به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، همه روزه افراد بیشتری در راستای تقویت سلامتی خود قدم برمیدارند و در تلاش هستند تا سبک زندگی سالمتری را پیش گیرند زیرا همانطور که به اصطلاح شندیدهایم، عقل سالم در بدن سالم قرار دارد.
برای سالم زندگی کردن میبایست المانهای مختلفی را مانند: تغذیهی سالم، فعالیت ورزشی مناسب، استفاده از ویتامینها و غیره را مورد توجه قرار داد.
یکی از عوامل مهم سلامت ماندن که عموما به آن پرداخته نمیشود، استشمام هوای تازه و سالم و بدون هیچگونه آلایندهای است.
هوای پاکیزه به مراتب از آب و غذا نیز مهمتر است چرا که هوایی که تنفس میکنیم به طور مستقیم با تمامی سلولها و اورگانیسمهای داخل بدن در تماس است.
همچنین کیفیت هوایی که تنفس میکنیم در خلق و خو و کیفیت زندگیمان نیز تاثیری مستقیم دارد؛ با این اوصاف میبایست به هوای محیط زندگی، کارو غیره بیشتر اهمیت دهیم.
حال سوال پیش میآید که چطور میتوان هوای محیط اطراف را کنترل کرد؟
با بکارگیری از سیستم تهویه مطبوعی مناسب، میتوان به این نیاز بزرگ و اساسی پاسخ گفت.
سیستم تهویه مطبوع یا HVAC به سیستمهایی گفته میشود که هوای یک منطقه را جابجا کرده و گرمایش و سرمایش یک محیط را برعهده دارند.
پس سیستم تهویه مطبوع، به مجموع سیستمهای گرمایشی، سیستم های سرمایشی و سیستمهای فیلتراسیون گفته میشود که در فصول گرم سال فضایی خنک و مطبوع را برای افراد ایجاد کرده و در فصول سرد سال فضایی گرم و دلچسب، همچنین با فیلتر کردن هوایی که به درون محیط پخش میشود، از استشمام ذرات آلاینده و سرطانزا توسط افراد جلوگیری میکند و همواره هوایی تمیز و با رطوبت کافی در فضا جریان دارد.
پس سیستم تهویه مطبوع در سلامتی افراد نقشی غیر قابل انکار دارد.
در زمان گذشته هوای موجود در فضا از طریق راههای تهویه طبیعی جابجا میشدند.
از جمله راههای تهویهی طبیعی شکافهای موجود در درب اماکن بود که تبادل هوا از طریق آن امکان پذیر بود ولی هر چه به امروز نزدیک میشویم، درب و پنجرههای ساختمانها بگونهای ساخته میشوند که درزی نداشته باشند و با دوجداره شدن آنها میزان ورود و خروج هوا به صفر رسیده است بنابراین سیستمهای تهویه مطبوع در ساختمانهای امروزی نقش مهمی را ایفا میکنند.
سیستم تهویه مطبوع انواع گوناگونی دارند ولی بسیاری از اتفاقها در انواع آن به صورت یکسان رخ میدهد.
برای مثال تمامی سیستمهای تهویه مطبوع دارای منبعی از هوای تازه هستند که این هوا را از داخل یا خارج محیط دریافت میکنند و با تبادل هوا باعث خروج هوای کثیف و جایگیزینی آن با هوای تمیز با اکسیژن بالاتر میشوند؛ در نتیجه هوای تمیز با دمای مد نظر توسط دمندهها به فضای بیرون دمیده میشوند.
نوع سیستمهای تهویه هوا بر اساس مساحت فضا، شرایط اقلیمی و آب و هوایی متفاوت است. برای مثال در محیطهایی که دارای آب و هوای خشک و کم آب هستند استفاده از دستگاههایی که به آب کمتری نیازدارند و یا بر مبنای هوا کار میکنند رایجتر است، البته استفاده از این دستگاهها برای صرفهجویی در مصرف آب نیز بسیار مناسب است.
