به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مدیرکل مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعزیرات در برنامه «سلام تهران» که ۲۰ مرداد از شبکه پنج سیما پخش شد، با اشاره به اینکه موارد عدیدهای موجب بروز پدیدۀ قاچاق کالا میشوند، یادآور شد: از اوایل سال ۹۷، با توجه به مشکلات ارزی ناشی از تشدید تحریمها، بحث قاچاق کالا کمی معکوس شده و سیر صعودی هم گرفته. اگر پیش از آن قاچاق خروجی منحصر در فرآوردههای نفتی و برخی از اقلام خاص بود، به سمتی رفت که پروندههایی مبنی بر قاچاق گوجهفرنگی و پیاز هم تشکیل شد.
«سیدعبدالمجید اجتهادی» در «میز روز» این برنامه ضمن برشمردن دلایل ممنوعیت واردات و صادرات برخی کالاها، گفت: قاچاق به معنای نقض تشریفات قانونی مربوط به ورود و خروج کالا است. با توجه به وضعیت اقتصادی پیش آمده محدودیتهایی در خروج کالا اعمال شده است. اکنون خروج دام از کشور ممنوع است. ممنوعیت ورود یا خروج برخی از کالاها دلایل گوناگونی دارد. وضعیت ذخایر ارزی و تنظیم بازار ارز، حمایت از تولید داخلی، حمایت از حقوق مصرفکنندگان از این دلایل به شمار میرود. برخی کالاها هم مثل مشروبات الکلی که حرمت قانونی دارند، وارداتش ممنوع است. واردات یک دسته از کالاها را هم دولت بر حسب ضرورت ممنوع کرده است مثل ممنوعیت واردات لوازم خانگی.
اجتهادی در خصوص علت ممنوعیت واردات لوازم خانگی، بیان کرد: در بحث لوازم خانگی، دو شرکت از شرق آسیا در کشور بودند که عمدۀ لوازم خانگی را تامین میکردند. این شرکتهای کرهای و ژاپنی از سال ۹۷ ما را تحریم کردند. نمایندگی این شرکتها کارخانجات تولید محصولاتشان را در ایران راهاندازی کرده بودند، اما همزمان با تشدید تحریمها دیگر کالا به نمایندگیهای ایران ندارند. این امر فرصتی شد تا ایرانیانی که در این شرکتها فعال بودند با استفاده از خط تولید موجود، خودشان کالاهایی را تولید کردند. خدا را شکر اکنون لوازم خانگی تولید داخل تا حدود خوبی در بین مردم جا افتاده است.
او در ادامه گفت: واردات لوازم خانگی ممنوع است، ولی متاسفانه بیشترین پروندههای وارده در سه ماهۀ اول امسال مربوط به این موضوع است. هدف از ممنوعیت واردات این قبیل کالاها، مدیریت وضعیت ارزی و حمایت از تولید داخل بود. قاچاق لوازم خانگی از سمت استان خوزستان و بوشهر و همچنین کردستان صورت میگیرد. گزارشات متعددی داریم که بسیاری از کالاهای قاچاقی که در بانه به فروش میرسند از سمت خوزستان به آنجا منتقل میشوند.
مدیرکل مبارزه با قاچاق کالا و ارز تعزیرات درباره تقلبی بودن بسیاری از لوازم خانگیهای خارجی موجود در بازار ایران، اظهار کرد: وقتی ورود قانونی لوازم خانگی به کشور ممنوع است، هر کالایی از این دسته که وارد کشور شده تحت نظارت سازمان استاندارد و سایر دستگاههای مسئول نیست؛ بنابراین شاهد این هستیم که افراد سودجو در کردستان و خوزستان و ... برچسب شرکتهای ژاپنی، آلمانی و ... را روی تولیدات داخلی و چینی میزنند و به مردم به جای کالای اصل میفروشند. مردم زمانی متوجه تقلبی بودن این کالاها میشوند که قصد استفاده از گارانتی آنها را دارند.
وی درخصوص سوءاستفاده قاچاقچیان از کولهبران و ملوانان برای واردات کالا، تصریح کرد: با اینکه ممنوعیت ورود لوازم خانگی اعمال شده، ولی بعضی از گذرگاههای قانونی که مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند، همچنان باز هستند. برای مثال از طریق ملوانی و تهلنجی و همچنین کولهبری میتوانند این کالاها را وارد کنند. از این سه مورد به شدت دارد سوءاستفاده میشود و به عبارتی به نام کولهبران و افراد مرزنشین و ملوانان کالای قاچاق وارد میشود، اما به کام قاچاقچیان است. هفته گذشته نمایندگان برخی شرکتهای داخلی به ما مراجعه کرده بودند و اطلاع دادند که یک شرکت کرهای معروف به آنها گفته ۷۵ درصد ماکروفرهایی که در ایران خرید و فروش میشود متعلق به شرکت ماست و یک ریال هم به دولت ایران حقوق و عوارض گمرکی پرداخت نکردیم.
اجتهادی در پایان پیرامون روشهای مقابله با قاچاق خروجی دام از کشور، گفت: ما با خروج دام به دو شکل مقابله کردیم و اکنون قاچاق آن بسیار کم شده. هر کالایی در هر نقطه از کشور اگر به قصد خروج از کشور، جاسازی، جمعآوری و انبار و بارگیری شود؛ جرم تامّ قاچاق دارد. یکی دیگر از روشها دریافت مجوز برای خرید و فروش حمل برخی کالاها بین استانهای کشور است. برای مثال برای جابجایی دام بین دو استان، بایستی پلاککوبی شود و مجوز حمل دام از سازمان دامپزشکی دریافت کنند. این موضوع هم کمک کننده بوده است و اکنون قاچاق دام دیگر معضل بزرگی نیست.