گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو - فاطمه جهانی؛ چهارسوق از آن دسته از عبارت های بازاری است که اهالی بازار و صاحبان کسب و کار از آن بسیار استفاده می کنند. در واقع چهارسوق به یک چهارراه ارتباطی گفته می شود که از طریق آن افراد با یکدیگر مرتبط می شوند؛ از حال یکدیگر خبردار می شوند؛ خرید و فروش می کنند و به قولی شبکه ای که متشکل از حلقه های ارتباطی است میان خودشان تشکیل می دهند.
حال فضای تعلیم و تربیت هم از آن جمله حیطه هایی است که به جهت توسعه و گسترش در ابعاد مختلف آن نیازمند شبکه سازی است. رویداد چهارسوق فضایی را جهت آشنایی و ارتباط گیری فعالان و دغدغه مندان حوزه ی تعلیم و تربیت قرار می دهد تا بتوانند یکدیگر را پیدا کرده، با هم مرتبط شوند و دست در دست هم، گام های موثرتری را در جهت بهبود و پیشرفت تعلیم و تربیت کشورمان، بردارند.
رئیس پانزدهمین رویداد بین المللی چهارسوق گفت: امسال بجز فرصتهای شبکه سازی و ارائه غرفهها در این رویداد، ۳۰ مجموعه به صورت کوتاه، خود را برای مخاطبان معرفی میکنند تا شبکه سازی موثری بین مجموعه و افراد صورت بگیرد. امسال بجز فرصتهای شبکه سازی و ارائه غرفه ها، ۳۰ مجموعه به صورت کوتاه، خود را برای مخاطبان معرفی میکنند تا شبکه سازی موثری بین مجموعه و افراد صورت بگیرد.
آزین با اشاره به اینکه در رویداد امسال، غرفههای تجربه محور داریم درباره محتوای رویداد چهارسوق افزود: امسال ۱۰ ارائه از فعالین نظام تعلیم و تربیت داریم و تجربهها در این رویداد بیان میشود همچنین پنل و نشستی درباره آزمون تیمز و پرلز و رابطه آن با سیاست گذاری آموزش و پرورش داریم.
در ادامه این رویداد، مهدی نوید ادهم صاحب نظر نظام تعلیم و تربیت و دبیرکل سابق شورای عالی آموزش و پرورش نیز با اشاره به تاثیرگذاری رویداد چهارسوق در نظام تعلیم و تربیت گفت: این روزها جمعیت زیادی از جوانان علاقهمند به نظام تعلیم و تربیت در کشور مشغول فعالیت هستند که این رویداد، چهرههای دارای انگیزه و مهارت در حوزه تعلیم و تربیت را شناسایی و شبکه سازی میکند که این تبادل تجربیات و هم افزایی باعث ارتقای کیفیت نظام تعلیم و تربیت میشود.
وی با بیان اینکه چهارسوق اقدام مبارکی است که دوستان خوش ذوق آن را طراحی کرده اند افزود: این رویداد با استقبال دست اندرکان حوزه تعلیم و تربیت روبرو شده است که نشان از موفقیت آن دارد. آینده روشنی را برای این رویداد پیش بینی میکنم و امیدوارم دوستان با طراحی و اجرای این رویداد، بتوانند تحولات خوبی را در آموزش و پرورش رقم بزنند.
معاون سابق متوسطه آموزش و پرورش با این بیان که رویداد چهارسوق توانسته جایگاه خوبی را در بین افراد علاقهمند به نظام تعلیم و تربیت پیدا کند، گفت: این رویداد محلی برای تبادل و ارائه تجربیات بومی در نظام تعلیم و تربیت است.
در ادامه، علی زرافشان صاحب نظر نظام تعلیم و تربیت و معاون سابق متوسطه آموزش و پرورش نیز با اشاره به رویداد چهارسوق گفت: رویداد چهارسوق اقدام مبارکی است تجربه ۱۵ سال برگزاری و استقبال در بین علاقهمندان به آموزش و پرورش به ویژه نسل جوان، نشان از موفقیت این رویداد دارد. این رویداد توانسته جایگاه خوبی را در بین افراد علاقهمند به نظام تعلیم و تربیت پیدا کند و با ایجاد شبکه بین افراد، به تبادل تجربیات بپردازد و محلی برای تبادل و ارائه تجربیات بومی در نظام تعلیم و تربیت است. جای این رویداد در آموزش و پرورش خالی بود باید برگزاری آن را به فال نیک بگیریم و برای آینده آن امیدهای زیادی داشت.