سیستم گرمایشی، سیستم سرمایشی و سیستم تصفیه هوا زیرمجموع سیستمهای تهویه مطبوع هستند که امروزه با پررنگتر شدن نیاز به دستگاههای تهویه مطبوع، در انواع مختلفی و متناسب با نیاز افراد تولید میشوند.
در ادامه به بررسی انواع سیستمهای تهویه هوا و انواع آنها میپردازیم.
چیلر از مهمترین دستگاههای تهویه هوا است که هم در بخش صنایع و هم در بخش تهویه هوا مورد استفاده قرار میگیرد؛ اساسا کارکرد چیلر این گونه است که گرمای محیط را گرفته و توسط یک پخش کننده، سرما را در محیط پخش میکند؛ عملکرد چیلر تا حدودی نزدیک به عملکرد پمپ بوده و بسیاری از افراد کارکرد این دو را یکسان میدانند.
از آب سرد تولید شده این دستگاه برای خنک کردن مکانیزمهای صنعتی و محصولات استفاده میشود؛ اما در فضاهایی مانند مجتمعهای مسکونی، ساختمانهای اداری و تجاری از چیلرها برای کاهش دما و کنترل رطوبت فضا استفاده میشود.
چیلرها به دو دستهی عمده چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم میشوند؛ که هر کدام بر مبنای عملکرد و کاربرد به مدلهای مختلفی تقسیم میشود.
چیلرهای تراکمی متناسب با همهی اقلیمها و ظرفیتهای برودتی هستند؛ این چیلرها در صنایع نیز استفاده میشوند ولی مصرف برق نسبتا بالایی دارد؛ در مقابل چیلرهای جذبی مناسب برای اقلیمهای خشک با رطوبت نسبی پایین است همچنین در ظرفیتهای برودتی متوسط و بالا مورد استفاده قرار میگیرد. چیلرهای جذبی مصرف برق نسبتا پایینی دارد.
چیلر تراکمی |
چیلر جذبی |
متناسب برای اقلیمهای همهی اقلیم |
متناسب برای اقلیمهای خشک با رطوبت نسبی پایین |
متناسب برای همهی ظرفیتهای برودتی |
متناسب برای ظرفیتهای برودتی متوسط و بالا |
کاربرد صنعتی و تهویهی مطبوع |
کاربرد تهویه مطبوع |
مصرف برق بالا |
مصرف برق پایین |
با توجه به تفاوتهای گفته شده؛ هنگام خرید چیلر باید به موارد زیر توجه داشته باشید:
در چیلرهای تراکمی آب خنک، سیالی که باعث کاهش دمای سیستم و کندانسور میشود، آبی است که در دستگاه جریان دارد. این آب در برجهای خنک کننده گرمای خود را از دست داده سپس وارد کویلها شده و در نهایت باعث کاهش دما سیستم شده و هوای خنک ایجاد شده توسط دمنده و فن به بیرون پخش میشود.
در چیلر هوا خنک که انواع گوناگونی هم دارد، این پروسه توسط هوا صورت میگیرد پس این چیلرها نیازی به کندانسور و یا منابع یا همان برج خنک کننده ندارند.
نگهداری و تعمیر چیلرهای هوا خنک به مراتب راحتتر از انواع آب خنک آن است.
چیلر هوا خنک به دو دستهی کلی چیلر هوا خنک یکپارچه و چیلر هوا خنک مدولار تقسیم میشود.
چیلرهای هوا خنک یکپارچه توسط یک چرخهی تبرید، آب خنک مورد نیاز سیستم سرمایی را تولید میکنند.
در چیلر هوا خنک، هوای وارد شده به سیستم طی فرآیند میعان به سیال خنک کننده تبدیل میشود، پس اصل اساسی چیلرهای هوا خنک یکپارچه و مدولار تغییر فاز از حالت گاز به مایع است.
