به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، نانولولههای کربنی چند دیواره (MWCNTs) تولید شده به روش رسوبدهی شیمیایی فاز بخار (CVD)، برای استفاده در چندسازههای پلیمری و پوششهای رسانا بهطور روزافزونی مورد توجه قرارگرفتهاند. خواص فیزیکی و شیمیایی آنها در زمانی که بهطور انبوه تولید شوند، به توزیع آماری شکل مزوسکوپی و اندازه تکی نانولولهها وابسته است.
شکل مزوسکوپی نانولولهها باید مشخصهیابی شود تا اطمینان حاصل شود خواص نهایی آنها در بازه وسیعی از مواد حاوی آنها اعم از چندسازهها و سایر پراکنهها و همچنین برای بررسی جنبههای مربوط به محیط زیست، ایمنی و سلامت تکرارپذیر هستند. خواص گوناگون این نانولولهها از قبیل حد آستانه نفوذ الکتریکی، سمیت، رسانایی گرمایی، خاصیت رئولوژیکی و خاصیت نشر، تحت تاثیر فاکتور شکل مزوسکوپی قرار دارند.
نود و چهارمین اجلاسیه کمیته ملی استانداردهای فناوری نانو در روز یکشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ بهصورت مجازی برگزار شد و استاندارد «فناوری نانو – مشخصهیابی نانولولههای کربنی چند دیواره – فاکتورهای شکل مزوسکوپی» تصویب و آماده انتشار شد.
این استاندارد روشهایی را برای مشخصهیابی فاکتورهای شکل مزوسکوپی نانولولههای کربنی چنددیواره و روشهای اجرایی آمادهسازی نمونه را ارائه میدهد. این استاندارد برای مشخصهیابی یک روش آماری را ارائه میدهد. روشهای بهکار گرفته شده شامل میکروسکوپی الکترونی روبشی، میکروسکوپی الکترونی عبوری، گرانروی سنجی و آنالیز پراکندگی نور هستند.
برای تدوین این استاندارد ملی، استاندارد بینالمللی ISO/TR ۱۱۸۸۸ مورد استفاده قرار گرفت که در سال ۲۰۱۷ توسط سازمان بینالمللی استاندارد (ایزو) منتشر شده است. این استاندارد با مشارکت متخصصانی از دانشگاهها و پژوهشگاهها و کارشناسان ستاد توسعه فناوری نانو تدوین شد.