در این نشست افراد بسیاری به سخنرانی در حوزه آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت پرداختند و از زوایای مختلفی آن را بررسی کرده و ایدههایی را در ارتباط با بهبود روند حرکت در مسیر آموزشی کشور مطرح کردند. محسن حاجی میرزایی وزیر سابق آموزش و پرورش نیز در میان سخنرانان رویداد، حاضر بود و در سخنرانی خود به نکات قابل توجهی اشاره کرد.
محسن حاجی میرزایی وزیر سابق آموزش و پرورش در پانزدهمین رویداد چهارسوق پیرامون ایدههایی برای تحول در آموزش اظهار کرد: مسائل امروزه آموزش و پرورش مسائل تازهای نیستند مسائلی هستند که بیش از ۷۵ سال روی میز هستند و برداشته نشده اند. مجموعه تلاشهای نظام سیاست گذاری، نظام تعلیم و نظام اجرایی برای حل این مسائل کامیاب نبوده است و ما شاهد یک آشفتگی در حیطه نظر و عمل هستیم بنظرم خردمندانهترین راه برای اهتمام به مسائل آموزش و پرورش، رمزگشایی از گزارههایی است که چرا مسائل، مزمن میشوند و چرا تدابیر ما قادر به حل آنان نیست.
وزیر سابق آموزش و پرورش اشاره کرد: معتقدم یکی از مهمترین دلایل در نوع نگاه ما به مسئله است، معمولا در ادبیات خود بین مسئله و مشکل تمایزی قائل نمیشویم درحالی که این دو مفهوم مترادف نیستند. مشکل، نتیجه و پیامد مسائل و بروز عینی قابل مشاهدهای است که نیاز به دانش تخصصی ندارد. مسائل نتیجه فرایندهای بسیار تدریجی هستند که لزوما کنار مشکلات نیستند فاصله زمانی و جغرافیایی با مشکل دارند ظرفیت مشکل برای جلب توجه بالاست برای شناختن مسائل نیازمند دانش تخصصی و عمیق هستیم و شناخت مسائل بدون فهم تخصصی از حوزه امکان پذیر نیست.
حاجی میرزایی ادامه داد : یکی از مهمترین دلایل پایداری مشکلات این است که کارکرد مشکلات، ما را به سمت مسئله نبرده است. اولین مسئله، موضوع ماموریت در آموزش و پرورش است که دچار غفلت شدید نسبت به ماموریت هستیم. ماموریت باید سنجیده شدن موفقیتها را بیان کند بین سیاستهای اعلامی و اعمالی تفاوتهای زیادی است ماموریت وقتی موضوعیت پیدا میکند که مبنای تصمیم گیری و تعیین اولویتها باشد. اگر به ماموریت پاسخ درست ندهیم کیفیت ما مبهم میشود و امکان انسجام و تشخیص اولویتها را نخواهیم داشت و در نتیجه یادگیری اتفاق نمیافتد.
وی ادامه داد: ماموریت در بحران است و دقیق و مبنای عمل در درون دستگاه و تعامل با تعلیم و تربیت نیست؛ ماموریت شرط ضروری است، اما کافی نیست نظام تعلیم و تربیت، متشکل از اجزا و ارکانی است که باهم در تعادل و تعامل هستند طراحی و معماری بهینه مناسبات درونی اجزای سیستم اهمیت دارد.
وزیر سابق آموزش و پرورش گفت: نقص طراحی با مدیریت جبران نمیشود اگر طراحی معیوب باشد مدیر نمیتواند موفقیت پایدار داشته باشد بخش مهمی از مشکلات امروز محصول طراحی معیوب است.
وی با تاکید براینکه نظام انگیزشی مهمترین موتور محرک یک مجموعه است گفت: با ایجاد انگیزه برای ارتقای صلاحیت، نیروی موفق خواهیم داشت نظام انگیزشی ما تهی شده است که این معماری قادر به خلق انگیزههای موثر نیست. برداشت من این است که نظام آموزشی، اجتماع ارکان آموزشی است که مبنای مشترک این نظام برنامه درسی است و همه چیز باید حول این برنامه سامان بگیرد.
وی در پایان با اشاره به مفهوم پردازی نقش حاکمیت ادامه داد: نسبت نظام حکمرانی در آموزش و پرورش موضوع بسیار مهمی است و معتقدم نظام حکمرانی نقشهای خود را به تامین ناقص منابع محدود کرده است، اما باید بدانیم آموزش حق مردم و جز تکالیف قطعی نظام حکمرانی است.