گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو-علی خانمحمد: علیرضا زاکانی، شهردار تهران امروز در مراسم نهضت تامین مالی شهر حضور یافت و گفت: آنچه که مراجع بین المللی ذکر کردند که در سال ۲۰۵۰ قرار است ۷۰ درصد جمعیت کره زمین در شهرها ساکن باشند، در کشور ما تحقق یافته است؛ لذا باید چاره آن را بیندیشیم.
زاکانی عنوان کرد: روستاها جایگاه تولید است و عادت گذشته شهر در مصرف، عادت بسیار بدی است. شهرها باید در مسیر تولید قرار بگیرند و این موضوع نیازمند این است که منابع و امکانات لازم را در شهرها فراهم کنیم.
شهردار تهران درخصوص هدایت نقدینگی کشور گفت: درحال حاضر با حدود ۷ هزار همت نقدینگی در جامعه مواجه هستیم که مانند سیل به هر سمتی حرکت کند آن بخش را ویران میکند. اگر در هر بازاری، مانند بازار مسکن، ارز و طلا وارد شود آن بخش را از تعادل خارج میکند؛ این خروج از تعادل نیاز به پیشگیری دارد.
وی افزود: باید بتوانیم از این نقدینگی به عنوان بزرگترین ظرفیت سازندگی کشور استفاده کنیم.
زاکانی درخصوص بکارگیری نقدینگی در مسیر ساخت مسکن گفت: دولت مکلف است ۴ میلیون مسکن بسازد، نقدینگی جامعه هم ۷ هزار همت است. نیاز برای ساخت مسکن در پایینترین سطح، ۴ هزار همت تخمین زده میشود. اگر نقدینگی در این مسیر قرار بگیرد موضوع اشتغال و اقتصاد و تامین مسکن به عنوان بزرگترین مشکل ما حل میشود.
این مقام مسئول در ادامه گفت: سال گذشته تجربه جدیدی را در تهران داشتیم. ۲۰۸۰ داشتیم که آنها را بررسی کردیم و به انتخاب شهروندان گذاشتیم که میخواهند کدام پروژه انجام شود. ۱۴۶۲ پروژه در نهایت انتخاب شد که از این تعداد تنها ۱۸ پروژه شروع نشده و ۹۰۰ پروژه خاتمه پیدا کرده است.
وی افزود: این پروژه ها، پروژههای کلان شهری نیست، پروژههایی است که مردم در محیطهای اطراف خود با آن زندگی میکنند.
زاکانی درخصوص تامین مالی شهرها گفت: منابع مالی گلوگاه جدی است. برای تامین منابع مالی، شروع کار ما با انضباط مالی بود. به این شکل که با انضباط مالی، آن شهر چیزی که دارد را خوب میبیند و در جایگاه خودش مصرف میکند.
شهردار تهران در ادامه عنوان کرد: شهرها به سرعت به سمت فرسودگی پیش میروند. در تهران و باقی شهرها بافتهایی به عنوان بافتهای ناکارآمد داریم که در دل اینها بافتهای فرسوده وجود دارد. این بافتها سست هستند و به آنها نمیتوان دسترسی داشت. همچنین در مخاطرات بیشترین هزینه را این بافتها ایجاد میکند.
وی اضافه کرد: در تهران ۱۷ هزار هکتار بافت ناپایدار وجود دارد که نزدیک ۴۵۰۰ هکتار آن، بافت فرسوده است و حتی با مولفههای جدید، به ۶ تا ۷ هزار هم هکتار میرسد.
زاکانی اظهار کرد: باوجود اینکه میتوان مسکن را خارج از شهرها ساخت، ولی اولویت اولا در جایی است که زیرساختهای آن موجود است، دوما جایی که بافت فرسوده وجود دارد و باید آن را نوسازی کرد.
شهردار تهران تاکید کرد: مردم باید فکر، امکانات و مال خود را در این ظرفیتهایی که بوجود آمده وارد کنند. مسکن میتواند عمده نقدینگی کشور را جذب کند. از طرفی مردم سود سرمایهگذاری خود را میبرند و از طرف دیگر بخشی از مشکلات ساخت مسکن حل میشود.
وی افزود: بخشی از حمل و نقل کشور امروز متعلق به حمل و نقل عمومی است. در تهران ۳۴ درصد حمل و نقل عمومی است که اصلا کافی نیست و باید به ۷۰ درصد افزایش پیدا کند. برای این کارها نیاز به امکانات و اعتبارات است که توسط خود مردم تامین شود و در آینده هم صاحب این امکانات میشوند.
زاکانی در پایان درخصوص شفافیت اطلاعات شهرداری گفت: وقتی وارد شهرداری شدیم با سالها اسناد بدون حسابرسی مواجه شدیم و تا موقعی که قبلیها تایید نشود گزارش جدید را نمیتوان تایید کرد.