گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، نفت و گاز انرژیهای مورد نیاز مردم جهان است و اهمیت انرژی برای کشورهای توسعه یافته در وقوع جنگ و بحرانهای جهانی دچار چالشهایی میشود که میتواند امنیت بخشهای مختلفی از اقتصاد را تحت الشعاع قرار دهد. آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین اولین تاثیرات خود را در روند صعودی قیمت نفت نشان داد. تجربه یک قیمت متفاوت نسبت به هشت سال گذشته بعد از آتش درگیری بین دو کشور روسیه و اوکراین نشان داد بازار انرژی جهان از وقوع جنگ ملتهب شده است. کارشناس بازار انرژی در گفتگو با دانشجو تحلیلی دارد بر وضعیت قیمت نفت و گاز در دو سناریوی پایان یا تداوم جنگ روسیه و اوکراین که در ادامه تقدیم میشود.
حسن مرادی؛ کارشناس انرژی در گفتگو با دانشجو در خصوص تبعات جنگ اوکراین بر بازار انرژی و اقتصاد جهان پرداخت و در این باره گفت: با وقوع بحرانهای بین المللی و کلید زدن جنگ بین دو یا چند کشور، جهان وارد فاز تازهای از مسائلی میشود که اولین آثار خود را در بخشهای مختلف اقتصادی و بازارهای مالی و انرژی نشان میدهد. بعد از حمله روسیه به اوکراین اولین آثار جنگ خود را در تحریم روسیه نشان داد. تحریمی که تبعات و پیامدهای اقتصادی به دنبال خواهد داشت. تحریم خط لوله گاز نورد استریم نیز موضوع دیگری است که قطعا بازار گاز و انرژی جهان را تحت الشعاع قرار میدهد.
وی در این خصوص خاطر نشان کرد: عدم تمایل آلمان به استفاده از خطوط انتقال گاز نورد استریم در مدت زمان کوتاهی منجر به افزایش نرخ گاز جهانی میشود. موضوعی که تامین انرژی و گاز اروپا را در ماههای آینده با چالشهایی رو به رو میکند که قطعا در اقتصاد کشورهای اروپایی و به تبع آن تورمهای ایجاد شده در اقتصاد جهانی نیز تاثیر میگذارد.
حسن مرادی در پاسخ به این سوال که در خصوص افزایش نرخ نفت و گاز چه نظری دارید، گفت: این موضوع وابسته به طولانی شدن جنگ در اوکراین و همچنین درگیر شدن یا نشدن سایر کشورهای جهان در بحران ایجاد شده دارد. در صورتی که جنگ به سرعت خاتمه بیابد در دراز مدت با افزایشهای شدیدی رو به رو نمیشویم، در غیر این صورت اگر جنگ به درازا بکشد این مساله متفاوت میشود و قطعا قیمت نفت و گاز در بازارهای جهانی رو به افزایش میگذارد.
این کارشناس انرژی در ادامه خاطر نشان کرد: برای پیش بینی دقیقتر نرخ انرژی و تاثیر گذاری اقتصاد جهان از بحران اوکراین، باید منتظر رخدادهای آتی باشیم تا ببینیم در سایه تحولات آتی جهان، وضعیت خط لوله نورد استریم، انتقال و صادرات نفت و گاز به کشورهای اروپایی، و در نهایت عرضه نفت وگاز و قیمتها دچار چه تغییراتی میشوند.
کارشناس انرژی در ادامه خاطر نشان کرد: همانطور که در اولین روز حمله روسیه به اوکراین شاهد افزایش شدید قیمت نفت بودیم، قطعا در کوتاه مدت قیمت نفت و گاز همچنان بالا میماند، هر چند قیمتها تا حدودی فرو کش کرد، اما اینکه قیمتها روند کاهشی خود را حفظ کنند بسته به پایان یافتن هر چه سریعتر جنگ است؛ درغیر این صورت و طولانی شدن جنگ بین روسیه و اوکراین، قیمت هر بشکه نفت به بیش از ۱۰۰ دلار میرسد.
حسن مرادی در پاسخ به این سوال که ایران و قطر تا چه حد میتوانند نیاز گازی اروپا را تامین کنند، گفت: با توجه به مناسبات، حسن همجواری بین قطر و ایران و اینکه بزرگترین مخزن گاز جهانی در پارس جنوبی قرار دارد، قطعا ایران و قطر در بلند مدت، نه در کوتاه مدت میتوانند در تولید و صادرات گاز به اروپا مشارکت داشته باشند. اگر موضوع صادرات گاز به اروپا از خاک ایران به منصه ظهور برسد، شاهد اتفاقات خوبی در اقتصاد ایران و صادرات گاز کشور خواهیم بود.