گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- مهران شفاعتی؛ حدود ۲۴ ماه از افول ناگهانی و عجیب شاخص بورس میگذرد. در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، درحالی که مردم با تورم ۴۵ درصدی و افزایش روزانه قیمت کالاها دست و پنجه نرم میکردند، به دنبال راههایی برای جبران سختیهای روزمره زندگی و به نوعی سرمایهگذاری بودند تا بتوانند آینده خود را تا حدود زیادی تضمین کنند.
اعتماد از دست رفته
بورس جایی بود که میلیونها ایرانی به آن اعتماد کردند و اموال خود را به آن سپردند. اموالی که سالها با مشقت به دست آورده بودند، اما در عرض چند هفته، با سقوط ناگهانی شاخص مواجه شدند و با ضررهای ۷۰ درصدی و حتی بالاتر مواجه شدند و اموالشان از بین رفت. این درحالی است که حالا بعد از ۲ سال از آن اتفاق درناک، ضررهای گروه زیادی از سهامداران جبران نشده است و باید گفت که همچنان باتوجه به رقم تورم و قیمتهای طلا و ارز، شاهد رشد سهام بورس نبوده ایم.
بازار سهام دارای ریسک است
در همین راستا و باتوجه به مطالب مطرح شده، خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با مجید عشقی؛ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به گفتگو نشسته است. وی در پاسخ به این سؤال که بالاخره چه زمانی میتوانیم شاهد اتفاقات مثبت در بورس باشیم، گفت: بازار سهام دارای ریسک است و این اتفاقی که در بازار افتاد، کاهش ۵۰ درصدی نبود بلکه در بعضی از سهامها شاهد کاهش ۹۰ درصدی بودیم و در بعضی از سهامها افزایش هم داشتیم. باید بدانیم بازار شامل یک سهم نیست و شامل ۷۰۰، ۸۰۰ تا سهام است و این سهامها هر کدام به نحوی عمل میکنند و متغیرهای مختلفی روی هر کدام اثر دارد. بستگی به این دارد که شما چه سهمی را انتخاب کرده باشید.
عدم پیشبینی پذیری بورس
وی ادامه داد: ممکن است فردی سهمی را انتخاب کرده باشد که ۹۰ درصد پایین آمده و شخص دیگری سهمی را انتخاب کرده که ارزشش بالا رفته است و به صورت مطلق نمیتوان در مورد همه این مسائل اظهار نظر کرد. اینکه چه زمانی ضرر مردم جبران میشود، باید گفت که از این به بعد هم قطعا هیچ کسی نمیتواند یک پیش بینی صد درصدی در این مورد انجام دهد و بستگی به قیمتهای جهانی دارد. یعنی اگر قیمتهای جهانی رشد کند، قیمت سهام نیز رشد میکند.
عشقی در پاسخ به این پرسش که چرا بورس باتوجه به بازارهای مختلف رشد نداشته است، تصریح کرد: همواره همین بوده و رشد و سقوط بازارها با یکدیگر یکسان نیست. معمولا بازار سهام یک فاصلهای با بقیه بازارها دارد. یعنی در یک فاصله شش ماهه و یا یک ساله، ممکن است به قیمت دلار، به قیمتهای جهانی و یا به سایر متغیرها واکنش نشان دهد.
سازمان نقشی در بالا و پایین بردن قیمت سهام ندارد
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطر نشان کرد: این موضوع هم بستگی به رفتار خود سرمایه گذارها دارد و اینطور نیست که مثلا سازمان بورس خودش بخواهد قیمتی را درست کند و یا اینکه این شاخص را بالا و پایین ببرد و این موضوع بستگی به قیمتهای جهانی و شرایط اقتصادی کلان کشور دارد.
مجید عشقی در پایان سخنان خود گفت:، ولی نکته قابل عرض این است که در بلند مدت بازار سرمایه از همه بازارهای ما بازدهی بیشتری دارد. در مقاطعی اتفاق افتاده که شاخص مان ۴ سال به صورت کاملا صاف بوده و هیچ رشد و سقوط نداشته است یا نوسان جزئی داشته، ولی بالاخره این روند رشدش را شروع کرده است. سازمان بورس مسئول این نیست که شاخص را ببرد بالا و پایین بیاورد. ما مشغول ایجاد زیرساختها هستیم و به دنبال بالا بردن فناوری، ابزارسازی و نهادسازی هستیم و میخواهیم بحثهای حاکمیتی شرکتی را دنبال کنیم تا آن شاالله جریان سرمایه گذاری در کشور و افشای اطلاعات توسط ناشرین به خوبی صورت بگیرد.