به گزلرش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در اولین دورهمی از سلسله دورهمیهای فعالان حوزه هوش مصنوعی که به همت کانون دورهمیهای ایران و با مشارکت بخش دولتی و خصوصی این اکوسیستم برگزار شد دستآوردهای هوش مصنوعی در سبک زندگی ایرانی و اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
این مراسم که به میزبانی مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی و با آیاتی چند از قرآن کریم و سرود جمهوری اسلامی ایران دوشنبه ساعت ۱۴:۳۰ آغاز شد؛ سجاد اسم حسینی دبیر دورهمی فعالان حوزه هوش مصنوعی مجری این برنامه بود.
در این برنامه فعالان حوزه هوش مصنوعی نظرات و ایدههای خود را برای توسعه هوش مصنوعی کشور ارائه دادند که در ادامه میخوانید:
راهکار برای رسیدن به افق توسعه هوش مصنوعی
معاونت فناوری و اطلاعات ناجا در این نشست به شکل مجازی حضور پیدا کرد و گفت: همانطور که مقام معظم رهبری مسیر آینده علم هوش مصنوعی را تبیین کردهاند باید تلاش کنیم در این زمینه جزو ده کشور برتر دنیا باشیم.
وی افزود: باید انقلاب مبتنی بر هوش مصنوعی را دنبال کنیم و این علم بر سایر علمهای گذشته بهمراتب برتری دارد و تحول عظیمی را در زندگی انسانها به وجود خواهد آورد.
دولتخواه ادامه داد: باید از هوش مصنوعی برای سهولت زندگی شهروندان بهرهمند شویم که جا دارد متخصصان در این زمینه ورود پیدا کنند و فعالان این حوزه راهکارهایی را برای جهش هوش مصنوعی در کشور ارائه دهند و با یک برنامه به افقهای موردنظرمان برسیم.
معاونت فناوری و اطلاعات ناجا در این نشست پیشنهاد داد شرکتهای بخش خصوصی و دولتی وارد میدان شوند و از یک بهرهمندی مناسبی برخوردار شویم، بهطوریکه در حوزه شهرداریها، گردشگری و... هوش مصنوعی به کار گرفته میشود و در این دورهمیها میتوانیم سازماندهی مناسبی بین بخشی فراهم شود.
بازار کوچک هوش مصنوعی در ایران عامل فرار متخصصان
معبودیان رئیس کمیسیون هوش مصنوعی سازمان نصر دیگر سخنران این نشست بود که در این برنامه با ارائه گزارشی از تحقیقات انجام شده گفت: حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ شرکت میتوانیم شناسایی کنیم که در این حوزه فعال هستند، بخشی از این شرکتها به شکل انحصاری فعالیت دارند و برخی دیگر بخشی از حوزه فعالیتشان را به هوش مصنوعی اختصاص دادهاند به همین منظور آمار ارائه شده متغیر است.
وی افزود: متأسفانه حجم تعاملات مالی در این حوزه مشخص نیست، بنابراین باید درآمد این شرکتها را برآورد کنیم؛ برای نمونه اگر برای شرکتهایی که در این حوزه فعالیت میکنند درآمد در یک سال را ۱۰ میلیارد تومان در نظر بگیریم و همچنین فرض کنیم استارت آپها به شکل میانگین یک میلیارد تومان کسب درآمد داشته باشند، عدد مالی این مجموعهها یک هزار میلیارد تومان تا ۵ هزار میلیارد تومان در بازار خواهد بود.
معبودیان ادامه داد: حال اگر این عدد کسب درآمد را با کل بودجه کشور در یک سال در نظر گیریم، حدود ۳ صدم درصد از کل بودجه کشور در این زمینه مورد مصرف میشود که مبلغ بسیار اندکی است و نشان میدهد که بازار هوش مصنوعی هنوز رونق نگرفته است.
رئیس کمیسیون هوش مصنوعی سازمان نصر خاطرنشان کرد: یکی از دلایلی که متخصصان این حوزه در حال خروج از کشور هستند به این دلیل است که بازار کوچکی وجود دارد و باید در گام نخست بازار هوش مصنوعی را توسعه دهیم.
همراه اول از خدمات بخش خصوصی استقبال میکند
اخایی معاونت راهکارهای دیجیتال و هوشمند سازی مرکز تحقیقات و توسعه همراه اول نیز به شکل مجازی در این نشست حضور داشت، وی نیز در این برنامه گفت: همراه اول در یک سال اخیر اقدامات قابلتوجهی در زمینه هوش مصنوعی انجام داده و از ظرفیت بخش خصوصی استفاده خواهد کرد.
وی افزود: از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ نزدیک به ۵۰ درصد فعالیتهای هوش مصنوعی در زمینه زیرساختها انجام خواهد شد تا باعث کاهش هزینهها شود؛ بسیاری از شرکتهای اپراتوری بزرگ دنیا با شعار اینکه ما به شما نزدیک هستیم چرا که تلفن همراه در دسترس همگان است فعالیت دارند.
اخایی ادامه داد: اپراتورها باید همانند تکنولوژی مدام بهروز شوند به همین منظور اپراتور همراه اول نیز توجه زیادی به هوش مصنوعی دارد.
