بررسیهای اولیه تشکیل شد.
پرونده ترور شهید ابومهدی در عراق در آستانه صدور قرار است
وی افزود: با پیگیریهای صورت گرفته، ۴ هزار برگ مدرک و سند درباره ترور و عوامل آن تحویل دادستانی شد و در عراق نیز یک شورای سیاست گذاری و کارگروه اجرایی با تمرکز بر پرونده ترور شهید ابومهدی المهندس تشکیل شد که ۳۴ برنامه اجرایی تصویب شد و در دستور قرار گرفت که با این اقدامات و پیگیری ها، پرونده در عراق در آستانه صدور قرار است.
جانشین فرمانده سپاه قدس با اشاره به ملاقات مقامات ارشد سپاه قدس با مسئولان عراقی از جمله نخست وزیر و رئیس شورای عالی قضایی این کشور گفت که پس از طرح شکایت در دادستانی تهران و برگزاری جلسات متعدد در این زمینه، ۲ شکایت کیفری دیگر نیز از طرف سپاه و خانواده شهدا مطرح شده است.
سردار حجازی همچنین خاطرنشان کرد که یک دادخواست حقوقی ۲۶۰ صفحهای به پیوست ۱۰۰۰ صفحه سند و مدرک برای دریافت خسارت معنوی ناشی از ترور و شهادت حاج قاسم سلیمانی به وکالت از خانواده شهدای مدافع حرم مطرح شده است.
انجام بیش از ۵۰۰ ملاقات، ارسال ۲۰۰ یادداشت برای کشورها
در ادامه نشست، آقای بهاروند معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه با ارائه گزارشی از اقدامات این وزارتخانه برای پیگیری حقوقی و قضایی ترور شهید سلیمانی از سوی این وزارتخانه، انجام بیش از ۵۰۰ ملاقات، ارسال ۲۰۰ یادداشت برای کشورها به منظور افشای ماهیت تروریستی بودن این اقدام و درخواست برای پیگیری حقوقی موضوع را از جمله این اقدامات عنوان کرد.
وی همچنین به ارسال ۵ یادداشت حقوقی برای دبیر کل سازمان ملل و شورای امنیت اشاره کرد که به عنوان سند رسمی این سازمان منتشر و در نهایت به محکومیت اقدام تروریستی آمریکا از سوی گزارشگر ویژه سازمان ملل منجر شده اند که این جنایت را نقض آشکار حقوق بین الملل اعلام کرده است.
دادستان کل کشور و نمایندگان شورای عالی امنیت ملی، وزارت اطلاعات، پلیس بین الملل (اینترپل) و معاونت بین الملل مجلس شورای اسلامی از دیگر اعضای حاضر در این جلسه بودند که به بیان دیدگاههای خود برای پیگیری هر چه بهتر پرونده پرداختند و بر لزوم تسریع در تصویب «لایحه مبارزه با تروریسم» تأکید کردند.
ارسال حدود ۷۰ سوال دقیق و جزئی به کشورها پیرامون جنایت آمریکا ترور حاج قاسم
علی باقری، دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان، شامگاه چهارشنبه دهم دی ماه، با حضور در در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در خصوص پیگیری قضایی و بینالمللی پرونده ترور شهید سپهبد سلیمانی، گفت: روند رسیدگی به پرونده جدی است و نیابتهای قضایی ارسال شده شامل ۶۰-۷۰ سوال دقیق ریز به کشورها ارسال شده است. اراده قوه قضاییه جدی است؛ پیگیری این پرونده نمایشی نیست و آیت الله رییسی تاکید کرد پیگیری و به نتیجه رساندن این پرونده بخشی از انتقام سخت است.
رد ادعای مضحک آمریکا توسط گزارشگر ویژه سازمان ملل
معاون امور بینالملل قوه قضاییه در ادامه بیان کرد: ادعای آمریکاییها مبنیبر اینکه ترور شهیدان مقاومت درقالب مبارزه با تروریسم بوده رد شده است. گزارشگر ویژه سازمان ملل دیگر ادعای آمریکاییها مبنی بر مقابله به مثل بودن اقدام آمریکاییها و همچنین ادعای دفاع پیش دستانه آنها را رد کرده است. در این گزارش تاکید شده که اقدام آمریکا اقدامی ترروریستی و ناقض حقوق بشر بینالمللی است. گزارشگر ویژه سازمان ملل با فشارهایی ازسوی آمریکا مجبور به استعفا شد.
باقری همچنین با تاکید بر این که ترور شهید سلیمانی علیه یک فرد نبوده و علیه یک کشور بوده است، اظهار کرد: این ترور اقدام علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بوده است. سردار سلیمانی در مبارزه با تروریسم الگویی جدید و کارآمد ارائه کرد. این الگوی موفق توانست ریشه تروریسم در منطقه را از بین ببرد.
تشکیل پرونده در عراق
وی گفت: دستگاه قضایی عراق بطور مستقل تشکیل پرونده داده و درحال رسیدگی است. مسئولان قضایی عراق از طریق نیابت قضایی و راههای سیاسی درحال همکاری با ایران برای پیگیری پرونده هستند. عراقیها با تشکیل کمیته مشترک برای پیگیری پرونده ترور شهیدان مقاومت موافق کردهاند و درحال رایزنی درمورد اعضای کمیته هستیم.
دبیر ستاد حقوق بشر ایران در ادامه بیان کرد: سال گذشته نشست فصلی شورای حقوق بشر در ژنو برگزار شد و اقدامات خوبی انجام شد؛ طرح موضوع در صحن شورا و برگزاری نشستهای جانبی برای تبیین موضوع و برگزاری نمایشگاه ازجمله این اقدامات بود. ستاد حقوق بشر با دبیرکل سازمان ملل و گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر وارد تعامل شده و خواستار پیگیری یافتهها و نتایج گزارشگر ویژه شدیم.
باقری اظهار کرد: تمامی عوامل دخیل در جنایت ترور شهید سلیمانی حتی اگر قائل به مصونیت هم باشیم، مسئولیت دارند. دستگاه قضایی براساس مسئولیتی که اینها داشتند پیگیری خواهد کرد. رییس جمهور آمریکا پس از پایان دوره ریاست جمهوریاش مصونیت قضایی هم نخواهد داشت.
کشورهای دخیل باید پاسخگو باشند
معاون امور بینالملل قوه قضاییه گفت: علاوه بر عراق، سوریه و لبنان [مبدا و مقصد پرواز شهید سپهبد سلیمانی]شواهد و اطلاعاتی داریم که پایگاههای آمریکایی در اردن، کویت و قطر در ترور دخیل بودهاند. یک پایگاه آلمانی نیز در عملیات ترور دخیل بوده است؛ برخی نمایندگان آلمان اذعان کردهاند که مسئولین عالیرتبه این کشور به جهت کمک و مشارکت در این جنایت متهم هستند. شرکت انگلیسی که مسئول تامین امنیت فرودگاه بوده نیز مسئولیت دارد. کشورهای دخیل باید پاسخگو باشند و دستگاه قضایی بهطور جدی پیگیری خواهد کرد. درصورت تکمیل روند تحقیقات و دریافت اطلاعات بیشتر ممکن است کشورهای دیگری اضافه شوند.