به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو «غلامعلی فارغی» افزود: با توجه به شرایط نیمه اول سال گذشته و افزایش هزینههای تولید و پایین بودن قیمت مصوب مرغ، مرغداران دچار خسارتهای سنگین و ضررهای چند هزار میلیاردی شدند و در نیمه دوم میزان جوجه ریزی در واحدهای مرغ مادر کم شد که این کسری جوجه ریزی اثرات خود را از اواخر سال گذشته تاکنون نشان داده است.
وی با بیان اینکه عوامل متعددی موجب افزایش قیمت جوجه یکروزه و گوشت مرغ شده است، اظهارداشت: خط ترمز فرایند جوجه ریزی حدود ۱۸ ماه است یعنی وقتی اجداد ریخته شده، هشت ماه بعد مرغ مادر و دو ماه بعد جوجه ریزی انجام میشود که میزان تولید مشخص خواهد شد.
رییس هیات مدیره اجمن ملی طیور ایران یکی از علل افزایش نرخ جوجه یکروزه را عدم واردات گلههای اجداد دانست و تصریح کرد: ممنوعیت ورود گلههای اجداد در سال گذشته باعت کاهش جوجه ریزی در اجداد شد و اثراتش روی مرغ مادر و جوجه یکروزه گوشتی مشخص شد.
وی اضافه کرد: درعین حال فضاسازی برای مرغ و دو نرخی شدن آن جذابیت را برای تقاضا جوجه ریزی افزایش داد بنابراین با افزایش تقاضا برای جوجه طبیعی است که شاهد افزایش قیمت گوشت مرغ باشیم.
رییس هیات مدیره اجمن ملی طیور ایران از دیگر فاکتورهای افزایش نرخ جوجه یکروزه را افزایش نرخ نهادههای تولید از جمله ذرت، کنجاله سویا و دستمزد کارگری عنوان کرد و یادآورد شد: قیمت جوجه یکروزه در دی ماه سال گذشته اصلاح شد و نرخ مصوب این محصول چهار هزارو ۲۰۰ تومان تعیین شد، در حالی که پس از یکسال این افزایش قیمت رخ داد.
وی براین باور است که اگر سال گذشته به موقع قیمت جوجه یکروزه، مرغ زنده و گوشت مرغ اصلاح میشد شاید امروز شاهد چنین بحرانی در بازار مرغ نبودیم.
فارغی گفت: امسال نیز با توجه به افزایش هزینههای تولید و نرخ تورم قیمت واقعی هر قطعه جوجه یکروزه پنج هزارو ۳۰۰ تومان معادل ۲۵ درصد افزایش است تا تولیدکنندگان متضرر نشوند.
وی اضافه کرد: اکنون قیمت جوجه یکروزه گوشتی بین پنج هزار تا پنج هزارو ۴۰۰ تومان است که نرخ منطقی براساس فاکتورهای افزایش هزینههای تولید است و این نرخ غیرواقعی نیست.
رییس هیات مدیره اجمن ملی طیور ایران با بیان اینکه برخی کد غلط به تولیدکنندگان و مردم میدهند، اظهارداشت: وقتی که قیمت گذاری درست انجام نمیشودف مرغداران تصور میکنند جوجه یکروزه را و مردم مرغ را گران میخرند.
وی اضافه کرد: در حالی که اگر قیمتهای این صنعت قبل از عید اصلاح میشد مرغدار و مصرف کننده متضرر نمیشدند.
فارغی بی برنامگی صنعت طیور را در یکسال گذشته علت بحران اخیر دانست و افزود: در این شرایط لازم است ریشه نابسامانی بازار مرغ پیدا و مشکل رفع شود.
وی اظهارداشت: اگر به دنبال متعادل شدن قیمت مرغ هستیم باید تمامی سازمانها با یکدیگر همکاری کنند و دولت قیمت گذاری و توزیع این محصول را به بخش خصوصی، تشکلها و تعاونیها برون سپاری کند، زیرا آنها میتوانند بازار را بدون هیچ مشکلی تنظیم کنند.
گفتنی است، به تازگی «محمدعلی کمالی» مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفته بود: قیمت جوجه یکروزه مرغ گوشتی به دلیل قاچاق تخم مرغ نطفه دار و جوجه یکروزه به ۶ هزارتومان رسیده است که میتواند در بخش تولید مشکلساز باشد.
بررسی بازار نشان میدهد که طی یک تا دو ماه اخیر نرخ هر کیلوگرم گوشت مرغ بین ۴۰ هزار تا ۶۰ هزارتومان به فروش میرسید، اما طی آخرین تصمیم گیری این قرارگاه قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده ۱۷ هزارو ۱۰۰ تومان و گوشت مرغ گرم ۲۴ هزارو ۹۰۰ تومان تعیین شد.
طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی سال ۹۹ بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید و به بازار عرضه شد.
پیش از این به دلیل کمبود نهادههای طیور، مدت زمان پرورش مرغ گوشتی ۴۰ روز تعیین شده بود که به تازگی به ۴۵ تا ۵۰ روز افزایش یافت.