احسان مصطفوی استاد اپیدمیلوژی مرکز تحقیقات بیماری های نو پدید و بازپدید انستيتو پاستور، در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: بیماری آبله میمونی توسط ویروسی از خانواده بیماریهای عفونی که سایر ویروسها مثل آبله انسانی و آبله مرغان هم در همان دسته هستند قرار گرفته و با توجه به اینکه بیماری در ابتدا در میمون شناسایی شده است به عنوان آبله میمونی شناخته میشود.
وی اضافه کرد: بیماری آبله میمونی بیماری بومی قاره آفریقا محسوب میشود و گفته میشود که منشأ اصلی آن میمون سانها و جوندگان هستند و گزارشهایی از انتقال بیماری به انسان به عنوان میزبان تصادفی این ویروس وجود داشته و این گزارش ها بیشتر محدود به قاره آفریقا بوده است اما در هفتههای اخیر گزارشهایی از این بیماری در موارد متعدد انسانی در بیش از ۱۲ کشور دنیا ثبت شده است.
استاد اپیدمیلوژی مرکز تحقیقات بیماری های نو پدید و بازپدید انستيتو پاستور یادآور شد: سطح انتقال بیماری آبله میمونی محدود است و هنوز در هیچ یک از موارد ابتلاء افراد، مرگی گزارش نشده است و تحقیقات بیشتر درباره راههای احتمالی انتقال آن به سایرین ادامه دارد و باید منتظر باشیم تا اطلاعات دقیقتری در ارتباط با اپیدمیلوژی موارد جدید ابتلا به دست بیاید.
مصطفوی همچنین خاطرنشان کرد: همانطور که مستحضرید هستید، بیماری آبله چیزی در حدود ۴ دهه پیش و متعاقب واکسیناسیون گستردهای که اتفاق افتاد، در دنیا ریشهکن شده است و گفته میشود افرادی که علیه بیماری آبله واکسینه شدهاند، علیه آبله میمونی هم محافظت میشوند و بیش از ۸۵ درصد در برابر ابتلا به این بیماری محافظت شده هستند.
وی در ادامه تاکید کرد: خبر قابل توجه و مهم این است که هنوز بیماری آبله میمونی را نمیتوان به عنوان یک تهدید جدی بهداشتی محسوب کرد و هنوز بحث واکسیناسیون علیه آبله میمونی مطرح نیست.
استاد اپیدمیلوژی مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستيتو پاستور خاطرنشان کرد: در صورت تغییر روند ابتلا بیماری در هفتهها و ماههای آینده بحث واکسیناسیون علیه آبله میمونی مطرح میشود و البته خبلی دور از ذهن است که این چرخه محدود فعلی بیماری به انجام واکسیناسیون عمومی مثل بیماری کرونا منجر شود و اگر جایی لازم باشد اتفاق بیوفتد احتمالا در حد محدود و برای گروههای خاص چون پرسنل مراکز بهداشتی درمانی خواهد لود.
مصطفوی اضافه کرد: تا به امروز سیاستگذاری خاصی برای بیماری آبله میمونی اتفاق نیفتاده است و همانطور که گفته شد در صورت افزایش تعداد موارد مبتلا برای آن برنامه ریزی خواهد شد.
وی همچنین تصریح کرد: انتقال بیماری آبله میمونی در ابتدا از تماس نزدیک با فرد آلوده رخ میدهد و از زمان تماس تا وقت ابتلا به بیماری بین ۱ تا ،۳ هفته فاصله میافتد و از زمان شروع علائم تا بهبودی که در خیلی مواقع بهبودی به صورت خود به خودی اتفاق میوفتد ، بازه زمانی ۲ تا ۴ هفته طول میکشد.
استاد اپیدمیلوژی مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستيتو پاستور یادآور شد: در مورد بیماری آبله میمونی گفته میشود که میزان کشندگی آن بین ۳ تا ۶ درصد است اما در مورد ویروس جدید که در حال حاضر در حال گردش است، شاید بتوان در هفتههای آینده اطلاعات دقیقتری بتوانیم ارائه دهیم.
مصطفوی اضافه کرد: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، رفتارهای جنسی پرخطر به ویژه در آقایان، یکی از راههای جدید انتقال ویروس بیماری آبله میمونی است و در حال حاضر خیلی پررنگتر شده است و نکته قابل توجه بیماری فوق این است که شاید اکثر غریب به اتفاق موارد ابتلا تا به امروز در بین آقایان گزارش شده است و این افراد کسانی هستند که سابقه رفتارهای پرخطر جنسی در آنها وجود دارد.