سید حسین موسوی فر، رئیس مرکز اموربین الملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو، درباره اقدامات این سازمان در پیگیری حقآبه هیرمند گفت: به لحاظ قانونی متولی حقآبه رودخانههای مرزی از جمله هیرمند وزارت نیرو است که باید با همکاری وزارت امور خارجه پیگیری کند، اما این دلیل نمیشود در موضوعاتی که به سازمان حفاظت محیط زیست مربوط میشود، ما منفعل باشیم.
رئیس مرکز اموربین الملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: مسئولیت اولیه بحث تامین حقآبه با وزارت نیرو است، اما آثاری که حقآبهها بر روی محیط زیست منطقه و معیشت مردم دارد، سازمان حفاظت محیط زیست نیز پیگیری و حساسیت دارد.
وی درباره اقدامات این سازمان افزود: از جمله اقداماتی که ما انجام دادیم، پیگیری موضوع از طرف افغانی است و ما بارها از طریق نماینده ویژه رئیس جمهور آقای کاظمی قمی که الان سفیر ایران در افغانستان هستند با طرف افغانی مذاکرات واسطهای داشتیم و ایشان تقاضاهای ما را بیان کردند و این موارد را به سندی که بین دو کشور وجود دارد و واقعیتهایی که در منطقه نسبت به حقآبه جمهوری اسلامی ایران است، رجوع دادیم.
سید حسین موسوی فر با اشاره به پیگیری حقآبه از سازمانهای بین المللی بیان کرد: اقدام دیگری که ما انجام دادیم این است که از وزارت امور خارجه خواستیم که به وسیله یکی از آژانسهای تخصصی سازمان ملل متحد که UNEP است، موضوع را به صورت سه جانبه به نمایندگی از سازمان ملل متحد بررسی کنند و طی جلساتی طرف افغانی را مجاب کنیم که به تعهدات تاریخی عمل کنند.
رئیس مرکز اموربین الملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست درباره سفر قریب الوقوع رئیس این سازمان به افغانستان خبر داد: آخرین اقدام ما هم که در دست رسیدگی است مذاکره با طرف افغانی است که به زودی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در راس یکی هیئت فنی به افغانستان سفری خواهند داشت و موضوع را چاره جویی میکنند.
وی افزود: به طور قطع هم باید نسبت به سند سال ۱۳۵۲ مذاکره کنیم و هم بحثهای تاریخی که واقعی است صحبت شود؛ مسئله حقآبه تاریخی فراتر از این سند است و ما در حوزه حقوق تاریخی حقآبهای داریم که محیط زیست را هم تامین میکرده و اگر این تامین نشود به آن حق تاریخی ضرر وارد شده است.
سید حسین موسوی فر، رئیس مرکز اموربین الملل و کنوانسیونهای سازمان حفاظت محیط زیست در پایان گفت: ما اساسا پیگیر دو محور هستیم و اگر این دو محور پیگیری شود و طرف افغانی هم سازنده مذاکره کند به نظر میآید که بتوانیم به این حقآبه دست پیدا کنیم و منطقه از این وضعیت بحرانی خارج شود.