اگر کندانسور چیلر هوا خنک به صورت یکپارچه در این دستگاه نصب شود، به آن چیلر هوا خنک یکپارچه میگویند و اگر کندانسور آن به صورت جداگانه و در محیطی متفاوت با چیلر، برای مثال در محیط آزاد نصب شود به آن چیلر هوا خنک مدولار گفته میشود.
کندانسور در هر محیطی که نصب شود (درون چیلر و یا جداگانه در محیطی متفاوت) اساس کار آن انتقال گرما از چیلر به محیط خارجی میباشد
چیلرهای هوا خنک مدولار و یکپارچه دارای قابلیت نصب آسان، تعمیرات سادهتر نسبت به سایرین و دارای ظرفیتهای متنوعتری هستند.
برای خرید چیلر هوا خنک یکپارچه و یا خرید چيلر هوا خنک مدولار و یا دیدن مدلهای آنها، میتوانید به صفحه اصلی سایت ساران مراجعه کنید.
چیلر تراکمی آب خنک همانطور که در بالا ذکر شد، توسط سیال مایعی که آب است، باعث ایجاد برودت در سیستم میشود.
این سیستمها به علت داشتن برج خنک کننده دارای کارایی بالاتری نسبت به انواع هوا خنک میباشند و خرید چیلرهای تراکمی آب خنک توسط مشتری از آمار بالایی برخوردار است؛ همچنین ابعاد کوچکتر این نوع چیلر باعث میشود برای مصارف خانگی و اداری بیشتر از این نوع سیستم سرمایی استفاده شود.
شایان ذکر است که هزینهی اولیهی خرید چیلر تراکمی آب خنک از انواع هوا خنک پایینتر است و این موضوع به محبوبیت آن میافزاید ولیکن هزینهی نهایی استفاده از چیلر هوا خنک مدولار و یکپارچه از انواع آب خنک آن بسیار پایینتر خواهد بود، چرا که در آن از آب استفاده نمیشود.
همانطور که از اسم این سیستم سرمایی پیدا است، به چیلرهایی با اندازهی کوچک، مینی چیلر میگویند.
نحوهی عملکرد مینی چیلرها مانند سایز چیلرهای معمولی است ولی داخل این سیستم تمامی اجزا به صورت متراکم و کمپرس وجود دارند و عمل میکنند.
قطعا خرید مینی چیلر انتخابی برای محیطهایی با ابعاد محدود است که نیاز به سیستم سرمایی دارند ولی نمیخواهند فضا زیادی از محیط اشغال شود.
داکت اسیپلیت همان اسپلیتهای شناخته شده است که افراد زیادی آن را در خانهی خود دارند و از آنها استفاده میکنند.
داکت اسپیلیتها یا همان کور گازی کانالی، دمای تمامی فضای محیطی که در آن قرار دارند را به طور یکسان تغییر میدهند و قادر به تغییر دمای یک بخش به صورت مجزا نیستند، پس دمای بدست آمده توسط این سیستم به طور یکنواخت است.
این سیستم در فصل گرم هوا را خنک و در فصل سرد به هوا گرمی میبخشد.
از آنجایی که لوله کشی داکت اسپلیتها در داخل سقف قرار دارد، فضایی از محیط اشغال نمیشود.
یکی دیگر از سیستمهای گرمایی و سرمایی، کندانسینگ یونیت است، این سیستم شباهت بسیار زیادی به چیلر تراکمی هوا خنک دارد ولی تفاوت این دو در این است که کندانسینگ یونیت بجای استفاده از آب خنک برای تولید سرما، سیال یا مبرد را به طور مستقیم به فن کویل و یا هواساز میفرستد تا در آنجا چرخهی تبرید صورت گیرد.
کندانسینگ یونیتها بر اساس ابعاد، نوع کمپرسور و نوع و تعداد فنهای بکار رفته داخلشان به انواع متفاوتی تقسیم میشوند که به علت طولانی شدن مقاله سخن را مختصر کرده و به شرح آنها نمیپردازیم.
