به گزارش خبرگزاری دانشجو، «عدنان ابو عمر»، نویسنده و تحلیلگر مسائل خاورمیانه، در گزارشی برای پایگاه خبری میدلایستمانیتور، از نگرانی قابل توجه اسرائیل در مورد یهودیانی که در دولت بایدن، منصوب شدهاند خبر داده و تاکید کرده که این افراد، دیدگاه دوستانهای نسبت به رژیم اشغالگر قدس ندارند.
وی در این رابطه مینویسد: «بلافاصله پس از برگزاری مراسم تحلیف «جو بایدن»، رئیس جمهور جدید آمریکا، اسرائیل شروع به بررسی و تحلیل دقیق وزرا و نمایندگان سیاسی دولت وی کرد. در این زمینه، اسرائیل هرکدام از افراد حاضر در دولت بایدن را، بر اساس مواضع دوستانه و یا خصومتآمیز آن ها علیه صهیونیستها، طبقه بندی کرده است».
رژیم اسرائیل به طور خاص، نوع موضعگیریهای اعضای دولت بایدن در قبال این رژیم را مورد توجه قرار داده و سعی کرد در این رابطه، به تصور و درک روشنی برسد. از همان نخستین روزهای حضور بایدن در قدرت این نکته مشخص شد که یهودیها در دولت وی از جایگاه ویژهای برخوردارند و حتی تعداد افرادی و مسئولان یهودی در این دولت، بیشتر از اغلبِ دولتهای پیشین آمریکا است.
با این حال، در این رابطه، یک تفاوت بنیادین نیز میان دولت بایدن و دولتهای پیشین آمریکا وجود دارد: یهودیهای حاضر در دولت بایدن، بیشتر، اصلاحطلب و محافظهکار هستند. این در حالی است که مثلاً در دولت ترامپ، اغلبِ مسئولان یهودی، به جنبش های مذهبی افراطی تعلق داشتند.
شماری از شخصیتهای برجسته دولت بایدن، در کانون توجه قرار گرفتهاند که از آن جمله میتوان به: «آنتونی بلینکن»(وزیر خارجه)، «ژانت یلن»(وزیر اقتصاد)، «الخاندرو مایورکاس»(وزیر امنیت میهن)، «ران کلین»(رئیس کارکنان کاخسفید)، اشاره کرد.
این مسئله، دغدغهها و نگرانیهای زیادی را در اسرائیل، در رابطه با مزایای افزایش شمار یهودیان در مناصب کلیدی در چهارچوب دولت جدید آمریکا، برانگیخته است.
وزیر خارجه جدید آمریکا آنتونی بلینکن، توجه اسرائیل را تا حدی زیادی به دلیل حمایتهایش از "راهکار دو دولت"، جلب کرده است. وی همچنین قویا از رویکرد دولت ترامپ در قبال ایران و توافق هسته ای "برجام" انتقاد کرده و "کارزار فشار حداکثری" را یک شکست تمام عیار برای آمریکا ارزیابی کرده است. اضافه بر این ها، انتصاب "ویلیام برنز" رئیس جدید سازمان سیا نیز اسرائیلیها را عمیقاً نگران کرده است.
حلقههای سیاسی و امنیتی اسرائیل نگرانیهای جدی را در مورد مفروضات ویلیام برنز در رابطه با مسائلی نظیر رویکرد آمریکا به مساله فلسطین و اولویت آن در چهارچوب سیاست خارجی این کشور، مساله ایران و روند تعامل با تهران و همچنین نوع کنشگری وی(برنز) در مورد رژیمهای اقتدارگرای عرب(که به نوعی متحد اسرائیل هستند)، دارند.
نوع موضع گیری ویلیام برنز در مورد توافق برجام و تاکید وی بر بازگشت آمریکا به این توافق موجب شده تا نگرانیهای جدی در اسرائیل ایجاد شود. وی سیگنالهایی را برای ایران فرستاده که به نوعی از موافقت وی با تعامل با این کشور در برجام حکایت دارند.
این مساله موجب شده تا بسیاری از حلقه های سیاسی و امنیتی اسرائیل، مواضع برنز را «آزاردهنده» توصیف کنند. برنز اساسا خروج ترامپ از توافق برجام را بیتوجهی به دیپلماسی و رویه های دیپلماتیک میداند. از سویی، انتصاب رابرت مالی به عنوان نماینده ویژه پرونده ایران در دولت آمریکا نیز عمیقاً اسرائیلیها را آشفته کرده است.
رابرت مالی همان کسی بود که پس از پایان مذاکرات "کمپ دیوید" در سال 2000، نخست وزیر وقت اسرائیل "ایهود باراک" را به دلیل انجام ندادن تعهدات اسرائیل، سرزنش کرد و قویا از "یاسر عرفات"، حمایت کرد. مالی قویا بر این باور است که مشکل اصلی فلسطین، رویه های اسرائیل است. او از فلسطینی ها حمایت، و خواستار لغو محاصر و تحریم غزه شده است.
اضافه بر این ها، سفیر آینده امریکا در اسرائیل نیز هنوز مشخص نشده است. با این حال در این رابطه، گمانه زنیهای زیادی مطرح شده است. در این رابطه، «دنیل شاپیرو»، سفیر سابق آمریکا در اسرائیل که اکنون نیز در اسرائیل زندگی میکند و عبری را به خوبی صحبت می کند، محتمل ترین گزینه است.
گزینه دیگر در این زمینه، آموس هوشتاین است که یک دیپلمات کهنه کار بوده و و همکاری های گسترده ای با وزارت خارجه و همچنین وزارت انرژی آمریکا داشته است. هوشتاین به اسرائیل و اردن کمک کرد تا در سال 2014، به یک توافقِ گازی برسند. وی در اسرائیل متولد شده اما ملیت آمریکا را دارد و در اواسط دهه 1990 نیز در ارتش اسرائیل خدمت کرده است.
کاندیدای سوم نیز "رابرت وِکسلر" نماینده اسبق ایالت فلوریدا در کنگره آمریکا است که در سال 2010، از کار خود بازنشسته شد و به کار در بخش خصوصی مشغول شد. وی هم اکنون مسوول "مرکز مطالعات خاورمیانه یِ دنیل آبراهام" است که توسط یک میلیونر یهودی(دنیل آبراهام)، بنیان گذاشته شده است.
"دنیس راس" نیز از دیگر گزینه های مطرح در این رابطه است. البته که وی این احتمال را شخصا با گفتن اینکه کسب کرسی سفارت آمریکا در اسرائیل در برنامه کاری او قرار ندارد و در این رابطه نیز لابی گری نکرده، از بین بُرد. در این راستا، افرادی دیگری نظیر "دیوید شنکر" که در برگزاری گفتگوهای مرزی میان لبنان و اسرائیل میانجی گری کرده نیز وجود دارند.
با این همه، تفاوت اصلی میان یهودیانی که ترامپ در دولت خود منصوب کرد با آن هایی که بایدن منصوب می کند، برای عوام بسیار روشن است. یهودیانِ منصوبِ ترامپ، اندک بودند با این حال، یک رویکرد متعصبانه و افراطیِ مذهبی داشتند و در حمایت از اسرائیل، به تقویت موضع و جایگاه ترامپ، توجه ویژه ای داشتند. این در حالی است که یهودیان در دولت بایدن، اکثریت قابل توجهی هستند اما، نسبت به اسرائیل، مواضع چندان دوستانه ای ندارند که این مساله، اشغالگران صهیونیست را بیش از پیش، مضطرب و نگران کرده است».
انتهای پیام/