به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همزمان با ایام روز دانشجوی امسال نیز به رسم هر سال شاهد آمد و شد مسئولان مختلف به دانشگاههای سراسر کشور بودیم. شانزدهم آذرماه شاید فرصتی بود برای اعلام عملکرد مسئولان و پاسخگویی آنها در بستر فضای دانشگاه و تریبونی که مخاطب آن دانشجویان هستند.
اما در اتفاقی نو، جمعی از دانشجویان بسیجی استان تهران تصمیم گرفتند از دانشگاه بیرون زده و پای صحبت مردم بنشینند تا مسئولانی هم که قصد دیدار با آنها را داشتند، به همین بهانه پایشان به مناطق محروم کشیده شود.
موضوع این حرکت همان مسئله اقتصاد و معیشت مردم بود. مسئله محوری این مطالبه نیز حول اعتراض به بنگاهداری بانکها شکل گرفت. مدتی پیش بود که یک دیوارنگاره در میدان ولیعصر با عنوان «بانکها غلط میکنند با پول مردم بنگاهداری کنند» نصب و پس از اندکی پایین کشیده شد که با واکنشهای بسیاری همراه بود. حالا دانشجویان دوباره این بنر معروف را بالا آوردهاند!
دو تن از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، نظامالدین موسوی (عضو هیئت رئیسه مجلس و کمیسیون اصل ۹۰) و مجتبی رضاخواه (نایب رئیس کمیسیون تلفیق برنامه هفتم) در این مراسم حضور داشتند.
دانشجویان تلاش کردند با تبیین دلایل مختلف عقبماندگی و عدم توسعه مناطق محروم، نشان بدهند که چگونه عدم توزیع عادلانه ثروت و بنگاهداری بانکها باعث میشود تسهیلات خرد و کلان از دسترس عموم جامعه خارج شود.
مردم مناطق مستضعفی مثل نوروزآباد از تسهیلات بانکی سهمی ندارند
دانشجویان برای این برنامه، منطقه نوروزآباد را انتخاب کردند. آرش فرجی، دبیر تبیین بسیج دانشجویی استان تهران، در پاسخ به خبرنگار دانشجو درباره دلیل انتخاب این منطقه گفت: منطقه نوروزآباد در جنوب غرب تهران واقع شده و منطقهای مستضعف است که در آن بیشتر مردم درگیر مشکلات اقتصادی هستند.
وی افزود: قرارگاه محرومیتزدایی سه سال است که در این منطقه حضور داشته و ضمن فعالیت فرهنگی، کارهای جدی در بحث محرومیتزدایی انجام دادهاند. یک مسئله بین تمام مردم منطقه مشترک بود و آنهم اینکه هیچ تسهیلاتی مانند وام ازدواج، حمایت از کارآفرینی و... از حاکمیت دریافت نمیکردند.
با قانون به جنگ تخلف بانکها می رویم!
مجتبی رضاخواه در این مراسم گفت: بانک مرکزی به بهانه قانون از اصلاح بانکها طفره میرفت که آن قانون توسط مجلس اصلاح شد.
وی افزود: در برنامه هفتم توسعه باید دارایی تمام بانکها شفاف شود. مجلس جلوی ویژهخواری بانکها را در برنامه هفتم توسعه گرفته است.
گردشگری، دومین بانک متخلف کشور است!
نظامالدین موسوی با بیان تخلفات بانکهای مختلف و عملکرد مجلس، عنوان کرد: دومین بانک متخلف کشور بانک گردشگری است. بارها و بارها آقای جهانگیری و برادرش از من شکایت کردند. سرمایه لازم برای تاسیس بانک آن زمان ۴٠٠ میلیارد تومان بوده که با اعمال فشار به بانک مرکزی آن را تا ۲٠٠ میلیارد تومان کاهش دادند.
وی افزود: با مفاسدی مثل آریا، زنجانی، جزایری و... برخورد شد. اینکه یک سیستمی خودش بیاید و مفسدین را پیدا کند قابل تقدیر است. وقتی که بانک ۸۰ برابر سرمایهاش تسهیلات میدهد یعنی خلق پول و نقدینگی میکند که نتیجه آن افزایش تورم است.
بانک آینده ۸۰ برابر سرمایه به شرکتهای خودش وام داده است!
نظامالدین موسوی، عضو هیئت رئیسه مجلس در پاسخ به خبرنگار دانشجو گفت: بر اساس قانون میزان تسهیلاتی که بانکها ارائه میکنند نباید بیشتر از ۸ برابر سرمایه آنها باشد. اما در گزارشی که ما در کمیسیون اصل نود تهیه کردیم، دو بانک گردشگری و آینده بسیار بیشتر تسهیلات دادهاند. بانک آینده نزدیک به ۸٠ برابر سرمایهاش را تسهیلات داده.
وی افزود: نکته اینکه این تسهیلات را به شرکتهای خودشان دادهاند! مانند وام دادن به شرکت سازنده ایران مال. ما در مجلس ضمن در دستور کار قرار دادن این قضیه پیگیر برخورد با متخلفان نیز هستیم.
نظام بانکی ما به شدت ناعادلانه و تبعیضآمیز ثروت توزیع میکند
سیدحسن موسوی فرد (دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی) در پاسخ به خبرنگار دانشجو درباره دلیل تاثیر بنگاهداری بانکها بر محرومیت مناطق مختلف گفت: وقتی بانکهای منابع را به بنگاههای زیرمجموعه خودشان منتقل میکنند، مانند ساخت مجتمعهای تجاری و برجسازیهایی که صورت میگیرد، با محدودیت منابع مواجه میشوند.
وی ادامه داد: مردم اگر بخواهند وام خرید مسکن تهیه کنند و مجموعههای دیگری که بخواهند کارآفرینی کنند و یا کارخانههایی که به ثروت در گردش نیاز دارند به مشکل خورده و باعث میشود توزیع ثروت بهم بریزد.
موسوی گفت: آنهایی که به بانک نزدیک هستند ثروتهای کلانی را بهدست میآورند و این باعث میشود شکاف طبقاتی جدی اتفاق بیفتد و فاصله فقیر و غنی یا تولیدکنندگان کوچک و بزرگ زیاد شود.
وی افزود: ۵۰ درصد مردم ایران تا حالا حتی یکبار هم تسهیلات دریافت نکردند و بیش از ۹۰ درصد تسهیلات کشور در اختیار ۱٠ درصد از تسهیلات گیرندگان است.