مجتبی یوسفی؛ عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص مزایای پیوستن و عضویت دائمی ایران در سازمان همکاریهای شانگهای گفت: باید بپذیریم دنیا در حال تغییر روند به سمت استقرار حکمرانی جدید اقتصادی است. در این حکمرانی جدید مولفههایی بسیار مهم است به طوری که ممکن است این مولفهها برای سایر کشورها یا بازارها مهم نباشد یا چندان کارآمد نباشد، اما در کشورهای نوظهور به لحاظ اقتصادی با توجه به مسائلی که درعرصه سیاست خارجی وجود دارد این مولفهها و تحقق آنها بسیار حائز اهمیت است.
وی در این باره افزود: کشورهایی که امروز به نوعی به دنبال رشد اقتصادی و استقلال اقتصادی هستند مثل اقتصادهای نوظهور چین، حوزه شرق آسیا و کشورهای جدیدی که وارد حوزههای اقتصادی شده اند و حرفی برای گفتن دارند سیاست جدیدی در پیش گرفتند که تا جای ممکن وابستگی خود را به مولفههای اقتصادی که دست خودشان نیست مثل کاهش وابستگی به دلار و یورو کم کنند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: از این جهت کشورهای یاد شده مثل اعضای سازمان همکاری شانگهای به دنبال استفاده از واحد پول مشترک به جای دلار هستند. با توجه به اینکه مکرر از صاحب نظران اقتصادی، مسئولین دولتی و پارلمان مجلس آمریکا شنیده ایم که در آمریکا با خلق نقدینگی و پول بدون پشتوانه یعنی چاپ دلار کاغذی تورم خود را به کشورهای دیگر تحمیل میکنند، دوم اینکه اقتصاد وقتی از حالت کارشناسی از روال خود خارج میشود و وارد حیطه اقتصاد سیاسی میشود برای افزایش فشار به سایر کشورها و ملتها از ابزار فشار دلار یا ایجاد محدودیتهایی در نقل و انتقال بین بانکی و سوئیفت و سایر موضوعات استفاده میکنند این مساله به وضوح ثابت میکند که این وابستگی باید پایان داده شود.
عضو کمیسیون عمران مجلس در این باره خاطر نشان کرد: این موضوعات نشان میدهد کاهش وابستگی به دلار فقط مربوط به کشوری مثل ایران نیست بلکه در اقتصادهای نوظهوری مثل چین که به گفته کارشناسان ظرف یک دهه آینده، اقتصاد اول جهان میشود و برخی نیز معتقدند چین در حال حاضر نیز اقتصاد اول دنیاست؛ کاهش وابستگی چین به دلار به دلیل تحریمهای آمریکا امری ضروری است.
این نماینده مجلس توضیح داد: پس باور کردن تحلیل برخی که میگویند ایران به دلیل موضوعات ایدئولوژی و استقلال کشور تحت تحریم قرار گرفته ساده انگاری محض است. چرا که در بسیاری از کشورهای تحت تحریم آمریکا و حتی کشورهایی که تحت تحریم نیستند مسائلی مثل تعلقات ایدئولوژیکی یا موضوعات ایران در دیپلماسی برای تحریم کردن مد نظر آمریکا نیست. اما این کشورها به دنبال حذف دلار از تبادلات تجاری خود هستند.
وی در این باره مثالی زد: در زمان رئیس جمهور قبلی آمریکا به عینه دیدیم هر زمان احساس کردند کشورهای همسایه آمریکا مثل برزیل به سمت رشد اقتصادی میرود و ممکن است در این موضوع رقیب آمریکا شود بلافاصله این کشور تحریم میشد و تمام مسائل بین المللی و پذیرفته شده درباره رشد اقتصادی و تجارت را برای تامین منافع خود زیر پا میگذارند. امروز به تجربه به بسیاری از کشورها ثابت شده برای توسعه تجارت خارجی خود باید معاملات دو جانبه یا چند جانبه باعبور از دلار داشته باشند و پایان بخشیدن به حکمرانی دلار را در دستور کار سیاستهای اقتصادی خود قرار دهند.
یوسفی عضو کمیسیون عمران مجلس در پایان گفتگو خاطر نشان کرد: عضویت دائمی ایران در سازمان شانگهای موضوع بسیار مهمی است، اما دولت و مجلس و تمام ارگانهای مربوطه برای تحقق اهداف عضویت و تامین زیر ساختهایی که میتواند حجم تولید و صادرات ما را برای حضور پررنگ در سازمان همکاریهای شانگهای افزایش دهد باید وارد عمل شوند تا در آیندهای نه چندان دور شاهد ثمرات عضویت ایران در این سازمان همکاری منطقهای باشیم.