محسن یحیایی، در گفتگو با خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو اظهار داشت: در فصل صید اخیر ماهیگیران شرکتهای پره در گلستان ۱۳۱ هزار کیلوگرم ماهی کفال، ۷هزار و ۵۰۰ کیلوگرم ماهی کپور، ۲هزار و ۸۰۰ کیلوگرم ماهی سفید و همچنین ۱۰۰۰ کیلوگرم انواع سایر ماهیان استخوانی را از دریای خزر صید کردند که در این بین صید ماهیان سفید و کپور سیر صعودی داشته است.
وی با اشاره به مقایسه میزان صید امسال به سال قبل گفت: ارزش فروش ماهیان استخوانی صید شده نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشته که باینگر افزایش درآمدی صیادان است
یحیایی اظهارداشت: تعدادی شرکتهای پره فعال در این فصل صید ۱۰ شرکت است که سرانه صید آنها در سال جاری ۱۴ هزار کیلوگرم است و سرانه درآمدزایی هر شرکت ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان تخمین زده میشود.
به گفته وی در فصل صید امسال صیادان شرکتهای پره با نظارت ناظران صید تعداد ۱۲۷ قطعه ماهی خاویاری نابالغ گرفتار در تورهای ماهیگیری را در دریا رها سازی کرده و همچنین ۱۰ قطعه ماهی خاویاری بالغ را برای فرآیند تولید بچه ماهی به مراکز تکثیر انتقال دادند.
وی بیان کرد: در سالهای اخیر با صید بی رویه و غیرمجاز، ذخایر ماهیان خاویاری دریای خزر به شدت کاهش یافته که اجرای طرحهای پرورش مصنوعی در مزارع برای حفظ این گونهها و تداوم تجارت در بازارهای بین المللی با توجه به ارزآوری بالای خاویار در حال انجام است.
یحیایی گفت: گلستان به عنوان مرکز تولید و پرورش ماهیان خاویاری و محل صید تکثیری این گونه در سالهای اخیر تلاشهایی برای جلوگیری از انقراض آن انجام داده تا با اجرای برنامههای پرورش و تکثیر مصنوعی، برند خاویار برای ایران و استان حفظ شود.
وی افزود: راه اندازی مراکز و مزارع تکثیر و پرورش خاویارمانند فیلماهی، تاسماهی روسی یا چالباش، تاسماهی ایرانی یا قرهبرون، ماهی شیپ و ماهی ازونبرون یا سوروگا از جمله راهکار اندیشیده شده برای حل این مشکل و کاهش دغدغه از میان رفتن همیشگی یکی از گونههای مهم آبزیان دریای خزر است.
گفتنی است؛ فصل صید ماهیان استخوانی در سواحل خزری گلستان از ۱۵ مهر سال گذشته آغاز شده بود.
ماهیگیری در سواحل خزر به روش 'پره ' انجام میشود به این صورت که تورهایی با ارتفاع هفت تا ۱۰ متر و به طول حداکثر هزار و ۲۰۰ متر به کمک یک قایق به صورت نیم دایره در فاصله مشخصی از ساحل دریا (۱۴ متری عمق دریا) گسترده و پس از انباشته شدن از ماهیان استخوانی شامل گونههای کفال، سفید و کپور به وسیله تراکتور به ساحل کشیده میشود.