گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ جلسه میز کاشی و سرامیک کشور با حضور مدیر کل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت معدن و تجارت و اعضای هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان کاشی و سرامیک کشور برگزار شد. حاضرین در این جلسه در رابطه با چالشهای کلان صادرات کاشی و سرامیک کشور به بحث و گفتگو پرداختند.
صادرات کالای بی کفیت بازار خارجی را از بین می برد
سیف الله امیری، مدیر کل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به اهمیت رفع چالشهای این بخش درجهت رشد صادرات گفت: طبق مصوبه جدید ستاد تنظیم بازار کشور کلیه کالاهایی که در داخل تولید میشود در ابتدا باید به بورس کالا بیاید و بعد از آن اجازه صادرات به آنها داده خواهد شد. تا کنون کاشی و سرامیک را ملزم به ورود به بورس کالا نکردیم، ولی آنهایی که میخواهند صادرکنند باید حتما گواهی صادرات داشته باشند تا از طریق سامانه جامع تجارت اجازه صادرات آن ها صادر شود.
امیری در رابطه با اهمیت کیفیت کالای صادراتی بیان کرد : تولید کنندگان داخلی با هزار زحمت میروند بازار صادراتی گیر میآورند تا کالایی را به خارج از کشور صادر کنند، ولی در این بین یک شرکت یا تاجر با ارسال کالاهای بی کیفیت به خارج از کشور وجهه تولیدکننده داخلی و سازمانهای درگیر در امر تجارت در ایران را خدشه دار میکند. ما به دنبال این هستیم که به هیچ عنوان کالای بی کیفیت از کشور خارج نشود و به همین دلیل گواهی صادرات باید باشد. در حال حاضر به این دلیل که کشورهای دیگری هم به بازار صادرات کاشی و سرامیک وارد شدند این صنعت، صنعتی آسیب پذیر شده است. ارزش پایه صادراتی برای خیلی کالاها از جمله کاشی و سرامیک پایین در نظر گرفته شده است تا تولیدکنندگان بتوانند کالای خود را صادر کنند نه برای اینکه کالای بی کیفیت صادر شود.
معاون وزیر صمت در پاسخ به انتقاد تولیدکنندگان کاشی و سرامیک از ممنوعیت واردات گلولههای خارجی گفت: با توجه به این که گلولههای سرامیکی به اندازه کافی در کشور وجود دارد حدودا دو ماه است که اجازه واردات این گلولهها را نداده ایم تا از گلولههای داخلی استفاده شود البته شرط استفاده از گلولههای داخلی هم این است که قیمت و کیفیت مناسب تامین شود. همچنین باید توجه کرد وظیفه ما حمایت از تولید داخلی است. همانطور که طی سالهای گذشته حمایتهای مشابهی از صنعت کاشی و سرامیک صورت گرفته و به واسطهی آنها این صنعت رشد کرده امروز هم وظیفه ما حمایت از دیگر تولیدکنندگان داخلی است. لازم به ذکر است برای ما کیفیت و قیمت مهم است لذا کار گروهی تشکیل شده است و درحال بررسی و مقایسه کیفیت گلولههای سرامیکی داخلی با گلولههای خارجی است، ولی هنوز نتیجه این تحقیقات اعلام نشده است. در زمینه جوهر چاپ هم امکان دارد فرآیند مشابه اتفاق بیافتد و از شما درخواست دارم اعلام کنید که مشخصات گلوله سرامیکی و جوهر چاپ مطلوبتان به چه صورت است.
رفع ممنوعیت واردات گلوله خارجی قیمت تمام شده را کاهش می دهد
مرتضی صفدری زاده، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کاشی و سرامیک کشور، در انتقاد به وضع ممنوعیت واردات مواد اولیه تولید کاشی و سرامیک بیان کرد: واحدهای تولیدکننده داخلی اگر بتوانند کالایی تولید کنند که قابلیت رقابت با کالاهای مشابه خارجی داشته باشد، هیچ نیازی به وضع محدودیت از سمت وزارت صمت نخواهد بود. اگر این سیاست حمایتی متوقف شود، مواد اولیه با کیفیت بهتر و قیمت ارزانتر به واحدهای تولیدی که در ایران مستقر هستند میرسد و منجر به کاهش قیمت تمام شده ما و قدرت رقابت محصولات داخلی میشود.
وی ادامه داد: اگر تولیدکننده داخلی توان تولید کالای با کیفیت برای بخش بعدی خود در زنجیره تولید کاشی و سرامیک را داشته باشد برای تولید کننده کاشی و سرامیک هم توجیهی ندارد که گلوله را وارد کند. اگر وزارت صمت تولیدکننده کاشی و سرامیک را مجبور کند که از تولید کننده گلوله داخلی تهیه کند، کالایش توان رقابتی در بازارهای بین المللی را از دست خواهد داد. به همین ترتیب تولیدکننده هندی با استفاده از گلوله چینی محصول نهایی با قیمت تمام شده پایینتر تولید میکند و همین باعث میشود در بازار عراق دست برتر را داشته باشد. بحث دیگر مشکلات اخذ گواهینامههای مختلف برای صادرات است. در حوزه صادرات اگر اخذ هر بخشنامه و گواهینامه از فرآیند حذف شود سهولت صادرات محصولات افزایش پیدا خواهد کرد.