گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- مهران شفاعتی؛ طی روزهای اخیر خبر رسید که ماهواره خیام توسط ماهواره بر سایوز روسیه در قزاقستان به فضا پرتاب شد. ماهوارهای که به عقیده بسیاری از کارشناسان، میتواند در حوزههای مختلفی همچون مدیریت منابع و معادن کشور کمک شایانی کند. این درحالی است که ایران سال هاست سیاستهایی را برای حضور خود در فضا پیش گرفته است که اولین تجربههای آن را میتوان با پرتاب ماهواره امید یادآوری کرد.
کشور ما فعایتهای تحقیقاتی و عملی زیادی نیز در حوزه زیست فضا داشته است، به طوری که در بهمن ماه سال ۱۳۹۱، میمونی با نام آفتاب، توسط کاوشگر پیشگام به فضا فرستاده شد و با موفقیت به زمین برگشت. در آن روزها، بعد از این اتفاق موفقیت آمیز، رئیس پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم در آن سالها گفته بود که تلاش میکنیم تا حضور اولین ایرانی در فضا تا ۸ سال دیگر محقق میشود.
برنامه ۱۰ ساله در فضا داریم
حالا بعد از ۸ سال این اتفاق نیفتاد و خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو پیگیر این مسأله از حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران شده است. سالاریه در گفتگوی اختصاصی خود با خبرگزاری دانشجو گفت: این مسأله درحال پیگیری است و ما در صنعت فضایی برنامه ۱۰ ساله داریم. صنعت فضایی ابعاد مختلفی دارد و یکی از ابعادش بحث زیست فضا است.
وی ادامه داد: حالا بعضا، چون کمتر صحبت میشود که ما کمتر در مورد زیست فضا صحبت میکنیم و این برداشت به طور اتوماتیک در ذهن مردم میآید که چرا پرتاب موجود زنده انجام نمیشود. باید بگویم که ما یک برنامه علمی کاملا مشخصی در کشور دنبال میکنیم و بحث زیست فضا را پیگیری میکنیم، منتهی اینها هر کدام شان در یک جایگاهی در یک اولویت خاص خودشان قرار گرفتند و یک چارچوب اجرایی خاص خودش را دارد.
توسعه آزمایشگاههای زیر مداری را به طور جدی دنبال میکنیم
رئیس سازمان فضایی ایران ادامه داد: ما در حوزه زیست فضا بحث توسعه آزمایشگاههای زیر مداری را به طور جدی دنبال میکنیم که بتوانیم مطالعات زیستی را در سطح فضایی انجام دهیم. بحث موجود زنده یک سعی و خطا و یک تلاشی بود که انجام شد و بالاخره یک تلاش اولیهای بود که مطمئن شویم این پتانسیل در بین ما موجود است.
سالاریه در پایان سخنانش اظهار داشت: این کار انجام شد و الان رویکرد ما این است تا علمیتر به قضیه نگاه کنیم و صرف اینکه بگوییم ما یک موجود زنده را در فضا قرار دادیم نباشد، بلکه روی یک برنامه مشخصی حرکت کنیم. اگر من راجع به زیست فضا صحبت میکنم، درواقع در حوزه بیولوژی فضایی در اثر فضا و تشعشات فضایی و ... صحبت میکنم و این موضوعات کاملا علمی و گام به گام است. روی این حوزه برنامه داریم و پیگیری میکنیم.