به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرزانه فراهانی_ محیط زیست محیط زیست مجموعهای از عوامل طبیعی کرهٔ زمین مثل هوا، آب، خاک، اتمسفر، صخره، گیاهان و ... را دربرمیگیرند که انسان را احاطه میکنند و در کنار هم شرایط زندگی برای بشر را به وجود میآورند.
در ایجاد محیط زیست عواملی چون تنوع آب و هوایی، تنوع شرایط اقلیمی، نوع خاک، اختلاف ارتفاع و ناهمواریها نقش دارند.
براساس گزارش سازمان همکاری اقتصادی و توسعه که در سال ۲۰۰۱ ارائه شده است،تقریباً تمامی عوامل تشکیلدهندهٔ محیط زیست تحت تأثیر فعالیتهای انسان قرار گرفتهاند و به همین دلیل آسیبهای متعددی به محیط زیست به ویژه طی سالهای اخیر وارد شده است.
امروز دوشنبه شانزدهم خرداد ماه به عنوان نخستین روز هفته جهانی محیط زیست با عنوان "محیط زیست، دیپلماسی منطقهای، مدیریت تغییرات اقلیم، آب و مقابله با گرد و غبار نامگذاری شده است.
شعار اصلی هفته محیط زیست در سال جاری با عنوان "محیط زیست ِ مردم پایه، هوشمند و فناوانه" تعیین شده است و به نظر میرسد این نوع نامگذاری بیشتر برای همراه کردن مردم با محیط زیست در طیف بیشتر و گستردهتری است.
عناوین دیگر روزهای هفته جهانی محیط زیست هم شامل سهشنبه هفدهم خرداد ماه "محیط زیست، تنوع زیستی و گونههای گیاهی و جانوری در معرض انقراض، چهارشنبه هجدهم خرداد ماه "محیط زیست، دریا، تالاب و حقابهها، پنجشنبه نوزدهم خرداد ماه "محیط زیست، صنعت، پسماند و توسعه پایدار دانش بنیان، جمعه بیستم خرداد ماه "محیط زیست، آموزههای دینی، مسئولیت اجتماعی، فرهنگ و رسانه، شنبه بیست و یکم خرداد ماه ''محیط زیست، محیطبان، ایثار و شهادت و در نهایت روز یکشنبه بیست و دوم خرداد ماه با عنوان "محیط زیست، فناوریهای نوین، سمنها و مشارکتهای مردمی'' نامگذاری شده است.
یکی از مشکلات عمده و بزرگی که طی سالهای اخیر و همچنین در سال جاری با آن روبرو هستیم معضل "کم آبی" به دلیل کاهش چشمگیر حجم بارشها در کشور است و این معضل علاوه بر کشور ما ایران، بسیاری از دیگر کشورها را نیز با مشکل مواجه کرده است.
کم آبی و نبود منابع آبی لازم مشکلات متعددی را برای مردم رقم میزند و پیامدهای آن بر سایر بخشهای محیط زیست جاری میشود.
بر اساس گزارشهای معتبر مهمترین تأثیرات فعالیتهای انسان بر روی آبها در سه مورد شامل مصرف بیش از حد آب، از بین رفتن منابع آب و همچنین آلودگی آبهای سطحی میشود.
در حال حاضر مسئله تأمین آب شیرین برای بعضی کشورها یک بحران جدی محسوب میشود و در صورت عدم اقدامات مناسب طی ۸ سال آینده ۳٫۹ میلیون نفر از مردم در نقاط مختلف دنیا دچار این بحران خواهند شد و البته موضوع افزایش جمعیت و معضل گرم شدن زمین نیز روند نزدیک شدن به این بحران را سرعت میبخشد.
کاهش کیفیت آبهای مصرفی انسانها در برخی از کشورها بحران دیگری است که پیش روی برخی از کشورها قرار دارد و شدت آلودگی برخی آبها در بسیاری از نقاط کرهٔ زمین موجب نگرانی کارشناسان حوزه محیط زیست و روزهای سختی که برای انسانها در پیش است، شده است.
کاهش حجم آب سفرههای زیرزمینی، رودها و دریاچهها که منابع مهم تأمین آب شیرین هستند و همچنین آلوده شدن این آبها به دلیل فعالیتهای انسان منجر به ایجاد مشکلات متعددی برای بشر طی سالهای نه چندان دور آینده خواهد شد.
آلودگی هوا نیز یکی دیگر از معضلات مهم دنیای امروز است و مردم کشور ما ایران هم به ویژه در کلانشهری چون تهران هم روزهای زیادی را با این معضل درگیر هستند.
آلودگی هوا سالانه جان میلیونها نفر در دنیا و همچنین جان هزاران نفر از هموطنان را به طور مستقیم و غیر مستقیم میگیرد و به دلیل عدم همافزایی دستگاهها و ترک فعل نهادهای مسئول تا کنون اقدام عاجل و موثری برای رفع این معضل صورت نگرفته است.
اگر بگوییم رد پای انسان در ایجاد و رقم خوردن همه معضلات محیط زیست به چشم میخورد اغراق نکردهایم و در صورت عدم همراهی خود انسانها در رفع و کاهش معضلات محیط زیست، اوضاع وخیمتر اینی که هست خواهد شد.
توجه در مصرف آب و کاهش حجم آن اقدامی مهم و ضروری است که باید برای همه انسانها و به ویژه آنهایی که بهبود اوضاع زمین و محیط زیست را مهم برمیشمارند امری حیاتی و ضروری است.
مراقبت هر چه بیشتر افراد از محیط زیست پیرامون خود با رعایت نکات سادهای چون توجه در مصرف آب و مدیریت آن، عدم انجام کارهایی که به آلودگی هوا منجر میشود و دیگر کارهای این چنینی جانی دوباره به جسم بیرمق محیط زیست خواهد بخشید.