گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ اختتامیه مدرسه سیاست گذاری علم و فناوری که به نام شهید فخری زاده مزین شده بود، در روز پنجشنبه ۱۰ آذرماه برگزار شد. محورهای این مدرسه شامل سه سطح آشنایی با موضوع سیاستگذاری راهبردی نوآوری و مدیریت تکنولوژی، بررسی مسائل توسعه فناوری در صنعت خودرو و بررسی برخی تجارب در انتقال فناوری در صنعت خودروی ایران بود که با حضور بیش از ۱۴ تن از اساتید این حوزه، به مدت ۱۰۰ ساعت و به همت حلقه مطالعات صنعت خودرو دانشگاه امام صادق علیه السلام برگزار گردید.
سطح اول دوره به صورت عمومی و با پایه قرار دادن کتاب مدیریت استراتژیک نوآوری تکنولوژیک برگزار گردید. در سطح دوم مدرسه اساتید به تشریح چالشهای اساسی صنعت و ریشههای آن و نقش مدیریت فناوری در صنعت خودرو پرداختند. در سطح سوم مدرسه به منظور ملموس شدن فضای مدیریت فناوری در صنعت خودرو اساتید به ارائه تجربیات و نظرات خود پرداختند. در این سطح از مدرسه اساتیدی همچمون دکتر محمد فراهانی (کارشناس شرکت ساپکو)، دکتر سیامک علیزاده نیا (دبیر انجمن خودروهای برقی و از مدیران شرکت ایپکو)، دکتر علی میرزایی (از کارشناسان شرکت ایپکو) تجارب و یافتههای خود را در زمینه مدیریت فناوری در صنعت خودرو ایران بیان کردند.
نمایشگاه دستاوردهای صنعت خودرو برگزار خواهد شد
منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت، به همپایی فناورانه در کشور اشاره کرد و گفت: از تجربه توسعه موتور توربوفن میشود به عنوان یک تجربه موفق در همپایی فناورانه یاد کرده و گذری بر وضع همپایی فناورانه دیگر صنایع مانند صنایع نفتی و معدنی داشت که موفق به همپایی نشده بودند. موفقیت در توسعه فناوری متاثر از دو عامل وجود راهبرد مشخص در نهادهای بالادستی و وجود راهبرد توسعه فناوری در خود بنگاه است. دلیل موفقیت بخش نظامی در توسعه موتورهای توربوفن نیز همین موجود بودن راهبردها و اهداف نهاد بالا دستی در این موضوع میباشد. موجود نبودن راهبردهای بالا دستی در حاکمیت دلیل بعضی عدم موفقیتها در صنعت خودرو و برخی صنایع دیگر میباشد.
وی ادامه داد: در سیاست گذاری فناوری اغلب بالا سریها نسبت به بنگاهها عقبتر هستند. موفقیت های دهه هشتاد در صنعت خودرو به دلیل وجود سیاستهای توسعهای در خود بنگاه بوده است. اگر تجربه توسعه فناوری در صنعت خودرو در سه دهه پس جنگ بررسی شود خواهیم یافت مسیر طی شده از لحاظ منطق اجرا درست بوده، ولی نقدهایی ناظر به روند اجرایی این مسیر وارد میباشد، به عنوان مثال مسیر طی شده را می توانستیم سریع تر طی کنیم. قرار است نمایشگاههای دستاوردهای صنعت خودرو برگزار شود. همچنین راهبردهای توسعه فناوری در صنعت خودرو در دست طراحی است که پس از منقح شدن در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.
دغدغه صنعت سودآوری پایدار است
حسین کرمی، معاون سابق ساپکو، نگاه صنعت به ارتباط صنعت و دانشگاه را تبیین کرد و گفت: دغدغه صنعت سودآوری پایدار است و با صنعت باید با این ادبیات صحبت کرد. برای ارتباط صنعت و دانشگاه نیاز به موجودیتی است که بتواند ادبیات دانشگاهی را برای صنعت قابل درک و فهم کند و بر این اساس موسسههایی نظیر مکنزی میتوانند نقش موثری ایفا کنند. برای شروع یک فعالیت رادیکال مانند به وجود آوردن موسسهای که نظیر آن در کشور وجود ندارد، تعداد توفیقات بسیار مهمتر از کیفیت توفیقات است. زیرا این توفیقات کوچک، اما زیاد، باور و عزم را برای ادامه مسیر در افراد تقویت میکند.