به گزارش خبرنگار گروه استانها خبرگزاری دانشجو، روستای ابیانه در بخش مرکزی شهرستان نطنز استان اصفهان در دامنههای کرکس کوه واقع شده است.
اولین بنای روستای ابیانه، آتشکده هارپاک از دوره ساسانیان است که روی قله کرکس بنا شده، همچنین این روستا با دارا بودن بناهایی تاریخی و مذهبی، چون قلعههای هرده، یوسمن و پاله و وجود زیارتگاههایی، چون امامزاده یحیی و امامزاده عیسی مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی به این منطقه است.
از دیگر ویژگیهای این روستا وجود خانههای سرخ رنگ با معماری متحد الشکل است که به دلیل همین شباهت نظم ساختار زیبای روستا چشمان هر گردشگری را به خود خیره میکند.
چندی پیش ظریفی فرماندار شهرستان نطنز از اعلام آمادگی در جهت کمک به روند ثبت روستای تاریخی ابیانه بعنوان دهکده جهانی گردشگری خبر داد و گفت: جلسات ابتدایی با حضور مسئولین استانی و وزارت میراث فرهنگی و گردشگری برای انجام این امر مهم آغاز گردیده و تمام دستگاههای اجرایی مرتبط در راستای محقق شدن ثبت جهانی این روستای تاریخی، بعنوان دهکده جهانی گردشگری آمادگی کامل دارند و در این فرآیند دستگاههای متولی را یاری خواهند کرد.
وی ضمن اشاره به اهمیت موضوع و تاثیر ثبت جهانی ابیانه به عنوان دهکده جهانی گردشگری در رونق و توسعه گردشگری و تاثیر آن بر گردشگری شهرستان و استان، بر لزوم همراهی و همیاری تمامی دستگاههای ذیربط در شهرستان و استان برای تحقق این موضوع تاکید کرده بود و افزود: از فرصت ایجاد شده برای شهرستان و ثبت جهانی این روستای تاریخی با تمام توان استفاده خواهد شد و انشالله با تلاش مجموعه ادارات مرتبط شهرستان و مساعدت مسئولین استانی و کشوری ثبت جهانی این روستا انجام خواهد شد.
پس از این خبر و اظهار نظر برخی کارشناسان گردشگری و فعالین محیط زیست در این خصوص نکاتی را مطرح کردند.
رضایی نیا عضو شورای روستای اوره شهرستان نطنز و از فعالین محیط زیست گفت: برای دهکده جهانی شدن لازم است زیر ساخت اولیه درست شود، متاسفانه تردد تریلرهای حامل سنگ در جاده ابیانه ونطنز نه تنها این امر را میسر نمیکند بلکه این وضعیت بزودی ابیانه وشهرستان نطنز را از لیست گردشگری یونسکو خارج خواهد کرد.
وی ادامه داد: گردشگر خارجی ایرانی نیست که جانشان برای مسئولان ارزشی نداشته باشد باید توجه داشت توریست جوانب بسیاری را در بازدید ملاحظه میکند. جادههای غیر استاندارد روستاها وحرکت تریلرها آن هم با سرعت غیر مجاز، نبستن سنگ وعدم حضور پلیس در جادههای منطقه از نکات مهم و وظایف اصلی برای حضور گردشگر خارجی است که این مشکلات و نبود استانداردهای دیگر، توسط گردشگر به یونسکو گزارش میشود.
رضایی نیا افزود: اگر واقعأ به صنعت توریسم اهمیت میدهید، آن هم نه فقط ابیانه بلکه برای جذب توریست طبیعت، حیات وحش، کویر گردی، کوهنوردی، اطراق در منطقه و همچنین ایجاد صدها شغل جهت جوانان، لازم است پیش از هر فرایندی معادن تعطیل شوند. قابل ذکر است که هر توریست خارجی در کشور حداقل پنج هزار دلار درآمد برای منطقه دارد و استفاده از این فرصت ویژه نیازمند برنامه ریزی، قانون مداری و اجرای دقیق است.
همچنین احمد بانی ابیانه کارشناس و تحلیلگر فرهنگی در این خصوص اظهار کرد: شکی وجود ندارد که ابیانه یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری کشور عزیزمان ایران است. طی روزهای گذشته شاهد خبر خوب قرار گرفتن نام روستای تاریخی ابیانه در میان ۸ روستای نامزد دهکده جهانی گردشگری بودیم. ضمن ابراز امیدواری برای قرار گرفتن نام ابیانه در فهرست نهایی و همچنین تشکر و قدردانی از فرماندار انقلابی و جهادی شهرستان نطنز به جهت پای کار آوردن تمامی ظرفیتها به منظور میل به این هدف مبارک، خوب است شاخصهای ارزیابی این موضوع را در ابتدا به درستی تبیین نموده تا بتوانیم تحلیل درست و دقیقی از این مهم داشته باشیم.
