گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ تولید یکی از مهمترین محورهای همیشگی تاکیدات مقام معظم رهبری در مسائل اقتصادی است چرا که رونق و جهش تولید علاوه بر اشتغالزایی و افزایش سطح رفاه عمومی، تجارت خارجی ایران را نیز فعال و پیشرو می کند، بنابراین تولید در زمینه داخلی و خارجی در اقتصاد کشور تاثیرات ویژه ای از خود به جا می گذارد. رونق وجهش تولید زمانی محقق می شود که موانع بیشماری که تولید را از رمق انداخته اند برداشته شوند. امیر رضا واعظ آشتیانی معاون اسبق وزیر صمت دراین باره نظر خود را با دانشجو درمیان گذاشته که در ادامه می خوانید.
امیر رضا واعظ آشتیانی معاون اسبق وزارت صمت وکارشناس بخش صنعت کشور با انتقاد از موانع پیش روی تولید و بی توجهی مسوولین به حذف و رفع موانع گفت: موانع پیش پای تولید موارد زیادی هستند که پرداختن یک به یک به آنها بی گمان زمان بر است اما بحث مانع زدایی از تولید که امسال به عنوان شعار سال از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد، موضوع بسیار مهمی است که در وهله اول برای رفع موانع پیش روی تولید باید از مانع بروکراسی اداری عبور کنیم.
وی درباره سایر موانع پیش روی تولید گفت: بعد از حذف بروکراسی های اداری باید به سراغ قوانین سلیقه ای برویم که هر مدیری به زعم و رای و نظر خود آن را تفسیر و اجرا می کند، بنابراین حذف هر گونه برخورد سلیقه ای با قوانین یک الزام مهم برای مانع زدایی از تولید به شمار می رود.
واعظ آشتیانی با اشاره به یکی از بیانات و مطالبات رهبر معظم انقلاب درباره از بین بردن موانع تولید انتقاد خود را نسبت به مسوولین امر اینگونه بیان کرد و توضیح داد: مقام معظم رهبری چند سال پیش با صراحت به این موضوع اشاره کردند که موانع پیش روی تولید بسان اژدهای هفت سری است که باید سرهای آن یک به یک کنده شود. بعد از گذشت چند سالی که از این صحبت گذشته، تا به امروز که به سال 1400 رسیده ایم ، متاسفانه شاهد هستیم که مسوولین به این نکته مهم توجه خاصی نداشته اند.
وی دراین باره توضیح داد: هنگامی که مقام معظم رهبری اژدهای هفت سر را به عوان مانع بزرگی بر سر راه بهبود فضای کسب و کار و مختل کننده تولید عنوان می کنند، چرا مسوولین دولتی برای از بین بردن سرهای اژدهای اخلال گر در تولید به داد سرمایه گذار و تولید کننده نرسیدند؟ چرا سرمایه گذار باید بلاتکلیف بماند؟ یا در رویارویی با اژدهای هفت سر از ادامه مسیر سرمایه گذاری در تولید منصرف می شود؟
معاون اسبق وزارت صمت این موضوع را مرتبط با نحوه مدیریت دولت عنوان کرد و افزود: رها کردن سرمایهگذار در بلاتکلیفی منجر به فلج شدن صنعتگر و تولید می شود. متاسفانه بی توجهی و سوء تدبیر مدیران ما را به نقطه ای رسانده که حتی مسوولین اژدهای هفت سری که در برابر تولید ایستاده را نمی بینند یا تمایلی برای رویارویی و از بین بردن این اژدها ندارند.
کارشناس بخش صنعت دراین باره توضیح داد: در پی بی عملی مسوولین برای از بین بردن اژدهای هفت سر موانع پیش روی تولید باز هم به این موضوع اشاره و تاکید کردند که موانع باید از سر راه تولید برداشته شود. موانع از هر جنسی که باشد اعم از قوانین دست و پا گیر یا مدیران ضربه زننده به تولید باید به سرعت کنار گذاشته و حذف شوند.
واعظ آشتیانی با اشاره به اهمیت قوانین به روز در عرصه تولید و تجارت در دنیای امروز گفت: متاسفانه مسوولین ایران به این نکته مهم توجه ندارند که در دنیای امروز قوانین تجارت کمتر از یک دهه متناسب با نیازهای بین المللی روز تغییر می کند، در حالی که قانون تجارت ما از اوایل دهه 80 تا کنون در مجلس دست نخورده و بلاتکلیف مانده است، بنابراین اصلاح قوانین تجاری و سرمایهگذاری برای اقتصاد کشور یک ضرروت غیر قابل انکار است، چرا که همین موانع چالش های زیادی پیش روی سرمایه گذاری و تولید قرار می دهد.
واعظ آشتیانی دراین باره خاطر نشان کرد: اصولا سرمایه گذاری در دو مدل داخلی و خارجی انجام می شود، برای توفیق هر دو مدل سرمایه گذاری درعرصه اقتصاد اصلاح قوانین تجارت امری مسلم است به این دلیل که بخش هایی از قوانین تجارت ما نیازمند اصلاحاتی اساسی است چرا که این قوانین از اوایل سال 1300 تا کنون دست نخورده اجرا می شود. همان زمانی که قانون تجارت درایران تصویب شد ما قانون تجارت بلژیک را که شصت سال پیش از این اجرا شده بود را به تصویب رساندیم!
واعظ آشتیانی در این باره تصریح کرد: در دنیایی که قوانین بنا به شرایط روز اصلاح می شود و نوع سرمایه گذاری ها دائما در حال تغییر است چگونه می توانیم انتظار موفقیت داشته باشیم که قوانین یک قرن و نیم پیش تجارت و سرمایه گذاری ر ا اجرا می کنیم! بی شک اصلاح قوانین تجاری را و سرمایهگذاری یک ضرورت است چرا که در نوع کسب و کار وتوسعه اقتصادی به شدت تاثیرگذار است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در دنیای امروز سرمایهگذاری در بخش فضای کسب و کار به صورت موج حرکت میکند و با قوانین جدید آپدیت می شود، لذا برای توسعه تولید و تجارت خود نیازمند ورود سریع مجلس شورای اسلامی به بحث تنظیم قوانین جدید و به روز و حذف قوانین قدیمی دست و پا گیر هستیم، همچنین دولت باید با تشکیل تیم کارشناسی قوی موانع پیش روی تولید را شناسایی و برای رونق و جهش تولید و تحقق شعار سال برنامه ریزی قابل قبول اصولی طراحی کند.