معاونت راهکارهای دیجیتال و هوشمند سازی مرکز تحقیقات و توسعه همراه اول در پاسخ به سؤال مجری برنامه که آیا اپراتور همراه اول از ظرفیت شرکتها و استارت آپهای در حوزه هوش مصنوعی بهرهمند خواهد شد؟ گفت: اپراتور همراه اول نیز به دنبال این است که خدمات خود را از بخش خصوصی دریافت کند و تاکنون نزدیک به ده مناقصه برای ارائه خدمات هوش مصنوعی بین بخش خصوصی برگزار کرده است و حتی تعدادی پروژه و پژوهش با دانشگاهیان منعقد کردهایم.
هوش مصنوعی یار شرکت ملی پست
قادری عضو هیئتمدیره شرکت ملی پست از دیگر مهمانان این نشست بود که در این برنامه اظهار داشت: نمیتوانیم دانش هوش مصنوعی را از سایر علوم جدا نگاه کنیم.
وی افزود: در شرکت ملی پست در ایام اوجگیری ویروس کرونا با حجم سه برابری مواجه شدیم آنهم با ظرفیت محدود که بهسرعت ۶ دستگاه سورتینک مبتنی بر هوش مصنوعی فراهم شد که تولید داخل کشور بود و توانستیم به نیازها پاسخ دهیم و این دستگاه چندین هزار بستهبندی را بدون نیاز به انسان بستهبندی میکرد.
قادری ادامه داد: این در حالی بود که با اندک نیرو توانستیم فعالیتمان را بالا ببریم و این حفظ و بازگرداندن سرمایهگذاری است.
عضو هیئتمدیره شرکت ملی پست خاطرنشان شد: در تمامی حوزهها اعم از کشاورزی، صنعت، تلفن همراه و... برای بالا بردن خدمات نیاز به هوش مصنوعی وجود دارد.
شهروندان را در فعالیتهای هوش مصنوعی مشارکت دهیم
توکلی مسئول رئیس سازمان فناوری و اطلاعات شهرداری تهران نیز در این برنامه حضور پیدا کرد که در ابتدای صحبتهایش در پاسخ به سؤال مجری برنامه درباره اینکه شهرداری تهران که ارتباط مستقیم با شهروندان دارد چه برنامهای برای توسعه هوش مصنوعی در مدیریت شهری دارد؟ گفت: شهرداری تهران پروژههای گوناگون ازجمله طرح ترافیک را با استفاده از هوش مصنوعی به اجرا در آورده است.
وی افزود: برای اینکه بخواهیم جزو ده کشور برتر دنیا شویم باید برای نیاز بازار رقابت و تجاریسازی صورت گیرد.
توکلی عنوان کرد: زمانی که اطلاعات و داده مناسب باشد خدماتدهی در حوزه شهری مطلوبتر خواهد بود، بنابراین داده نقش مهمی دارد؛ موضوع دیگر که بسیار مهم است مشارکت مردمی است و کمک بزرگی به اجرای طرحهای هوش مصنوعی خواهد داشت.
داده مهمترین گام برای توسعه هوش مصنوعی
آقای مهندس عظیمی رئیس هیئتمدیره توسعه تجارت هزار گذر ضمن اظهار رضایتمندی از سطح دانش علوم تحلیل جامعه علمی و صنعتی کشور تأکید خاص و قابلتوجهی بر اهمیت داده و اطلاعات داشت. ایشان پیشرو بودن کشورهای صاحب فناوریهای نوین در جمعآوری اطلاعات را امری خطرپذیر برای ایران اسلامی بیان نمود. همچنین تولید انواع داده و اطلاعات را در سطوح صنعتی، خصوصی، حاکمیتی و ملی را بسیار لازم و اجتنابناپذیر دانست. از سویی نیاز اساسی ارگانهای مدیریتی و اجرایی را در حال حاضر توسعه سامانه فرماندهی و کنترل با بهرهمندی از پلتفرمهای دادههای حجیم و برخط اشاره نمود.
فرید عظیمی گفت: بنده که در بخش خصوصی در حوزه هوش مصنوعی فعالیت دارم، داده مهمترین محور فعالیتهای ما است، کشورهایی که در حوزه داده منظمتر هستند، موفقترند.
وی افزود: ما در کشورمان دانشمند داریم، اما از دستاوردهای دانشمندانمان در امور زندگی بهرهمند نمیشویم؛ به عبارتی تا زمانی که نگاهمان را تغییر ندهیم نمیتوانیم هوش مصنوعی را توسعه دهیم.
عظیمی ادامه داد: محصول هوش مصنوعی را میتوان بهراحتی صادر کرد و درآمد قابلتوجهی داشت؛ اما زیرساختهای موجود در این علوم فراهم نیست.
حملونقل هوشمند خواهد شد
سلیمانی استاد دانشگاه نیز از مهمانان این برنامه بود، وی معتقد بود: سیستم حملونقل ما هوشمند خواهد شد تا ده سال دیگر سیستم حملونقل چه بخواهیم چه نخواهیم هوشمند خواهد شد و در کشورهای پیشرفته این اتفاق زودتر رخ خواهد داد.
