احسان مصطفوی متخصص بیماریهای نوپدید و بازپدید، در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: قسمتی از آنچه که در شرایط فعلی بیماری کرونا مشاهده میکنیم نتیجه بیش از ۲ سال و نیم تکاپوی جامعه جهانی و تلاش تیمهای بهداشتی درمانی در کشور ما با بیماری کرونا بوده است و در حال حاضر خوشبختانه در حال حاضر وضعیت موارد ابتلا و همچنین مرگ و میر در اثر این بیماری هم در ایران و هم در دیگر نقاط جهان به کمترین در چند پیک آخر اپیدمی خود رسیده است.
وی تصریح کرد: اگر چه بیش از ۶ میلیون نفر در جامعه جهانی در اثر ابتلا به کرونا فوت شدند اما گفته میشود آمار واقعی مرگ و میر این بیماری چیزی در حدود ۳ برابر این آمار است.
این پزشک متخصص اضافه کرد: در حال حاضر کنترل نسبی شرایط به جز تاثیر واکسنهای بیخطر با تاثیرگذاری بالا که شاید یکی از مهمترین ابزارهای پیشگیری در دسترس ما باشند متاثر از عوامل دیگری نظیر پیدا کردن شناخت بهتر از ویروس مثل راهای انتقال و بیماری زایی آن و در دسترس قرار گرفتن درمانهای موثرتر این ویروس بوده است.
مصطفوی همچنین خاطرنشان کرد: اگر چه توزیع واکسن کرونا در جهان ناعادلانه بودا است اما با در دسترس قرار گرفتن واکسن کرونا چیزی در حدود ۶۵ درصد جامعه جهانی حداقل یو دُز واکسن و حدود ۲۵ درصد آنها حداقل سه نوبت واکسن را دریافت کردند.
وی در ادامه یادآور شد: در کشورهایی با سطح درآمد پایین فقط حدود ۱۵ درصد حداقل یک دُز واکسن کرونا را دریافت کردند و در کشور ما نیز حدود ۷۶ درصد جمعیت ایران حداقل یک دُز واکسن را دریافت کرده اما چیزی در حدود ۱۴ میلیون نفر از جمعیت هدف بالای ۵ سال هنوز یک دُز واکسن خود را هم دریافت نکردهاند و تزریق نوبت یادآور واکسن فقط در ۳۳ درصد افراد اتفاق افتاده است.
این متخصص بیماریهای بازپدید و نوپدید اضافه کرد: در مجموع کاهش تعداد بستری و مرگ ناشی از کرونا را در کشورمان ایران میتوان متاثر از عوامل مختلفی چون تاثیر تزریق واکسن دانست و در حین حال چه قبل از انجام واکسیناسیون و چه بعد از آن درگیری موجهای مختلف اپیدمی کرونا باعث شد که یک سطح بالایی از ابتلا به بیماری هم در جامعه اتفاق بیوفتد و امروز مشخص شده است که ترکیب ایمنی ناشی از تزریق واکسن و ابتلا طبیعی یکی از بهترین و پایدارترین سطوح ایمنی را ایجاد میکند.
مصطفوی تصریح کرد: فراموش نکنیم که کسور ما ایران هم از نظر سنی که میانگین سنی پایینی دارد و هم درصد بیماریهای زمینهای کمتر است و این شرایطی را فراهم میکند که آسیب پذیری کمتری هم داشته باشد.
وی تاکید کرد: برای اعلام پایان پاندمی کرونا و پیشگویی آینده در این خصوص نیاز به در نظر گرفتن عوامل مختلفی است و شاید دانستن پاسخ دو سوال به ما کمک کننده باشد و یکی از این سوالها این است که ایمنی ناشی از واکسیناسیون چه مدت جامعه را و به ویژه در برابر ابتلا به فرمهای شدید بیماری کوید ۱۹ محافظت میکند و سوال دوم اینکه ویروس حامل کوید ۱۹ با چه سرعتی همچنان میتواند تکامل پیدا کرده و واریانتهای جدید را ایجاد کند و اگر این واریانت ها واکسنگریز باشند و اگر بپذیریم ایمنی ناشی از واکسیناسیون خیلی پایدار نیست، دور از ذهن نیست که باز با یک شرایط گردش ویروس فراهم شود.
این پزشک متخصص اظهار کرد: اگر پوشش واکسن پوشش مناسبی باشد و ایمنی هم ایمنی نسبتا پایداری باشد و واریانتهای جدید واکسن گریز نباشد میتوان امیدوار بود که بیماری به یک سطح ضعیف برسد و این پیش فرضی است که مورد توجه تعداد قابل توجهی از دانشمندان حوزه بهداشت عمومی است.
مصطفوی همچنین خاطرنشان کرد: رسیدن به سطح پایین بیماری کرونا باز هم به این معنا نیست که ویروس از جامعه جهانی حذف خواهد شد و قطعا گردش ویروس همچنان ادامه خواهد داشت و برای پایان سطح اپیدمیک بیماری همچنان باید انتظار نوسانات منظم و تکرار شونده مثل آن چیزی که در مورد اپیدمی های فصلی آنفلوآنزا شاهد هستیم را داشته باشیم.
وی اضافه کرد: دو نکته را باید در نظر بگیریم و فراموش نکنیم که گردش ویروس به این معنی هست که ما همچنان باید مراقب باشیم و به ویژه در فصول سرد عفونت همزمان با سایر ویروس های تنفسی را به عنوان یک چالش جدی مدنظر قرار بدهیم.
این پزشک متخصص یادآور شد: واقعیت این است که گرچه که پوشش واکسن در دُز اول و دوم مناسب بوده و چیزی در حدود ۷۶ درصد گروه هدف این دو دُز واکسن را دریافت کردهاند اما سطح پوشش در مورد دُز یادآور اول سطح مناسبی نیست و هنوز ۲۰ درصد جمعیت هدف نوبت اول واکسن را تزریق نکرده و ۸ درصد از کسانی که نوبت اول واکسن را دریافت کردهاند برای تزریق نوبت دوم مراجعه نکردهاند و ۲ سوم افراد هم دُز سوم را تزریق نکردهاند.
مصطفوی تاکید کرد: مهمترین اولویت ما در شرایط فعلی تکمیل پوشش واکسیناسیون با ویژه برای افرادی است که هنوز هیچ یک از نوبت های واکسن خود را دریافت نکرده و یکی از مهمترین گروههای هدف برای تکمیل واکسیناسیون گروه سنی بالای ۵ سال بوده است که متاسفانه در گروه سنی ۵ تا ۱۲ سال فقط ۲۵ درصد افراد دُز اول و حدود ۱۲ درصد دُز دوم را دریافت کردهاند.
وی تصریح کرد: بر اساس آن چیزی که به دانشگاه ها ابلاغ شده است، در حال حاضر رده سنی بالای ۷۰ سال و افرادی که بیماری زمینهای دارند در اولویت واکسیناسیون کشوری برای دریافت دُز یادآور دوم هستند و همچنان لازم است که شرایط اپیدمی در کشور و جهان توسط مراجع ذیصلاح رصد شده تا بتوانیم درباره تزریق دُز یادآور دوم به سایر گروهها تصمیمی مبتنی بر شواهد داشته باشیم.