گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امروز روز جهانی کارگر است، روز جهانی صداهای خستهای که روزگاری قبل از بیداد زمانه به تنگ آمده بودند، در حالی که اگر دستان توانمند و گامهای با ثبات کارگران نبود، بیدادگران یک روز هم توان کار و تحمل شدائدی که کارگران کشیدند را نداشتند. امروز روز جهانی کارگر است، روز جهانی نگاههایی که همچنان خسته است با دستهای پینه بستهای که باید بر آنها بوسه زده شود، اما بالعکس دست و نگاهشان لبریز از تمنای رسیدن به حق خود است، بی آنکه پاسخ در خور اعتنایی بشنوند. حمید حاج اسماعیلی؛ کارشناس بازار کار و کارگری درباره اصلیترین مطالبات کارگران چند نکته مهم را با دانشجو در میان گذاشته است که در ادامه تقدیم میشود.
حمید حاج اسماعیلی درخصوص اهمیت زنده نگاه داشتن روز کارگر و توجه به مطالبات کارگران در یک روز نمادین که متعلق به همه کارگران جهان است گفت: روز جهانی کارگر یادآور و گرامیداشت مبارزات طولانیمدت کارگران برای احقاق حق و حقوقی است که متاسفانه سالهای سال به دلایل و توجیهات مختلف زیر پا گذاشته میشد، لذا در طول قرنهای مختلف کارگران به اشکال مختلف تحت ظلم و در تبعیض آشکاری روزگار میگذراندند.
وی دراین باره خاطر نشان کر: کارگران با آغاز انقلاب صنعتی درقرن هجدهم توانستند سندیکاها وتشکیلات مستقلی برای صیانت ازحقوق خود در دنیا به راه بیاندازند، لذا بعد از چند دهه شاهد بودیم کارگران در تمام دنیا برای اعاده حق و حقوق خود به شدت تلاش و مبارزه میکردند. در ایران نیز کارگران بیش از یک قرن است که مبارزات خود را همراه با کارگران جهانی آغاز کردند.
وی درخصوص پیشینه انقلاب کارگران در ایران توضیح داد: انقلاب مشروطه نقطه عطف آغاز تلاشها و مبارزات کارگران در ایران است که همچنان ادامه دارد. امروز کارگران همچنان به دنبال اعاده اساسیترین و اصلیترین یا شاید سادهترین حق وحقوق خود به عنوان زحمت کشان جامعه هستند که تعداد زیادی از افراد جامعه را کارگران و خانوادههای آنها تشکیل میدهند، لذا برای احقاق حق و اعاده حقوق کارگران تلاش دسته جمعی جامعه کارگری، مردم و مسوولین بسیار لازم است.
وی دراین باره خاطر نشان کرد: بی تردید کارگران و نیروی کار کشور بزرگترین سرمایه بازار و اقتصاد کشوربه شمارمی روند، نیروی ارزشمندی که چرخهای توسعه اقتصاد و صنعت و بخشهای مختلف اقتصاد را به چرخش در میآورند و به رشد و شکوفایی اقتصاد کشور کمک میکنند، بنابراین همه ما باید بدانیم بدون نقش آفرینی و حضور کارگران، امکان شکوفایی اقتصادی برای کشور به هیچ وجه ممکن نیست، چرا که کارگران موتور محرکه بازار کار و ستون پایدار توسعه اقتصاد کشور محسوب میشوند.
کارشناس بازار کار و کارگری درباره یکی دیگر از مهمترین مطالبات کارگران توضیح داد: یکی دیگر از مطالبات مهم کارگران برخورداری از نهاد و سندیکای مستقل کارگری است تا از طریق آن قدرت چانه زنی و پیگیری مطالبات خود را در بخشهای مختلف افزایش دهند، موضوعی که همه دنیا این حق را به کارگران داده و کارگران دارای سندیکاهای خاص و مستقل خود هستند، لذا به نظر میرسد اولین گام برای برآوردن خواستههای کارگران باور آنهاست، یعنی مسوولین باید کارگران را باور کنند، بعد از تبیین اهمیت حضور این قشر زحمت کش در توسعه اقتصاد کشور است که آن زمان مسوولین خود را مجاب میکنند تا حقوق و جایگاه کارگران را در سیاستها و برنامه ریزیهای کلان کشور به خوبی باز کنند و شرایط مطلوبی که حق آنهاست را برای کارگران اعمال نمایند.
حمید حاج اسماعیلی با اشاره به نص صریح قانون اساسی درباره اشتغال کارگران گفت: سومین موضوعی که یکی از مطالبات اصلی کارگران به شمار میرود داشتن شغل و اشتغال مناسبی است که امنیت بالایی داشته باشد. این موضوع در اصل ۲۹ قانون اساسی مورد تاکید قرار گرفته، لذا امنیت شغلی و درآمد مکفی برای آسودگی خیال کارگر و خانواده اش شرط لازم برای توسعه و رشد اقتصاد کشور است.
کارشناس بازار کار با اشاره به یک مطالبه دیگر کارگری خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین خواستهها و مطالبات کارگران در روز جهانی کارگر، توزیع منابع کشور به صورت منطقی، عادلانه و منصفانه برای همه آحاد کشور و از جمله کارگران است، چرا که آمار فقر کارگران و فشارهای مختلف درآمدی ومعیشتی که برکارگران و خانواده هایشان تحمیل شده نشان میدهد بنا به دلایلی منابع کشور به صورت عادلانه بین مردم و بخشی از اقشار جامعه که همانا کارگران هستند به خوبی توزیع نشده است.
وی با تاکید بر توجه دولت به معیشت کارگران تاکید کرد: دولت باید برای تقویت معیشت کارگران چارهای اساسی بیاندیشد، کارگر با هزار دغدغه فکری که همه آنها حول محور مسائل اقتصادی است که دستش به کار نمیرود و نمیتواند برای اقتصاد آنچنان که باید و شاید کارساز باشد، لذا دولت باید در این بخش به شدت از کارگران حمایت کند و فکر نکند هزینه میکند، بلکه بهره وری آن در توسعه و رشد اقتصادی دیده میشود.
حمید حاج اسماعیلی در پایان خاطر نشان کرد: دولت باید حقوق کارگران را در کشور به رسمیت بشناسد، برای تحقق این موضوع حتما لازم است که زمینههای اصلاح قانون کار، مخصوصاً مبتنی بر اصلاح فصل ششم قانون کار که اجازه میدهد تشکلهای کارگری مطابق استاندارد و ماده ۱۳۱ قانون کار شکل بگیرد هموار شود. انتظار میرود به جای شوراهای اسلامی کار، همان انجمنهای صنفی کارگری در ایران شکل بگیرد و قدرت در اختیار انجمنهای صنفی کارگری قرار بگیرد و دولت نیز به صورت جدی از مداخله در امور کارگران دست بردارد، اجازه دهد کارگران مسئولیت و پیگیری مطالبات شان را خودشان برعهده بگیرند، اگر این موارد یک به یک با شفافیت و به درستی انجام شود قطعا از همین ابتدای کار میتوان چشم انداز و دورنمای خوبی برای رشد و توسعه اقتصاد کشور ترسیم کرد.