وی ادامه داد: خودروها، علائم راهنمایی و رانندگی و جادهها هوشمند خواهند شد و این ابزارها برای حملونقل مورداستفاده قرار خواهد گرفت.
سلیمانی به نقش هوش مصنوعی در صنعت اشاره کرد، گفت: کارخانهها توسط رباطها اداره خواهد شد و حتی خدمات درمانی نیز از هوش مصنوعی بهرهمند شده است، برای نمونه در زمان ویروس کرونا برای داروی ساخته شده بسیار مؤثر بود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: انتظار این است که از ظرفیتهای موجود دانشگاه برای توسعه علم هوش مصنوعی در صنعت استفاده شود و آشتی بین دانشگاه و صنعت رخ دهد و به جایگاه واقعی خود برسیم.
وزارت فرهنگ برای توسعه هوش مصنوعی ورود پیدا کند
شریعتی نماینده بخش هوش مصنوعی سازمان سراج نیز گفت: هوش مصنوعی هیجانانگیزترین و چالشبرانگیزترین موضوع پیش روی ما است.
وی افزود: متأسفانه تا زمانی که بحران یا چالشی پیش نیاید همت جمعی رخ نخواهد داد، بنابراین باید برای به دست آوردن هوش مصنوعی انقلاب کنیم؛ البته دستاوردهای خوبی در کشورمان وجود دارد؛ که انتظار این است وزارت فرهنگ توجه بیشتری در این زمینه داشته باشد.
شریعتی ادامه داد: نمیتوانیم نادیده بگیریم که هوش مصنوعی از تمدن غرب آمده است و باید این موضوع را در نظر گیریم که سبک زندگیها نیز دستخوش تغییر قرار خواهد گرفت.
نماینده بخش هوش مصنوعی سازمان سراج خاطرنشان کرد: وزارت فرهنگ باید یک گفتگوی بین تمدنی در این رابطه ایجاد کند.
فاصله بین بخشی در حوزه هوش مصنوعی وجود دارد
جمعبندی این نشست بر عهده نادرخانی از مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی بود که میزبانی این برنامه را بر عهده داشت، او گفت: متأسفانه فاصله بین بخشی در حوزه هوش مصنوعی بین دانشگاه، صنعت، کشاورزی، دولت، بخش خصوصی، فعالان و... وجود دارد. حاکمیت، توان و بخش خصوصی سرمایه دارد که باید همفکری و همیاری به وجود آید.
وی ادامه داد: متأسفانه اطلاعات و دادهها در دست دولت انبار شده و باید این اطلاعات در اختیار دستاندرکاران این حوزه قرار گیرد.
نادرخانی افزود: سه موضوع حملونقل، سلامت و امنیت مهمترین محورهای هوش مصنوعی است که با برپایی نشستهای اینچنینی میتوان توسعه هوش مصنوعی را به وجود آورد.
توسعه بازار شبکهسازی و رفع موانع مهمترین هدف دورهمی فعالان حوزه هوش مصنوعی
سجاد اسم حسینی دبیر دورهمی فعالان حوزه هوش مصنوعی و مدیر کانون دورهمیهای ایران اظهار داشت: همانطور که مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی فرمودند: در هوش مصنوعی حداقل باید به ده کشور برتر دنیا برسیم، به همین منظور با یک همفکری و همکاری بین نیروهای جوان انقلابی، استادان دانشگاهی و شرکتهای خصوصی و دولتی این امر محقق شود.
وی افزود: یکی از مهمترین اهداف اجرای این دورهمی همافزایی و شبکهسازی است تا چالشها و فرصتهای فعالیت هوش مصنوعی بررسی و پیگیری شود تا فعالان بخش خصوصی و دولتی را به یکدیگر معرفی و همکاری و همیاری در این علم روز جهانی صورت گیرد.
اسم حسینی ادامه داد: تمرکز این دورهمی توسعه بازار، محصولات و ارتقای سطح کیفیت خدمات هوش مصنوعی در کشور است و نخستین دورهمی با موضوع دست آوردهای هوش مصنوعی در سبک زندگی ایرانی ـ اسلامی به اجرا در آمده است.
دبیر دورهمی فعالان حوزه هوش مصنوعی گفت: در نظر داریم دورهمیهایی را هرماه به شکل حضوری و مجازی با حضور کارشناسان و فعالان حوزه هوش مصنوعی برگزار کنیم تا گامی بلند در جهت سرعت بخشیدن به این حوزه در کشور برداشته شود.
فعالان و علاقهمندان در این حوزه، جهت شرکت در دورهمی میتوانند به سایت dorehami.net مراجعه کنند یا با شماره تلفن ۰۲۱۲۸۴۲۸۷۵۶ (در ساعتهای اداری) تماس گرفته و یا به سامانه پیامکی ۰۹۳۰۲۲۶۴۰۰۰ درخواست ثبتنام خود را ارسال کنند تا از نحوه و زمان سلسله برنامههای این دورهمی اطلاعات کسب کنند.