به گزارش خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نامهای سرگشاده خطاب به آیتالله رئیسی، رییس جمهور، نکاتی را درخصوص مشکلات دانشجویان در دوره دستیاری مطرح کرده و خواستار رسیدگی هرچه سریعتر به این مشکلات شد.
در این نامه آمده است:
جناب آقای رئیس جمهور، حضور شما در این شهر را بهانه ای قرار می دهیم تا از قشری سخن بگوییم که کمتر کسی آنان را می شناسد. قشری که بخش عمده ای از خدمت رسانی در بیمارستان های دولتی را برعهده دارد تا دیگران بتوانند افتخارات آن را به نام خود اعلام کنند. قشری که در تمام مدت خط اول مبارزه با کرونا بود اما در تمام رسانه ها ناشناخته بود. قشری که در هر ساعت از شبانه روز ارائه خدمت در بیمارستان ها را برعهده دارد. قشری که ماهیانه نزدیک به ۴۰۰ ساعت حضور مستقیم جهت خدمت رسانی را ایفا می کند. قشری که مادرند، پدرند و همسرند و شرایط کاری آنها به آنان اجازه مادری، پدری و همسر بودن را نمی دهد.
جناب آقای رئیسی شرایط کاری دستیاران پزشکی نه در شان دولت اسلامی است، نه در شان نظام اسلامی است و نه در شان ارزش های اولیه انسانی است. کمترین مطالبات این زحمت کشان با توجیه نیروی آموزشی بودن آنها در نطفه خفه می شود.
جناب رئیس جمهور، آیا کسی که بیش از ۴۰۰ ساعت در ماه فعالیت کاری دارد نیروی آموزشی است؟!
جناب آقای رئیسی حجم کاری بالا و عدم بهره مندی از حداقل امکانات لازم برای زندگی آسیب های متعدد روانی برای دستیاران پزشکی فراهم کرده است. اگر صحبت های ما را باور ندارید، گزارش اداره سلامت روان دانشگاه از سلامت روحی دانشجویان دستیاری را بررسی کنید. در سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۲۰ رزیدنت به دلیل مشکلات این دوره از جمع ما پر کشیدند. آیا این وضعیت برای دانشگاهی که باید مبدا تحولات باشد، شایسته است؟
جناب رئیس جمهور تمامی مشکلات دستیاران راه حل های منطقی و قابل اجرا دارد اما هر بار با در بسته نبود بودجه روبرو می شود. آیا سازمان برنامه و بودجه در جریان سختی کار آنان نیست؟ اگر سازمان برنامه و بودجه همچنان گمان می کند که دستیاران پزشکی نیروی آموزشی هستند، از آنان دعوت میکنیم یک روز در کنار دستیاران پزشکی در بیمارستان ها حضور پیدا کنند. بیایند و ببیند. ببینید که چه طور یک انسان ۱۲ روز ۳۶ ساعت بیداری مداوم و بدون استراحت را تحمل می کند. البته این بدان معنی نیست که سایر روزها حضور ندارد.
بهانه نبود بودجه برای بهبود وضعیت دستیاری غیر قابل پذیرش است. سال گذشته بارها و بارها دستیاران خواهان بهبود وضعیت خود بودند که هر بار با در بسته و همین بهانه روبهرو می شد. در نهایت با ورود رهبری به این امر بودجه این کار نیز تحقق پیدا کرد.
جناب آقای رئیسی عده ای با جمله "نهار خوردن" شما شوخی می کنند اما باید بگویم حجم کاری بالای دستیاران پزشکی حتی فرصت کافی برای نهار خوردن هم به آنان نمی دهد.
جناب آقای رئیسی سال گذشته ۸۰۰ ظرفیت رشته های دستیاری خالی مانده، آیا مسئولان از خود پرسیده اند که در دستیاری چه اتفاقی می افتد که آن همه شور و شوق جوانان برای پزشک شدن و آن همه تلاش و شب بیداری های قبل از کنکور به ناگه تبدیل به هیچ می گردد و جوانان عطای پزشکی را به لقا اش می بخشند؟ آیا از آمار انصرافی های دوره دستیاری خبر دارید؟ آیا از خود پرسیده اید که چه می شود که جوانی پس از هفت سال تحصیل در رشته پزشکی و دو سال مطالعه سخت برای قبولی در دستیاری به ناگه تصمیم به انصراف می گیرد و میگوید دستیاری چون شوهر بداخلاقی است که سختی ادامه زندگی با او از مشقت های طلاق بیشتر است؟ آیا خالی ماندن ۸۰۰ ظرفیت رشته های تخصصی پزشکی، زنگ خطری برای سلامت جامعه نیست؟ نمی شود از جوانی جمعیت، فرزندآوری و ازدواج سخن گفت و همزمان حدود ۴۰۰ ساعت کار مداوم در بیمارستان را انتظار داشت؟ شان دختران و مادران این سرزمین همین هست؟ جناب رئیسی آدرس غلط افزایش ظرفیت پزشکی برای حل مشکلات دستیاری دروغی است که توسط ناآگاهان به این حوزه مطرح می شود. سال گذشته ۸۰۰ ظرفیت این رشته خالی مانده است، این مسئله که دیگر ارتباطی با افزایش ظرفیت ندارد.
بیان این مسائل از طرف ما، صرفا نشانه فعالیت صنفی نیست. آینده نظام سلامت ایران با افزایش میزان مهاجرت پزشکان و عدم تمایل به تحصیل در دوره دستیاری در خطر است. بنیان های خانوادگی دستیاران به دلیل آسیب های روحی این دوره و عدم صرف زمان مناسب برای خانواده آسیب پذیر می شود.
وضعیت کنونی دستیاری، شیب پذیرش دستیاری را به سمت خانواده های مرفه تر می برد، چرا که طبقات محروم تر جامعه نمی توانند در سنین ۳۰ سالگی با این وضعیت حداقل های نیاز زندگی خود را تامین کنند، مساله ای که قطعا بر خلاف عدالت آموزشی است. دوران جوانی که دوره نشاط ، شکوفایی و تهذیب هست، به بیگاری های طولانی مدت در لفظ زیبای " دکتر " می گذرد. ساعت های کاری طولانی مدت با حدود ۴۰۰ ساعت در ماه، کیفیت ارائه خدمات به مردم را کاهش می دهد.
جناب آقای رئیسی همانطور که گفتم وضعیت کنونی دستیاری نه در شان دولت اسلامی است، در نه شان نظام اسلامی، و نه در شان ارزشهای اولیه انسانی است. راه حل های مشکلات آنان ساده هست اما اراده ای برای اجرای آن وجود ندارد. کمترین خواسته دستیاران، احتساب دوره دستیاری به عنوان شغل ،تعیین ساعت کاری مشخص و براساس قانون است. برای حفظ کرامت انسانی و آینده سلامت این کشور به این قشر توجه کنید.