گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، نیمه اسفند که میشود، استانداریها برنامه هایشان را برای استقبال از نوروز اعلام میکنند. از نظارت بر بازار و عرضه میوه و شیرینی شب عید تا برنامه ریزی برای اسکان مسافران همه زیر نظر استانداریها صورت میگیرد تا هم مردم در تعطیلات نوروز بتوانند از طبیعت و مسافرت بهره ببرند و هم نظم عمومی شهرها بهم نریزد. در این میان، مشهد وظیفه سنگین تری برای پذیرایی از مسافران نوروزی را به عهده دارد؛ مسافرانی که میهمان امام علی بن موسی الرضا (ع) هستند و بسیاری از آنان قصد دارند در لحظه سال تحویل دل به بارگاه منور رضوی بسپرند.
طبق آمار ارائه شده از سوی سخنگوی ستاد خدمات سفر خراسان رضوی در نوروز سال گذشته بیش از ۱۰ میلیون نفر به مشهد سفر کرده بودند که میتوان گفت بیشتر آنان، نیمه اول تعطیلات را برای مسافرت انتخاب کرده بودند. همانطور که طبق آمار رسمی، در ۶ روز اول تعطیلات نوروز ۱۴۰۱ بیش از ۶ میلیون نفر به مشهد سفر کرده بودند.
استاندار خراسان رضوی، به رسم همه استانداران در همه سال ها، در ۱۵ اسفند اعلام کرد که برنامههای خدمات زائر از همان روز آغاز میشود. این برنامهها شامل برپایی ایستگاههای راهنمای زائر در ورودی شهر مشهد، تنظیم مجدد حرکت سرویسهای حمل و نقل شهری اعم از اتوبوس و مترو، نظارت بر بازار فروش میوه و خوراکی ها، رستورانها و ... و همچنین نظارت بر بازارهای فروش سوغاتی در مشهد.
یعقوبعلی نظری گفته که ظرفیت اسکان رسمی زائران در مشهد حدود ۱۶۰ هزار اقامت شبانه است و این آمار شامل هتل ها، هتل آپارتمان ها، مهمانپذیرها، خانه مسافرها و اقامتگاههای بومگردی است.
مشهد نزدیک به ۱۵۰ هتل، ۲۶۰ زائرسرا و ۲۰۰ مسافرخانه دارد که همه ظرفیت این اماکن در ایام نوروز در اختیار زائران قرار میگیرد.
البته با توجه به پیشبینی ۱۰ میلیون نفری حضور زائران در مشهد، شهرداری موظف میشود در بوستانهای شهر محلهایی برای اقامت زائران درنظر بگیرد و از ظرفیت سولههای مدیریت بحران خود در اسکان موقت زائران بهره گیرد. به گفته مدیران شهرداری مشهد اگر نیاز به اسکان اضطراری زائران باشد، ظرفیت ۳۴ هزار و ۷۰۰ نفری برای استقرار زائران درنظر گرفته شده است.
به گفته حجت الاسلام گنابادی نژاد، رئیس ستاد خدمات سفر خراسان رضوی روزهای شلوغی سفرهای پایان سال و آغاز سال جدید به مشهد در ۱۷ اسفند و همزمان با نیمه شعبان، ۲۹ اسفند و سوم فروردین خواهد بود. او همچنین تأکید کرده است که ستاد خدمات سفر آماده است تا از زائران استقبال کند.
یکی از درخواستهای مهم مسئولان خراسانی از مسافران این است که زمان رفت و برگشت و همچنین محل اقامتشان در مشهد را قبل از سفر به مشهد مشخص کنند. به این ترتیب مسئولان با آگاهی از تعداد اتاق ها، سوییتها و خانه مسافرها و پیش بینی اقامت زائران در کمپ ها، میتوانند برای پذیرایی از آنان آماده باشند و از طرف دیگر، خود زائران با دغدغه کمتری در مشهد حضور یابند.
اما امسال به نظر میرسد فضاسازی شهری در مشهد مانند سالهای گذشته نباشد. مشهد در روزهای پایانی سال شهردار ندارد و با شهرداری با سرپرست اداره میشود. هرچند شهرداری مشهد قرار است در ایام نوروز امسال با کاشت ۱۵ میلیون بوته گل و ۲۲۰ هزار پیاز گل لاله، به گل آرایی معابر و پارکهای مشهد بپردازد، اما به نظر میرسد نباید منتظر المانها در سطح شهر باشیم.
علی نجفی، قائم مقام ستاد مناسبتهای شهرداری مشهد به تازگی گفته که المانهای گل امسال ۲۳ درصد بیشتر از سال گذشته خواهند بود و المانهای حجمی هم ۴۰ درصد بیشتر از سال گذشته نصب خواهد شد. قرار است امسال ۴۴۳ المان خلاقانه در مشهد نصب شود که ۲۵ درصد آنها المانهای هرس شکلی درختان است.
باتوجه به اظهارات نجفی مبنی بر اینکه ۲۰ المان جدید امسال در مشهد نصب میشود، به نظر میرسد سطح شهر مشهد قرار است با المانهای سال گذشته تزیین شود که البته صرفه جویی در هزینههای مدیریت شهری هم محسوب میشود.