به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با روزنامه ایتالیایی «ریپابلیکا» که امروز (چهارشنبه) منتشر شد، تصریح کرد که برای احیای توافق هستهای ایران باید تا تشکیل دولت جدید جمهوری اسلامی ایران صبر کرد.
گروسی با تأکید بر این که حصول توافق به اراده سیاسی تمامی طرفها نیاز دارد، گفت: «همه میدانند که در این برهه، ضروری است که منتظر دولت جدید ایران بمانیم».
دور ششم مذاکرات وین برای احیای برجام روز شنبه (۲۲ خردادماه) بین ایران و طرفهای برجام و ایالات متحده در وین آغاز شد و همچنان در جریان است.
گروسی در خصوص روند این مذاکرات گفت: «مذاکراتی که هفتهها است در جریان بوده است، با مسائل فنی بسیار پیچیده و ظریفی مواجه شده است، اما چیزی که لازم است، اراده سیاسی طرفها است».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روزها و هفتههای اخیر اظهارنظرات زیادی را درباره درباره احیای برجام و تداوم بازرسیهای آژانس از تأسیسات هستهای ایران مطرح کرده است.
وی اخیراً در مصاحبه با پایگاه خبری «اکسیوس» با تأکید بر لزوم احیای برجام تأکید کرد که آژانس بدون توافق هستهای ایران یک «کور سرگردان» خواهد بود.
در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۸ ژوئن، ۲۸ خردادماه)، طرفهای مذاکرات هستهای ایران از جمله «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات وین و «انریکه مورا» هماهنگکننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین، بر ادامه مذاکرات وین درباره احیای برجام بعد از انتخابات ریاستجمهوری ایران تأکید کردند.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در «وین» اتریش روز گذشته (سهشنبه) در مصاحبه با خبرگزاری روسی «اینترفکس» با تأکید بر این که حصول توافق در خصوص احیای برجام تا قبل از انتخابات ریاستجمهوری ایران (۱۸ ژوئن ۲۸ خردادماه) امکانپذیر نیست، گفت که مذاکرات ادامه مییابد.
روز گذشته همچنین، «انریکه مورا» هماهنگکننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین برای احیای برجام در خصوص روند پیشرفت مذاکرات برجامی تأکید کرد که در زمینه موانع کلیدی در مذاکرات وین پیشرفتهایی حاصل شده است.
مورا در مقابل هتل محل برگزاری مذاکرات میان مقامهای جمهوری اسلامی ایران با نمایندگانی از کشورهای روسیه، چین، فرانسه، آلمان و بریتانیا گفت که نمیتواند بگوید که دور فعلی مذاکرات وین، دور آخر مذاکرات است یا خیر.
وی در این خصوص توضیح داد: «واقعاً نمیدانم. منظورم این است که در حال حاضر قطعاً (به توافق نهایی) نزدیکتر شدهایم، اما نمیدانم (که این دور آخر مذاکرات است یا خیر)».
«دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس نیز روز گذشته در پارلمان این کشور با اشاره به گفتگوهای وین درباره احیای برجام گفت که نتیجه موفقیت آمیز برای این مذاکرات تضمین شده نیست.
وی مدعی شد که ایران به طور سیستماتیک به برنامه جامع اقدام مشترک پایبند نبوده و لندن در حال کار با شرکای اروپایی و آمریکا به همراه چین و روسیه بوده و انگلیس انتظار بازگشت ایران به پایبندی کامل به برجام را دارد.
ترامپ علیرغم پایبندی جمهوری اسلامی به مفاد برجام، روز سهشنبه ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشتماه ۱۳۹۷) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریمهای متوقفشده علیه ایران را صادر کرد.
مقامهای دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کردهاند، اما تا کنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زدهاند.
واشنگتن میگوید تنها در صورتی که دو طرف به برجام بازگرداند حاضر است تحریمها علیه ایران را رفع کند. این ادعای واشنگتن در حالی مطرح میشود که تعهدات ایران به صورت کمی قابل راستیآزمایی هستند، اما راستیآزمایی رفع تحریمها به دستکم ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد.