گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- ندا زارعی: ایران به عنوان دومین کشوری که ذخایر گازی زیادی دارد، ۱/۱۷ درصد از کل ذخایر گازی جهان، معادل بیش از ۳۲ تریلیون متر مکعب را به خود اختصاص داده است.
بر اساس آمار منتشر شده از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۰، ذخایر گازی کشور ایران به تنهایی دو برابر ذخایر گازی آسیا- اقیانوسیه و آمریکای شمالی، ۵/۲ برابر آفریقا، بیش از ۴ برابر آمریکای مرکزی و جنوبی و ۱۰ برابر کل ذخایر اروپاست.
بعد از روسیه که ۹/۱۹ درصد از کل ذخایر گازی جهان را دارد و در رتبه اول این ردهبندی قرار گرفته است، قطر با داشتن ۱/۱۳ درصد از ذخایر گازی جهان نیز در رده سوم قرار دارد. یعنی در مجموع ۵۰ درصد از ذخایر گازی جهان در این سه کشور قرار گرفته است. در نتیجه انتظار میرود ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گاز در جهان، با حضور پررنگ و موثر در بازارهای گازی منطقه، نقش موثری ایفا کند.
ایران، سومین تولید کننده و چهارمین مصرف کننده گاز در جهان
طبق همین آمار، میزان کل تولید گاز طبیعی در جهان در سال ۲۰۲۱، ۴۰۳۷ میلیارد متر مکعب بوده است. ایران با تولید ۲۵۷ میلیارد متر مکعب گاز در همان سال، سهم ۴/۶ درصدی از کل تولیدات را دارد. آمریکا و روسیه به ترتیب با تولید ۹۳۴ و ۷۰۱ میلیارد متر مکعب گاز، در رتبههای اول و دوم هستند. در نهایت چین نیز با حضور در بین چهار تولید کننده اصلی گاز در جهان، ۲۰۹ میلیارد متر مکعب گاز تولید کرده است. در سال ۲۰۲۱، ایران به عنوان سومین کشور تولید کننده گاز طبیعی در جهان شناخته شده است.
نکتهای که باید به آن توجه شود این است که ایران با دومین کشور تولید کننده گاز ۴۸۰ میلیارد متر مکعب و با چهارمین کشور تولید کننده ۱۲ میلیارد متر مکعب اختلاف دارد. یعنی میزان تولید گاز ایران به کشور چهارم نزدیکتر بوده است و این نشاندهندهی شرایط نامناسب تولید برای دومین دارنده ذخایر گاز جهان است.
در بحث مصرف گاز نیز ایران با مصرف ۲۴۱ میلیارد متر مکعب گاز در سال ۲۰۲۱، سهم شش درصدی از کل مصرف در جهان را به خود اختصاص داد و چهارمین کشور مصرف کننده گاز در جهان شناخته شد. کشورهای آمریکا، روسیه و چین نیز به ترتیب با مصرف ۸۲۶، ۴۷۴ و ۳۷۸ میلیارد متر مکعب گاز، معادل ۵/۲۰، ۸/۱۱ و ۴/۹ درصد از کل گاز مصرفی در جهان، رتبههای اول تا سوم را از این حیث به خود اختصاص دادند.