اگر مایل به خرید کندانسینگ یونیت هستید با سر زدن به وب سایت ساران میتوانید از انواع این سیستم دیدن فرمایید.
کندانسور هوایی که در صنعت به درای کولر معروف است، دستگاهی است که توسط آن عمل تقطیر با کمک فنها صورت میگیرد، در نتیجه دیگر نیاز به حضور آب و هوا برای صورت گرفتن این عمل نیست.
فواید استفاده از کندانسور هوایی به شرح زیر میباشد:
اگزاست فن از دستگاههای تهویه مطبوع است که به نوعی جز سیستمهای فیلتراسیون نیز محسوب میشوند چرا که با مکش شدید هوا، هوای آلوده و کثیف را به داخل سیستم کشیده و باعث میشود به جای آن فضا با هوای پاکیزه و سالم پر شود.
اگزاست فن در سه مدل سقفی، آکسیال و یوتیلیتی در بازار وجود دارد که با توجه به کارکردشان در شرایط و محیطهای متفاوت از آنها استفاده میشود.
خرید اگزاست فن نه تنها در صنعت بسیار زیاد است بلکه استفاده از آن در ساختمانهای مسکونی، اداری، بیمارستانهاف آزمایشگاهها، رستورانها و غیره از آمار زیادی برخوردار است.
فن کویل یکی از سیستمهای تهویه مطبوع است که در ساختمانهای مسکونی، صنعتی و تجاری قابل نصب است. این سری از سیستمهای گرمایشی- سرمایشی به علت فضای کمی که نیاز دارد محبوبیت زیادی بین مردم دارد.
یکی از ویژگی های فن قابلیت کنترل مجزای هر سیستم است؛ کنترل مجزای هر سیستم علاوه بر اینکه باعث کاهش هزینهها میشود؛ در صورت وجود آلودگی در یک فضا از ورود و انتقال آن در سایر فضاها جلوگیری میکند.
از دیگر ویژگیهای این سیستم تهویه میتوان به عدم نیاز به لوله کشی، فضای کم برای نصب و صدای کم آن اشاره کرد.
این دستگاه از یک فن و تعدادی لولهی خمیده یا همان کویل، تشکیل شده است. فعالیت فن کویل با حرکت آب در لولهها آغاز میشود؛ پس از تولید هوای مناسب، هوا در محیط پخش میشود. فن کویل را میتوان با استفاده از سیستم ترموستات و یا از طریق کنترل دستی ( کلید خاموش-روشن) کنترل کرد.
فن کویل مانند سایر سیستمهای تهویه هوا بر اساس محل نصب، شکل ساختار، سرمایش و گرمایش و روکار یا توکار بودن تقسیمبندی میشود؛ در ادامه به بررسی مختصری از این دستهبندیها میپردازیم.
به فن کویلهایی که فقط خروجی آنها در نمای داخلی ساختمان مشخص هستند؛ فن کویل توکار میگویند؛ اکثر فن کویلهای سقفی به صورت توکار استفاده میشود.
به فن کویلهایی که به طور کامل در نمای ساختمان مشخص هستند؛ فن کویل روکار میگویند؛
امروزه اکثر افراد از فن کویلهای توکار در ساختمانها استفاده میکنند.
بر اساس محل نصب فن کویلها را میتوان به 5 دستهی کلی تقسیم کرد؛ هر کدام از این 4 دسته با توجه به کاربرد و عملکرد خود به چند مدل دیگر تقسیم میشود.
فن کویل زمینی به علت نصب راحت، طراحی مناسب و صدای کم دارای متقاضیان زیادی در بازار است؛ از این رو تولید کنندگان با تولید انواع مختلفی از فن کویلهای زمینی سعی کردند پاسخگوی تقاضای مشتریان خود باشند.
در ساختمانهایی که امکان بازسازی وجود ندارد از فن کویل استفاده میشود؛ هم چنین فن کویل زمینی در مدارس، بیمارستانها نیز استفاده میشود.
