مرتضی مکی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص بیانیه مداخله جویانه کمیسر حقوق بشر در مورد وقایع خوزستان گفت: کمیسر حقوق بشر سازمان ملل به طور کلی از طرف سازمان ملل مسئولیت دارد تا از بعد نقض آزادیها و حقوق بشر در کشورها اظهارنظر کند.
وی افزود:، اما انتقادی که در این خصوص به کمیسر حقوق بشر وارد است حکایت از آن دارد که انتشار این بیانیه و واکنش به وقایع رخ داده در کشورها اصولا بدون تبعیض صورت نمیگیرد و در برخی کشورها فقط شکل نمادین دارد.
مکی تصریح کرد: ما در موارد متعددی شاهد آن بودیم که کمیسر حقوق بشر سازمان ملل تحت نفوذ و تاثیر کشورهای بزرگ در سازمان ملل است و در ارتباط با ایران هم گرچه تحولات رخ داده در استانهای مختلف به نوعی طرح ساختههای به حق مردم بود که با پاسخگویی مناسب مواجه نشد، اما کمیسر حقوق بشر سازمان ملل از وقوع چنین اتفاقاتی در ایران بیشتر بهره برداری سیاسی و تبلیغاتی میکند.تا اینکه بخواهد نگاهی واقع بینانه به روند اتفاقات و اعتراضات در جمهوری اسلامی داشته باشد.
این کارشناس مسائل بین الملل در خصوص جایگاه و عملکرد کمیسر حقوق بشر در سازمان ملل گفت: سازمان ملل متحد جایگاهی برای هر کمیسر حقوق بشری ایجاد کرده که مسئولیت او ناظر به عملکرد و رفتار دولتها در خصوص حقوق شهروندان شان است.
وی ادامه داد: کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل در مورد برخی کشورهای خاص پرونده ویژه تشکیل میدهد و جمهوری اسلامی نیز جزو همین کشورهاست.
مکی با اشاره به اینکه این نهاد بین المللی طی چند دهه گذشته همواره به دنبال رسیدگی به موضوع حقوق بشر در ایران بوده است، گفت: همان طور که پیشتر گفتم این کمیسرها تحت تاثیر دولتهای ذی نفوذ در سازمان ملل هستند به همین دلیل جمهوری اسلامی هیچ گاه حاضر به همکاری با این کمیسیرها نبوده است.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان این گفتگو تصریح کرد: مثلا یکی از مواردی که کمیسر حقوق بشری در خصوص ایران اعلام میکند موضوع زندانهای ایران است که عنوان میشود باید تحقیقاتی در خصوص وضعیت زندانها در ایران صورت بگیرد و جمهوری اسلامی نیز همواره اعلام میکند ما حاضر به این همکاری هستیم به شرط اینکه به صورت متقابل این تحقیقات در خصوص زندانهای غرب نیز صورت پذیرد تا مشخص شود وضعیت حقوق بشری در زندانهای ایران بیشتر مورد بی توجهی قرار میگیرد یا زندانهای کشورهای غربی و آمریکا.