به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، امروز مراسم رونمایی از فاز اول سامانه توثیق الکترونیک هوشمند ستاره برگزار شد که در ابتدای آن مجید عشقی؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: یکی از برنامههای جدی سازمان این است با استفاده از بسترهای الکترونیک بتواند خدماتی را در بازار سرمایه در اختیار سهامداران خرد قرار دهد. بحث پرداخت سود از طریق سجام یک کار سنگینی را از دوش سهامداران خرد برداشت و از سال ۱۴۰۰ هیچ سهامدار خردی به صورت نقدی سودش را دریافت نمیکند.
وی ادامه داد: بحث توثیق الکترونیک مالی بود که شرکت سپرده گذاری این کار را انجام داد و امروز به صورت رسمی از این سامانه استفاده خواهیم کرد و این سامانه در سیستم بانکی فعالیت خواهد کرد. بحث توثیق از قبل هم بوده است، ولی فرایندش انقدر پیچیده بود که باید با مراجعههای متعدد به شرکت کارگزاری و دفتر خانه، سهامی را وثیقه کند و این کار یک روال سنتی داشت.
عشقی اظهار داشت: این امکانی که ایجاد شده است، سطوح بالا درحال انجام است و سه عدد از بانکهای کشور در حوزه وامهای خرد این کار را به نتیجه رسانده اند. این امکان فراهم شده که سرویسهای توثیق هوشمند در اختیار دستگاه قضایی برای ارائه وثیقه هوشمند مورد استفاده قرار گیرد که در عرض چند دقیقه توثیق شکل میگیرد و مراحل در کسری از دقیقه انجام میشود.
وی در پایان سخنان خود بین کرد: در این مرحله سهام را به عنوان اولین اوراق بهادار قابل توصیف خواهیم داشت و در مرحله بعد بحث گواهی سپرده سکه و تمام اوراق بدهیهایی که در شرکت سپرده گذاری ثبت شده را مردم میتوانند استفاده کنند. این ابزار به سایر نهادهای مالی کمک خواهد کرد تا نوآوریهای زیادی داشته باشند و شرکتهای فین تک روی این ابزارها کار میکنند.
در ادامه مراسم، محمدجعفر منتظری؛ دادستان کل کشور با بیان اینکه یکی از اصول مهم و قابل توجه در سند تحول قضایی که سه سالی است به مرحله اجرا درآمده، استفاده از فناوری روز در بحثهای قضایی است، گفت: در دستگاه قضایی در این خصوص اهتمام جدی بوده و موفقیتهایی را در این حوزه شاهد بودیم. استفاده از این فناوریها مستلزم داشتن زیرساخت است.
وی ادامه داد: رونمایی از یک سامانهای که در توثیق وثیقه میتواند مورد بهره برداری قرار گیرد، بسیار از آن استقبال کردیم. ما شاهدیم قرار وثیقه که صادر میشود، فرد وثیقه گذار با مشکل مواجه میشود. فرد باید یک فرایند چند روزه را طی کند. قاضی هم به لحاظ مدارک موجود و اتهامات، نمیتواند فرد را بدون توثیق وثیقه آزاد کند.
دادستان کل کشور در پایان اظهار داشت: هدف دستگاه قضایی این است تا در صورتی که ضرورتی نداشته باشد، فرد بازداشت نشود. این اتفاق بسیار مبارک است و میتواند از بازداشت بی جهت افراد جلوگیری کند.
در پایان مراسم سید احسان خاندوزی؛ وزیر اقتصاد گفت: امروز برای ما به نوعی نقطه شروع در اقتصاد ایران پر برکت است. سامانه ستاره یک نوآوری نهادی بین نهاد بازار پول، بازار سرمایه و نظام سرمایه ما محسوب میشود. این نوآوری نهادی در اقتصاد ایران وجود داشته است، اما به رسمیت شناخته نمیشده، اما امروز از بستر این سامانه امیدواریم مردمی که داراییهایی را دارند، آن را به عنوان وثایق خودشان قرار دهند، سامانه ستاره این امکان را فراهم میکند تا مردم به صورت برخط و بدون کاغذ بازی، وثیقه گذاری کنند.
وی ادامه داد: دارندگان سهام عدالت، سهام داران بورسی، اوراق مشارکت و گواهیهای سپرده و طلا هم میتواند سبد مالکیتی را تشکیل دهد تا نزد سیستم قضایی و بانکی کشور وثیقه گذاری شود.
وزیر اقتصاد درپایان اظهار کرد: امیدواریم در ماههای آینده تمام شبکههای بانکی کشور بتوانند این نقش را ایفا کنند.