فن کویلهای زمینی را براساس جهت پخش باد به دو دستهی بالازن و روبروزن تقسیم میشود.
فن کویل دیواری بر روی دیوار نصب میشود و از نوع فن کویلهای روکار محسوب میشود؛ شکل ظاهری فن کویل دیواری بسیار مشابه با کولرهای گازی و کولرهای اسپلیت است و همین امر باعث شده است بسیاری آن را با این کولرهای اسپلیت و کولرهای گازی اشتباه بگیرند.
به علت اینکه فضای دیوار را برای نصب میگیرد در آپارتمانهای مسکونی کمتر متقاضی دارد؛ اکثر خریداران فن کویل دیواری آن را برای مکانهای اداری و تجاری تهیه میکنند.
فن کویلهای سقفی در درون سقفها نصب میشود و بیشتر به حالت توکار نصب میشود.
ظرفیت فن کویلهای سقفی 200 الی 1200 فوت مکعب در دقیقه است. بیشتر در ساختمانهای تجاری و اداری مانند: بانکها، مالها و ... استفاده میشود.
این دستگاه نیز داخل سقفها نصب میشود؛ تفاوت این فن با فن کویل سقفی در این است که فن کویل کاستی فقط در سقفهای کاذب نصب میگردد و امکان نصب آن بر روی سایر سقفها وجود ندارد؛ در حالی که فن کویلهای سقفی امکان نصب بر هر سقفی را دارد.
هنگام خرید فن کویل سقفی و یا خرید فن کویل کاستی باید به نوع سقف خود و مساحت فضا توجه کرد.
محل نصب فن کویل کانالی پایانهی خروجی است؛ این دستگاه هوای مطبوع را در سه مدل: روکار سقفی، توکار سقفی و روکار ایستاده در بازار موجود است؛ از آنجایی که فن کویل کانالی نیاز به کانال کشی دارد هزینهی نصب آن نسبت به فن کویل کاستی بیشتر است.
حجم بالای هوا و صدای زیاد اکثرا برای راهروهای بیمارستانها، مراکز تجاری و لابیها استفاده میشود و در بخش مسکونی کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین خرید فن کویل کانالی برای فضاهایی که فاصلهی سقف تا زمین زیاد است توصیه میشود.
به طور کلی برجهای خنک کننده به منظور دفع حرارت در فضاهای صنعتی، پالایشگاههاو ... مورد استفاده قرار میگیرد.
پایه و اساس این برجها تبخیر آب است. دستگاه با جذب حرارت و دفع آن به واسطه تبخیر آب وظیفهی خود را انجام میدهد؛ از آن جایی که آب استفاده شده در این دستگاه دوباره به دستگاه برمیگردد باعث کاهش مصرف آب و هزینهها میشود لذا استفاده از برجهای خنک کننده برای صاحبان صنایع و ... میتواند مقرون به صرفه باشد.
براساس کارکرد برجهای خنک کننده از موادی هم چون فلز و بتن در بدنهی آن استفاده میشود و به این ترتیب 3 مدل برج خنک کننده در بازار موجود است.
این برجها داری طول عمر نسبتا بالایی است و بیشتر در پالایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد.
به برج خنک کنندهای که جنس بدنهی آن فلز گالوانیزه است؛ برج خنک کنندهی گالوانیزه میگویند؛ به علت قیمت اولیه نسبتا پایین این محصول دارای متقاضیان زیادی است.
قابلیت بازیافت این فلز یکی از مزیتهای برج خنک کنندهی گالوانیزه است؛ همچنین مقاومت در برابر خوردگی و باد از مزیتهای این دستگاه میباشد.
به برجهای خنک کنندهای که جنس بدنهشان کامپوزیت یا فایبرگلاس باشد؛ برج خنک کنندهی فایبرگلاس میگویند. این دستگاه به علت مقاومت بالا و مقاومت در برابر آفتاب محبوبیت زیادی دارد؛ برج خنک کنندهی فایبرگلاس بیشتر در مجتعمات مسکونی و ساختمانهای اداری- تجاری استفاده میشود .
