گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یک از وعدههای برجسته انتخاباتی که برای اولین بار در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفته بود، بحث تسریع در تکمیل و توسعه سامانههای اقتصادی برای کنترل و نظارت هر چه بهتر بر فرآیندهای تجارت داخلی و خارجی و گردش کالا در کشور بود.
از همان ابتدای دولت حجت الاسلام و المسلمین رئیسی به طور مداوم در اظهارات رسانهای خود بر تکمیل سامانه جامع تجارت در جهت مبارزه با گرانی و قاچاق تاکید داشت.
اما با نزدیک شدن به عمر یکساله دولت سیزدهم شاهد آن هستیم نه تنها این سامانه در مسیر ایدهآل خود حرکت نکرده است، بلکه به دلیل تصمیمات غیر کارشناسی مدیریتی در وزارت صمت حتی بعضا با مشکلات جدیدی مواجه شده است که وضعیت این سامانه را نسبت به گذشته در مسیر نزولی قرار داده است.
حسن شجاعی، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در ماه گذشته در جلسه مشترک با رئیس قوه قضاییه با انتقاد عملکرد وزارت صمت در زمینه تکمیل سامانه جامع تجارت گفته بود: «طبق آنچه مسوولان دولت سیزدهم وعده داده بودند، قرار بود سامانه جامع تجارت تا پایان مردادماه امسال طی ۲ فاز تکمیل شود که متاسفانه گزارشهای دریافتی نشان میدهد این موضوع مجددا در زمان وعده داده شده به سرانجام نخواهد رسید»
به گفته وی، رئیسجمهور از وزیر صمت خواسته بود که تا پایان سال ۱۴۰۰ سامانه جامع تجارت تکمیل و راهاندازی شود، اما مجلس هنوز اتفاق مثبتی در راستای تکمیل سامانه جامع تجارت مشاهده نکرده است.ه
همچنین اخیرا حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص آخرین وضعیت سامانه جامع تجارت گفته است: «در دولت قبل ۲ مرتبه تکمیل این سامانه پیگیری شد، علاوه بر این در دولت سیزدهم، آقای رئیسجمهور فرصتی ۱۰۰ روزه را برای تکمیل و تبادل اطلاعات اعلام کردند، بااینوجود همچنان گمرک به وظیفه قانونی خود عمل نمیکند.»
لازم به ذکر است بر اساس برنامه پیشنهادی وزیر صمت در شهریور ۱۴۰۰، یکی از اصلیترین مأموریتهای وزارت صمت در سال ۱۴۰۰، تکمیل سامانه جامع تجارت بهویژه تبادل اطلاعات با گمرک و سایر دستگاهها بوده است.ب
بیست و سوم شهریورماه سال گذشته هم سید ابراهیم رئیسی به معاون اول خود دستور داد تا تکمیل سامانه جامع تجارت در یکزمان بندی مناسب پیگیری و به نتیجه رسانده شود.
معصومه پاشایی عضو کمیسیون صنایع و معادن در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه سابقا در دولت گذشته شورای اجرایی فناوری اطلاعات مجلس به طور مستمر به مشکلات سامانهها و علی الخصوص سامانه جامع تجارت رسیدگی میشد، اذعان کرد: این جلسات در دولت گذشته به طور منظم هر دو ماه یکبار تشکیل میشد، اما اکنون تشکیل این جلسات با مشکل مواجه شده است.
وی با بیان اینکه در دولت گذشته جلسات مربوط به رفع ایرادات سامانه جامع تجارت توسط رئیس جمهور وقت به طور مرتب و دقیق انجام میشد، گفت:، اما اکنون تعداد جلسات مشترک مجلس و رئیس جمهور درباره سامانه جامع تجارت به شدت کاهش پیدا کرده و نامنظم شده است.
پاشایی با بیان اینکه دولت موظف است هرچه سریعتر برای تکمیل سامانه جامع تجارت اقدام کند، گفت: مشکلات سامانه جامع تجارت فقط مربوط به یک وزارتخانه خاص نمیشود و از دید بنده وزارت اقتصاد بیشترین کمکاری را در زمینه تکمیل سامانه جامع تجارت بر عهده دارد.
وی با بیان اینکه هنوز بعد از سالها مناقشه، اتصال سامانه گمرک و سامانه جامع تجارت به طور کامل انجام نشده است، گفت: الان این موضوع باعث شده است تا در گمرک با مشکلات سیستمی و اداری متعددی رو به رو باشیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن با بیان اینکه پشتیبانی فنی و تلفنی سامانه جامع تجارت به هیچ وجه مطلوب نیست، گفت: حتما در جلسات آتی که کمیسیون صنایع با وزیر صمت برگزار خواهد کرد، مشکل عدم پاسخگویی مناسب مرکز تماس سامانه جامع تجارت مورد بررسی و مطالبه از شخص وزیر قرار خواهد گرفت.
پاشایی با بیان اینکه در ابتدای دولت آقای رئیسی بحث تکمیل و توسعه سامانههای اقتصادی به طور مرتب از سمت کابینه دولت مطرح میشد، خاطر نشان کرد:، اما متاسفانه این موضوع به طور مستمر در دولت پیگیری نشد و متاسفانه وعده تکمیل سامانه جامع تجارت به سرانجام نرسیده است.
وی با بیان اینکه هنوز بخشهای عمدهای از سامانه جامع تجارت اعم از زیرسامانههای گمرک و بانک مرکزی هنوز به به طور کامل به اتمام نرسیده است، گفت: متاسفانه در موضو عدم تکمیل این سامانه پای برخی پیمانکاران متخلف در میان است که اجازه تسریع در تکمیل این سامانه را نمیدهند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن با اشاره به اینکه تکمیل سامانه جامع تجارت در دولت فعلی به فراموشی سپرده شده است و از اولویت خارج شده است، گفت: برخی پیمانکاران که اتفاقا در بدنه دولت هم نفوذ دارند باید پاسخگوی عدم تکمیل این سامانه باشند
.
پاشایی با بیان اینکه دولت هوشمندی که آقای رئیسی وعده آن را داده است باید مبتنی بر دیتا بیس جامع اطلاعات باشد، گفت: سامانه جامع تجارت یک نمونه مصادیق از دولت هوشمند است که باید دیتا بیس آن توسط نهادهای اقتصادی به طور کامل تکمیل شود.