حسن عابدینی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص سخنان روز گذشته مقام معظم رهبری در دیدار با هیئت دولت با محوریت موضوع افغانستان و اشاره به اینکه جمهوری اسلامی طرفدار مردم افغانستان است، گفت: ایران براساس اصول مطرح شده در قانون اساسی دو موضوع را در سیاست خارجی خود دنبال میکند. یکی گسترش همکاری با کشورهای اسلامی و دومی حمایت از مستضعفین در جهان است.
وی با بیان اینکه این دو رویکرد در زمره سیاست خارجی جمهوری اسلامی بوده و در همین چارچوب ایران هر جا نیاز بوده از این سیاست تبعیت کرده است، گفت: مصداق این مدعا موضوع حمایت ۴۲ ساله کشورمان از مردم مظلوم فلسطین که مورد اشغالگری صهیونیستها بوده است یا کمک به عراق و سوریه برای مقابله با تروریسم داعش و مسائلی از این دست است.
عابدینی ادامه داد: گذشته از اینها شاهد این هستیم که وقتی کشورهایی مورد تحریم نظام سلطه قرار میگیرند مانند بولیوی، ونزوئلا و ... با وجود بعد مسافت جمهوری اسلامی آمادگی خود را برای ارسال سوخت به آنها اعلام میکند کمااینکه در شرایط فعلی نیز این موضوع در قبال مردم لبنان نیز وجود دارد که جمهوری اسلامی در مقابل مبادلات تجاری اعلام آمادگی کرده است که برای این مردم سوخت ارسال کند لذا مرور این تجربیات نشان دهنده این است که حمایت از مظلومین همواره سیاست اصولی جمهوری اسلامی بوده است.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه کشور دوست و برادر افغانستان نیز هیچ گاه از این قاعده مستثنی نبوده است، گفت: جمهوری اسلامی همواره اعلام کرده که در مسائل داخلی کشورها دخالتی نمیکند، اما برای ایجاد ثبات و امنیت در سایر کشورها به ویژه همسایگان خود همواره در صحنه است و البته همواره پذیرای میلیونها آواره افغان بوده است لذا سیاست جمهوری اسلامی از ابتدا عدم دخالت در امور داخلی کشورها بوده است و در مقابل با دخالت سایر کشورها در امور همسایگان خود نیز همواره مخالفت داشته است.
وی مصداق این سیاست را کنش گری امام خمینی در روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب دانست و یادآور شد: امام در سال ۱۹۷۹ که شوروی به افغانستان لشکرکشی کرد علی رغم اینکه شوروی آن زمان یکی از ابرقدرتهای جهان بود امام صراحتا مخالفت خود با این اقدام را اعلام کرد. همچنین زمانی که در سال ۲۰۰۱ ایالات متحده به افغانستان حمله نظامی کرد مقام معظم رهبری صراحتا با این اقدام مخالفت کردند.
عابدینی افزود: از سوی دیگر مردم افغانستان نیز حضور اشغالگران را در کشور خود برنمی تابند همان طور که تاریخ افغانستان نشان میدهد مردم این کشور شوروی، بریتانیا و ایالات متحده را مجبور به خروج از کشورشان کرده اند.
این کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: بر همین اساس جمهوری اسلامی در چارچوب سیاست حسن هم جواری همواره آماده است تا به مردم افغانستان کمک کند و هر رویهای که مردم این کشور انتخاب کنند مورد قبول و احترام جمهوری اسلامی نیز خواهد بود.