گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- ندا زارعی؛ احتمالا کسی به عاقبت این تصمیمات، عمیق فکر نکرده بود که با افزایش ۱۰۰ درصدی گوجه فرنگی، ۷۰ درصدی سیب زمینی و ۱۲۰ درصدی پیاز، چه اتفاقاتی در انتظار کشاورزان ایرانی است. این وضع عوارض که با هدف تنظیم بازار داخلی انجام شده بود، نتیجهای کاملا معکوس داشت. در فصلهای سرد سال که بعضی مناطق کشور قابلیت کشت گوجه فرنگی را ندارند، این وظیفه به عهده استانهای جنوبی کشور است و استان بوشهر در طول پاییز و زمستان، بیش از ۶۰۰ هزار تن گوجه فرنگی تولید میکند و علاوه بر تامین نیازهای داخلی، بخشی از آن را صادر میکند و دربازارهای صادراتی فعالیت دارد.
امسال کشاورزان با مشکلاتی رو به رو هستند و با این عوارضی که در نظر گرفته شده، صادرات برای آنها دشوار است و بعضی از آنها از این کار منصرف میشوند. کشاورزان این روزها بسیار ناراحت و نگران هستند. ناراحت از تصمیمات گرفته شده، چرا که به آنها بی توجهی شده و نگران از ضررهای مالی که برایشان اتفاق میافتد.
در پی این وضع عوارض بسیار سنگین و عدم توانایی صادرات برای بعضی از آنها، مقدار زیادی گوجه فرنگی روی دست گوجه کاران مانده است؛ که با توجه به افزایش تعرفهها و رسیدن قیمت گوجه فرنگی از ۶۰۰۰ تومان به ۱۲۰۰۰ تومان (دو برابر)، قطعا مشتری داخلی آنها هم کم خواهد شد. در نتیجه کشاورزان تنها دو راه دارند اول اینکه گوجهها را به قیمت کمتر بفروشند و یا اینکه قیمتها را کاهش ندهند و مقدار زیادی از گوجههای فروخته نشده خراب شوند. به احتمال زیاد راه اول را انتخاب میکنند و این یعنی یک ضرر مالی بزرگ!
یکی دیگر از دلایل عصبانیت کشاورزان، عدم هماهنگی با آنهاست و اینکه چرا این عوارض زودتر اعلام نشده، چرا دقیقا در فصل پاییز و موقع برداشت محصولات در جنوب کشور اعلام شد؟ شاید اگر چندماه زودتر این تعرفهها به صورت قطعی اعلام میشد، بسیاری از آنها از کشت محصولات جالیزی خودداری میکردند و یا برنامهی دیگری در نظر میگرفتند. این موضوع حتی مورد توجه ذبیح الله اعظمی نماینده مردم جیرفت و عنبر آباد در مجلس شورای اسلامی، قرار گرفت و در این باره گفت: «اگر هماهنگی مناسبی با کشاورزان وجود داشت و اطلاع رسانی میشد کشاورزان برداشت را سرعت میدادند و تدابیری میاندیشیدند که متضرر نشوند.» خلاصه که این روزها کشاورزان از این شرایط ناراضی و نگران هستند و تلاش میکنند به کمک نمایندگان، استانداران و دیگر مسئولان خود این عوارض را لغو کنند و بتوانند دوباره محصولاتشان را صادر کنند.
در این راستا علی باستین، معاون امور اقتصادی استاندار بوشهر گفت: «پیرو وعده اعلام شده به کشاورزان گوجه کار استان بوشهر در زمینه حل مشکل به وجود آمده ناشی از افزایش تعرفه صادرات، صورتجلسه این مطالبه توسط مسئولان استان بوشهر به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شده است. در اجرای این صورتجلسه و با نظر موافق مکاتبه وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صنعت معدن و تجارت ارسال شده است و باید این وزارتخانه مکاتبه لازم با گمرک ایران در مورد لغو افزایش تعرفه و اعمال تعرفه قبلی را در اسرع وقت انجام دهد. تلاش ما بر این است که مشکل گوجه کاران در چند روز آینده برطرف شود.»