استاد اقتصاد دانشگاه امام حسین علیه السلام گفت: وقتی شاخصهای اقتصاد کارآمد شوند قاعدتا افزایش بهره وری مالیاتی منجر به رشد اقتصادی و درآمد زایی میشود و اثر تحریمها بر درآمد زایی از محل فروش نفت را به شدت کاهش میدهد.
گروه اقتصادیخبرگزاری دانشجو، یکی از مهمترین بحثهایی که در کشور همواره مطرح بوده و اتفاقا یکی از مهمترین خواستهها و مطالبات اقتصادی مقام معظم رهبری است بحث اصلاحات مالیاتی است که در ذیل این اصلاحات باید پایههای مالیاتی جدید در ایران یعنی پایههای مالیاتی که در تمام کشورهای دنیا اجرا میشود در ایران نیز اجرا شود که یکی از مهمترین آنها در دست بررسی مجلس شورای اسلامی است با نام مالیات بر عایدی سرمایه. الله مراد سیف؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین در این باره چند راهکار برای اجرای درست این پایه مالیاتی بیان کرده است.
الله مراد سیف اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین درباره واجب بودن افزودن پایههای مالیاتی جدید به پایههای مالیاتی پشین در اقتصاد کشور گفت: یکی از مسائلی که در کشور باید به شدت مورد توجه قرار بگیرد افزایش پایههای مالیاتی است چرا که پایههای مالیاتی در کشور ما به شدت محدود است، از این رو تاسیس پایههای مالیاتی جدید در نظام مالیاتی بسیار حائز اهمیت است.
وی در این باره افزود: یکی از پایههای مالیاتی که از گذشته هم بر سر اجرای آن بحث بوده موضوع اخذ مالیات بر عایدی سرمایه است که متأسفانه در کشور ما تا کنون اجرایی نشده است، در این موضوع که این پایه مالیاتی در نظام مالیاتی ما باید گنجانده شود شکی نیست چرا که هر چقدر بتوانیم نظام مالیاتی کشور را کارآمدتر کنیم به اقتصاد و توسعه کشور و جدایی وابستگی از درآمدهای خام فروشی نفت کمک کرده ایم.
استاد اقتصاد خاطر نشان کرد: یکی از شاخصهای کارآمدی اقتصادی هر کشوری گسترش پایههای مالیاتی است. وقتی شاخصهای اقتصاد کارآمد شوند قاعدتا افزایش بهره وری مالیاتی منجر به رشد اقتصادی و درآمد زایی برای کشور میشود و اثر تحریمها بر درآمد زایی از محل فروش نفت را به شدت کاهش میدهد.
الله مراد سیف در ادامه خاطر نشان کرد: اگر نظام مالیاتی کارآمد شود نه تنها بخشی از درآمدهای دولت بلکه حتی ممکن است کار به جایی برسد که تمام بودجه جاری دولت تامین شود، از این جهت هر چه قدر اجرای این قانون به درستی انجام شود، به نفع اقتصاد کشور است.
سیف درباره چگونگی نوشتن قوانین مالیاتی گفت: در واقع قوانین و مقرراتی که برای اجرای مالیات بر عایدی سرمایه مینویسیم حتما باید ملاحظاتی داشته باشد، یعنی هدف از اجرای قانون مشخص شود. یکی از مهمترین اهداف اجرای این پایه مالیاتی ایجاد مانع در برابر واسطه گری و جلوگیری از فعالیتهای غیر مولد است که حتما باید برای این فعالیتها مالیاتهای مناسب بسته شود.
استاد اقتصاد در ادامه توضیح داد: قطعا یکی از پیش شرطهای رونق فعالیتهای مولد ایجاد نظام انگیزشی برای فعالیتهای مولد است که موجب بهبود اوضاع کسب و کار میشود، مسالهای که با ایجاد مانع بر سر راه سفته بازی حاصل میشود. بعد از اهمیت مساله قوانین مطلوب تعریف پایههای جدید مالیاتی اینکه از چه کسانی مالیات گرفته میشود بسیار حائز اهمیت است تا بر افرادی که داد و سندهایی دارند که دلالی محسوب نمیشود فشار چندانی وارد نشود.
استاد اقتصاد با تاکید بر اهمیت به کار گیری تکنولوژیهای به روز در اخذ مالیات گفت: نکته بعدی اهمیت داشتن تکنولوژی مالیاتی به زور برای نحوه مالیات ستانی مناسب است که بتوانیم قانون اخذ مالیات بر عایدی سرمایه را با کارآمدی اجرا کنیم. در واقع آنچه به این قضیه پیوند خورده و در اثر بخشی پایه مالیاتی مهم است وجود پایگاه داده ایی کارآمد و به روز است که بتوانیم همه فعالیتها را پوشش دهیم، چون اگر به صورت تبعیضی هر قانونی را اجرا کنیم نتیجه بد میگیریم.
الله مراد سیف در این باره خاطر نشان کرد: وقتی یک قانون نتیجه خوب میدهد که قانون به صورت یک پارچه و جامع اجرا شود و همه فضای اقتصاد را پوشش دهد، بنابراین برای رسیدن به این نتیجه مطلوب داشتن تکنولوژیهای لازم برای پایگاه داده بسیار مهم است که در این قسمت هم متاسفانه ضعف داریم، لذا هم پای قوانین و پایههای مالیاتی که به تازگی تعریف میشود حتما باید مورد توجه قرار بگیرد تا به واسطه فقدان تکنولوژیهای روز سیاست تبعیضی را پیش نبرده باشیم چرا که در نبود دستگاههای پیشرفته و دادههای مطمئن ممکن است برخی از گریزگاههای موجود برای فرار از پرداخت مالیات استفاده کنند و اثر بخشی بحث مالیات بر عایدی سرمایه از بین برود.
استاد اقتصاد با انتقاد به مناسب نبودن میزان مالیات ستانی در کشور گفت: نسبت مالیات به تولید ملی نصف است یعنی ۷ درصد از ۱۵ درصدی که میتوانستیم داشته باشیم. این رقمها نشان میدهد مالیات ستانی ما بسیار ضعیف است در حالی که وقتی یک پایه مالیاتی جدید تعریف میکنیم اینکه به صورت مستقیم چقدر میتوانیم از این پایه مالیاتی درآمد کسب کنیم موضوع حائز اهمیت است. اما بحث مهمتر این است که وقتی با سیاست مالیاتی و قانون مالیاتی فضایی ایجاد میشود که فعالیتهای غیر مولد در اقتصاد محدود شود علی القاعده به این معناست که منابعی که جذب فعالیتهای غیر مولد شده و در فضای اقتصاد به هم ریختگی ایجاد کرده و درآمدی که دولت میتوانسته از مالیات داشته باشد از دست رفته، این درآمدها باید به سمت درآمدهای مولد هدایت شود تا باعث رونق در فعالیتهای مولد شود که قاعدتا منفعت آن به اقتصاد میرسد و دولت از درآمدهای مالیاتی آن منتفع میشود.
وی در این باره خاطر نشان کرد: از این رو نباید تنها به درآمدهای مستقیم توجه کنیم گرچه این هم مهم است، اما در فضایی که سوداگری به دلیل فرارهای مالیاتی و نبود قوانین نظارتی درآمد زاست، از طریق رونق بخشی به کل فضای اقتصادی میتوانیم برای دولت درآمدهای غیر مستقیمی از فعالیتهای مولد نیز صورت بدهیم.