برجهای خنک کنندهی فایبرگلاس بر اساس معیارهای مختلف دستهبندی میشود؛ یکی از این دستهبندیها، بر اساس شکل هندسی است که بر این مبنا به دو دسته تقسیم میشوند:
شکل این برج خنک کننده به شکل معکب است از این رو به آن برج خنک کنندهی فایبرگلاس مکعبی میگویند. این دستگاه در دو مدل" مدارباز" و "مداربسته" در باز موجود است.
برای خرید برج خنک کنندهی فایبرگلاس معکبی به وب سایت ساران مراجعه کنید.
برجهای خنک کنندهای که به شکل مخروط یا مرور هستند و بدنهی آنها از جنس فایبرگلاس است را برج خنک کننده فایبرگلاس مرور میگویند.
یکیاز مزیتهای ساختار مرور این دستگاه این است که باعث ایجاد یک جریان و گردش هوا طبیعی داخل آن میشود و در نتیجه باعث کاهش مصرف انرژی میشود.
در خرید برج خنک کنندهی فایبرگلاس مرور و یا خرید برج خنک کنندهی فایبرگلاس مکعبی به مواردی از جمله مساحت محیط و سرمایه اولیه باید توجه کرد.
عموما افراد برای انتخاب راحتتر سیستم سرمایی مناسب برای خود، ابتدا به هزینهی آن دقت میکنند، سپس سراغ المانهای دیگر میروند، نکتهای که افراد کمتر به آن توجه میکنند این است که گاهی با پرداخت هزینهی اولیهی بیشتر در طی سالهایی که از سیستم گرمایشی، سرمایشی، فیلتراسیون و در کل تهویه مطبوع استفاده میکنید هزینهی کمتری بابت قبوض آب، برق و غیره و حتی هزینهی کمتری بابت تعمیرات یا سرویس کردن دستگاه پرداخت خواهید کرد.
از طرفی دیگر گاهی تفاوت قیمت یک محصول یا برند با نوع دیگری از آن، به علت تفاوت کیفیت این دو است، پس مهم است قبل از اینکه با مشاهدهی قیمت در خرید خود تجدید نظر کنید و یا انتخابتان تحت تاثیر آن قرار گیرد، ابتدا ویژگیهای دیگر دستگاه را بررسی کرده و پس از آن شرکتی که از آن خرید میکنید را مورد بررسی قرار دهید.
این عمل باعث میشود اطمینان شما از خریدی که انجام میدهید در بیشترین حالت ممکن باشد.
انتخاب شرکت مناسب خود امری ضروری و یک مقدار دشوار است، چرا که دنیای تبلیغات بگونهای عمل کرده است که بیشتر کمپانیها خوب و حرفهای بنظر بیایند.
برای انتخاب شرکت مناسب باید به اعتبار و قدمت آن، تعداد گواهینامههایی که دریافت کرده و اینکه چند درصد از بازار را در دست دارد، توجه کرد.
همچنین وجود خدمات پس از فروش و پشتیبانی موضوعی حائز اهمیت است که حتما میبایست مورد بررسی قرار گیرد.
یکی از معتبرترین شرکتهای تولید سیستمهای تهویه مطبوع، گروه کارخانجات ساران است که بالغ بر چهل سال در این صنعت فعالیت دارد و دارای گواهینامههای معتبر جهانی است.
شرکت ساران علاوه بر عرضهی داخلی، در سطح خاورمیانه نیز بازار را در دست دارد و به صورت چشمگیری در حال پیشرفت صادرات در سطح جهانی است.
کمپانی ساران دارای وبسایت معتبری است که با رجوع به صفحهی اصلی سایتشان میتوانید ریز اطلاعات مربوط به این شرکت را مطالعه کرده و انواع سیستمهای تهویه مطبوع را مشاهده کنید.