صابر آزادشهرکی؛ کارشناس حاملهای انرژی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، پیرامون قطعیهای مداوم برق در فصل تابستان گفت: بحث خاموشیها همواره در فصل تابستان هرسال وجود داشته است، چرا که در تابستان پیک مصرف انرژی را تجربه میکنیم. از طرفی سرمایهگذاریها در تاسیس نیروگاهها کاهش یافت و این کمبود برق به جایی رسید که دولت سریعاً دستور ساخت نیروگاههای جدید را صادر کرد. از سوی بازار مصرف نیز مصرفکنندههای جدیدی مثل ماینرها به متقاضیهای بازار برق اضافه شدند. یعنی هم رشد سالیانه برق را که هر سال تجربه میکنیم، امسال داشتیم و هم مصرفکنندههای جدیدی به بازار مصرف برق اضافه شدند. از طرفی روند ساخت نیروگاه نیز در کشور بسیار کند شده و به نوعی کمبود انرژی را بوجود آورده است. تمام این موارد دست به دست هم دادند تا در فصل تابستان، خاموشیهای پی در پی رخ دهد.
آزاد شهرکی درباره تعرفهگذاری پلکانی اظهار داشت: تعرفهگذاری پلکانی در حال حاضر نیز تقریبا در کشور اجرا میشود. یعنی الان هم پلههای مصرف ما یک قیمت نیست و همانطور که پله به پله افزایش مصرف برق را تجربه میکنیم، قیمت آن نیز افزایش مییابد. اما این طرح آنچنان که باید اجرا نمیشود و برای مثال شیب افزایش انرژی با قیمت به هم دیگر خیلی مرتبط نیستند. مثلا رشد پلهی دوم به اول، خیلی بیشتر از رشد پلهی پنجم به چهارم یا چهارم به سوم است و به همين خاطر باید نرخ این موارد اصلاح شود یا اینکه پیشنهاد ما این است یک الگویی که عموم مردم را در بربگیرد مثل ۸۰ درصد مردم، این روند به عنوان الگوي مصرف قرار بگیرد که الان فک میکنم در فصل تابستان برای مناطق عادی ۴۰۰ کیلووات ساعت در ماه باشد که بالاتر از آن میشود نرخ صادراتی یا آزاد که سر این عدد مشکل وجود دارد که بر چه اساسی و با چه نرخی تعیین شود. به عقیده من بهترین راه حل همان نرخ تجدیدپذیز که بیشترین آن خورشید خانگی است، میباشد که این نرخ را باید به پرمصرفها تحمیل کرد.
این کارشناس انرژی در ادامه با اشاره به یارانههای پنهان در انرژی گفت: در بحث یارانههای پنهان انرژی اندکی چالش وجود دارد. اگر این یارانهها را دلاری حساب کنیم در آن فرق وجود دارد تا زمانی که آن را ریالی حساب کنیم. بالا و پایین شدن حاملهای انرژی نیز در این مقادیر بسیار اثر دارد. متاسفانه وقتی بحث یارانه در هر موضوعی مطرح میشود، نظرها به سوی مصرفکنندگان یا همان مردم میرود. در صورتی که باید با یک دید حاکمیتی برای کاهش مصرف از سوی مردم و صنایع پیش برویم و راههای کاهش مصرف نرخی یا انرژی را در پیش بگیریم. البته این را هم باید در نظر بگیریم که کشورهایی مثل چین و هند آنها هم یارانه پنهان فراوانی در بحث انرژی پرداخت میکنند. پس این موضوع درست نیست که بخواهیم یک شبه بحث یارانهها را کاهش دهیم.
وی در ادامه افزود: در بحث استراخ رمز ارزها نیز با همان بحث رعایت الگوی مصرف به دلیل این که مصارف این افراد بسیار زیاد است، در پلههای بالای مصرف قرار میگیرند و با همان روش پلکانی میتوان از این افراد نرخ انرژیهای تجدیدپذیر را دریافت کرد.
آزاد شهرکی در پایان پیرامون جلوگیری از مشکلات قطعی گاز در زمستان تصریح کرد: با توجه به این که فصل زمستان در پیش است و مشکل جدی کشور در بحث انرژی موضوع گاز خواهد شد، لازم است که دولت تدابیر خوبی بیندشید تا مثل فصل تابستان ماجرای قطعیهای مداوم پیش نیاید. یکیاز این راهها واقعی سازی قیمت گاز پر مصرفهاست. برای مثال در بحث برق نیز این مشکل پرمصرفها را داریم ولی افرادی که بالای ۲۰۰ کیلووات بر ساعت برق مصرف میکنند را پر مصرف میدانیم و طبق الگوی جهانی مصرف برق غلط است چرا که باید الگو به گونهای باشد که اکثر افراد را به عنوان مصرفکننده عادی در بگیرد. راهکارهای بهینهسازی نیز بسیار موثر است. برای مثال دوجه داره شدن پنجرهها در بحث کاهش مصرف گاز بسیار پراهمیت است یا استفاده از دستگاههایی که برچسپ استاندارد و انرژی مصرف درست را دارند.