گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- زهرا قربانی رضوان؛ چالش مسابقه خانه برنامهای تلویزیونی با سبک بازیهای گروهی جدیدترین برنامه مسابقه محور شبکه یک سیما است. این برنامه توانسته با محوریت هویت و پیشرفت ایرانی علاوه بر سرگرمی، اطلاعات آموزشی نیز برای مخاطبان ارائه کند. در کارگروه پیشرفت و عدالت قرارگاه طراحی رسانه ملی و از سوی مرکز سیمرغ معاونت سیما برنامهای متفاوت برای مخاطبان رسانه ملی تهیه شده است.
مسابقهای چالش محور که توسط جمعی از شرکت کنندگان در خانه برگزار میشود. شرکت کنندگان با همفکری یکدیگر به پرسشها پاسخ میدهند و راه خود را برای رسیدن به اتاق سرنوشت باز میکنند. در این میان شخصیتهای نمایشی در بازی حضور دارند که جذابیت و ریتم برنامه را بالا میبرند. ناخوانده، هوچیگر، سوداگر، افرادی هستند که تلاش دارند مانع راه دانشگران شوند. مبحث اصلی اینجاست یعنی محتوا و سوالات مسابقه، سوالات در حوزههای صنعت، کشاورزی، اقتصاد، فضانوردی، ساختمان سازی و ورزش است.
رسانه ملی به عنوان مهمترین و اصلیترین سیستم در نمایش سرگرمی و ارائه برنامه آموزشی شناخته میشود. اما چگونگی به نمایش گذاشتن اطلاعات و نوع انتقال آن به مخاطب از مباحث قابل توجه است. ارائه اطلاعات در قالب مسابقه و چالشهایی که اکنون مخاطب از آن استقبال میکند یکی از بهترین گزینهها است.
اخیرا با مشاهده کلی برنامههای سیما شاهد رشد و پیشرفت در محتوا و فرم برنامههای تلویزیونی بودیم که قدمی مثبت رو به تحولی است که سبب بازگشت مخاطبان رسانه ملی خواهد شد. علاوه بر این دریافت اطلاعات در راستای سرگرمی سبب شده تا این محتوا در حافظه مخاطبان باقی بماند و این رسالتی فراموش شده بود که اکنون شاهد قوت یافتن آن هستیم. حال برای تثبیت و تقویت این اطلاعات در قالب مسابقه و صحبت در باب سوال و بررسی دقیق آن توسط شرکتکنندگان محتوا بیش از پیش موشکافی میشود و این از نکات مثبت چالش مسابقه خانه است؛ بنابراین محتوا همپای فرم پیش آمده است. پیشتر شاهد آن بودیم که فرم و ظاهر برنامهها از متن پیشی میگرفت و برنامه با دکور آنچنان عظیم، اما خالی از محتوا ساخته میشد!
چالش مسابقه خانه با دکور ۳۶۰ درجه و فضای خانه سنتی با المانهای به روز تشکیل شده است. از مهمترین نکته این برنامه ضبط ۱۶ دوربین است که نشاندهنده پرداخت به جزئیات تصویری است.
دکور برنامه شاید شباهت به بازی مافیا و یا برنامههای این دست باشد، اما تفاوت بارز آن بازنمایی و نمایشگری فضای کاملا ایرانی و سنتی با رگههای کلاسیک است. فرش ایرانی که همه شرکت کنندگان گرداگرد آن قرار گرفته اند در کنار طاقهای قدیمی و پنجره اروسی فضایی ایرانی ایجاد کرده است. پیشتر در شبکه نمایش خانگی در مسابقاتی با همین محوریت شاهد فرم کلاسیک و غربی بودیم که در طراحی لباس شرکت کنندگان نیز رد پای آن مشهود بود. اکنون توجه به فرهنگ و معماری ایرانی در دکور برنامههای تلویزیونی الگویی است که میتوان از آن به فراخور محتوا و فرم مرتبط با برنامه مورد استفاده قرار گیرد.
چالش مسابقه خانه برنامهای سرگرم کننده و آموزشی است. نباید فراموش کرد که وجود آیتمهای جذاب و چالشهای غیر قابل پیش بینی ریتم برنامه را از حالت کند خارج میکند. درست نقطه ضعفی که در اکثر برنامههای مسابقه محور تلویزیونی شاهد آن هستیم. ریتم و تمپو و استفاده از موسیقی جذاب و مناسب اتمسفر قالب مسابقه از ارکانی است که نیاز به توجه جدی دارد. با این حال قدمهای مثبت، تحول و رشد را در برنامههای تلویزیونی شاهد هستیم و باید دید در ادامه نکات مثبت تقویت و نکات ضعف برطرف خواهد شد یا خیر.