وی افزود: در ابتدا باید بدانیم روستاها در ۹ حوزه کلیدی شامل «منابع فرهنگی و طبیعی»، «ترویج و صیانت از منابع فرهنگی»، «پایداری اقتصادی»، «پایداری اجتماعی»، «پایداری زیستمحیطی»، «توسعه گردشگری و یکپارچهسازی زنجیره ارزش»، «حاکمیت و اولویتبندی گردشگری» و «بهداشت، ایمنی و امنیت» ارزیابی میشوند.
وی ادامه داد: بر کسی پوشیده نیست که شهرستان نطنز با در اختیار داشتن منابع گوناگون گردشگری و داشتن رتبه سوم از این منظر در سطح استان اصفهان، ظرفیت بسیار ارزشمندی را در داراست.
بانی ابیانه گفت: بدیهی است برای توسعه و پیشرفت در هر منطقه بر مبنای ظرفیتهای آن منطقه باید برنامه ریزی نمود. متاسفانه توسعه معادن در شهرستان نطنز سالیانی است که توسعه مزیت اصلی شهرستان یعنی گردشگری را تحت تاثیر جدی قرار داده است.
وی تصریح کرد: آسیبهای این موضوع بر روستای تاریخی ابیانه نطنز تا جایی پیش رفته است که یکی از معادن سنگ که در روستاهای همجوار ابیانه قرار گرفته است با سوء استفاده از نام پرآوازه ابیانه برای فروش بیشتر از این برند جهانی بهره گرفته است.
وی در خصوص نوع ارزیابی سازمانهای جهانی مطرح کرد: قطع به یقین سازمانهای جهانی در ارزیابیهای خود بسیار دقیق و موشکافانه وارد عمل میشوند و جاده غیر استاندارد و تخریب شده هنجن به ابیانه به واسطه فعالیت این معادن از نگاه آنها پوشیده نمانده است. در کنار آسیبهای وارده به این جاده متاسفانه جاده کاشان به نطنز نیز به جاده مرگ معروف و روزی نیست که خبر متاثر کنندهای از اتفاقات تلخ و ناگوار آن به گوشمان نرسد. طبق آمارهای موجود متاسفانه طی چند سال گذشته حدود ۷۰۰ خانواده به جهت ناامن بودن جادههای شهرستان دچار آسیبهای مختلف شده اند.
کارشناس و تحلیلگر فرهنگی خطاب به فرماندار شهرستان نطنز گفت: از فرماندار محترم شهرستان نطنز که مسئولیت کمیته معادن شهرستان را هم عهده دار هستند به عنوان یک علاقهمند به پیشرفت و توسعه شهرستان نطنز و روستای آبا و اجدادی خود خواستارم، در سال جدید برنامه جدی تری نسبت به گذشته، برای حل شدن دائمی معضل معادن که تبدیل به یک معضل اجتماعی شده و آسیب جدی به اعتماد و سرمایه اجتماعی وارد کرده است داشته و با روحیه جهادی خود این مشکل را حل و فصل نمایند.
وی افزود: اجرایی شدن اصل پنجاهم قانون اساسی که به صورت شفاف بیان میدارد که «در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیقه عمومی تلقی میگردد، از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر از آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است» مطالبه و خواسته عمومی مردم شریف شهرستان است. آنچه مورد تاکید است ممنوعیت فعالیت معادن در منطقه حفاظت شده کرکس و تعطیلی فعالیت آنان است.
بانی ابیانه ضمن اشاره به ماده ۲۵ آیین نامه قانون معادن، اظهار کرد: نکته مهم دیگر نظارت دقیق بر اجرایی نمودن ماده ۲۵ آیین نامه قانون معادن است. در این ماده مدت بهره برداری معادن را حداکثر بیست و پنج سال اعلام کرده است و با عنایت به این مهم اکثر معادن شهرستان میبایست تا کنون تعطیل میشدند، چون تاریخ آغاز به کار این معادن اغلب در دهه هفتاد بوده است.
وی در پایان ضمن اشاره به بهسازی جادههای روستایی و بین شهری به عنوان اولویت مهم دیگر در راستای بهبود زیرساختهای گردشگری به لزوم اتخاذ روشهای مختلف برای حل موضوع اشاره کرد و گفت: در این مسیر قطعا کمک سازمانهای مردم نهاد در سطح شهرستان و استان تاثیر به سزایی خواهد داشت.
باید دید با وجود اینکه روستای ابیانه نطنز جزو ۸ روستای مطرح برای کاندیداتوری دهکده جهانی از طرف ایران قرار گرفته است، در مسیر ثبت قرار میگیرد یا سایر موانع این فرصت را از این ظرفیت بالقوه خواهد گرفت.