به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، پس از تکرار ۳ سال خشکسالی شدید در استان گلستان، شرایط اقلیمی در این منطقه دگرگون شد تا زارعان و کشاورزان به احیا دوباره کشاورزی امیدوار شوند. بارشهای مطلوب چندماهه اخیر نویدبخش رشد محسوس تولید انواع محصولات زراعی به ویژه گندم، کلزا و جو نسبت به سنوات گذشته در استان گلستان شد. بر اساس برآورد کارشناسان کشاورزی پیشبینی میشود که امسال حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تُن گندم، کلزا و جو در گلستان تولید شود.
برخی سهل انگاریها انسانی و البته وزش شدید باد و گرمای هوا در روزهای اخیر سبب شد تا چند صد هکتار از مزارع و دسترنج کشاورزان دچار حریق شده و به خاکستر تبدیل شود.
بر اساس اظهارات مدیران ستاد مدیریت بحران استانداری گلستان فقط طی هفته اخیر حدود ۲۰۰ هکتار مزرعه گندم و جو دچار حریق شود و ثمره چند ماه تلاش کشاورزان دود شود.
با وجود آنکه اقداماتی پراکنده از سوی نهادهایی مانند اداره کل امور روستایی و عشایری استانداری، آتش نشانی و خدمات ایمنی، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست در حال انجام است، اما نبود برنامه فراگیر منسجم با وظیفه مندی مشخص در این بخش احساس میشود.
تلاش برای پرهیز از وقوع چنین حوادثی علاوه بر آنکه جلوی آلودگی هوا و آسیب به بافت خاکرا میگیرد؛ پویایی و مانایی اقتصاد کشاورزی در گلستان را تضمین خواهد کرد و کمک شایانی به تحقق استقلال غذایی کشور میکند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری گلستان در گفتگو با خبرنگار دانشجو گفت: طی چند روز گذشته به سبب گرمای هوا و وزش باد و سهل انگاری زارعان و جوامع پیرامونی، فقط در نواحی شرقی استان گلستان حدود ۷۰ هکتار از مزارع جو و گندم دچار حریق شدند.
نعمتالله حاجیزاده گفت: با توجه به افزایش دما در منطقه و همزمانی آن با برداشت محصولات کشاورزی، از جهادکشاورزی استان خواسته شده توصیههای لازم را برای آتشنزدن کاه و کلش به بهرهبرداران منطقه داشته باشند تا حریق رخ ندهد.
فرماندار شهرستان آق قلا هم در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: طی ۴۸ ساعت اخیر، یکصد هکتار از گندمزارها در روستاهایی قلعه جیق، حیدرآباد، قوشجان آباد و قربان آباد این شهرستان و بخشی از محله محمد آلق مجاور شهر آق قلا، در آتش سوخت.
سلیمان هاشمی ادامه داد: همچنین آتش، بقایای گندم درو شده در یکصد هکتار از مزارع دیگر را نیز سوزاند.
وی، جرقه زدن کابلهای تیر برق و یا آتش زدن بقایای محصول را از علتهای احتمالی وقوع آتش سوزی برشمرد و افزود: بررسیها برای یافتن علت اصلی در حال انجام است.
سرایت حریق مزارع به جنگلها محتمل است
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان هم به خبرنگاران گفت: اجرای «آتشبُر» همزمان با برداشت محصولات کشاورزی مانند گندم، جو و کلزا با هدف پیشگیری از آتشسوزی احتمالی در عرصههای طبیعی و جنگلی این استان آغاز شده است.
سرهنگ عیسی گلبینی مفرد اظهار کرد: هرساله با شروع فصل برداشت محصولات کشاورزی از جمله گندم و جو طرح آتشبر با هدف پیشگیری از سرایت احتمالی حریق ناشی از آتش زدن کاه و کلش و بقایای گیاهی توسط برخی کشاورزان حاشیه عرصههای جنگلی و منابع طبیعی، در مناطق حساس اجرا میشود.
وی افزود: مرز بین زمینهای جنگلی و کشاورزی گلستان حدود ۶ هزار و ۸۰۰ کیلومتر است، سال گذشته حدود هزار کیلومتر آتش بُر اجرا شد و پیشبینی میشود با همکاری کشاورزان امسال سطح آن افزایش یابد.
گفتنی است؛ به شخم زدن زمین زراعی به عرض ۱۰ متر آتشبُر میگویند تا حریق از گندمزار به جنگل سرایت نکند.
پایان سخن آنکه گلستان حدود نیم میلیون هکتار اراضی زراعی دارد که حدود نیمی از این مزارع زیر کشت غلاتی مانند گندم، جو رفته اند. هر چند زارعان و کشاورزان خود به عنوان پیشقراولان حفاظت و صیانت از مزارع در برابر حریق، آتش سوزی و دیگر تهدیدات تلقی میشوند، اما ضرورت دارد تا همه دستگاههای متولی در این هفتههای سرنوشت ساز برداشت محصول، با کشاورزان همراهی و همگامی بیشتری داشته باشند؛ تا خدای نکرده یک سهل انگاری و تساهل موجب خسارتهای هنگفت مالی، زیست محیطی و معنوی در جامعه نشود.
آماده باش کامل نهادهای متولی در این روزها میتواند متضمن تعالی، بخش کشاورزی و بهبود معیشت و اقتصاد زارعان باشد تا زمینه ساز استقلال غذایی کشور فراهم شود.